Amintind de serviciile OnlyFans, ByteDance anunță o nouă opțiune de abonare la conținut premium, distribuit de vedetele TikTok interesate să-și suplimenteze veniturile.
Desigur, în cazul de față nu este vorba de o platformă specializată în conținut pentru adulți, comunicatul de presă oficial vorbind doar despre talente și creativitatea vedetelor platformei. Dar în practică, TikTok abundă deja „vedete” specializate în conținut care forțează regulile de postare nu foarte stricte, noul sistem paywall venind doar să mute „problema” în spatele unui sistem de abonare ce va include și criteriul de vârstă. Astfel, utilizatorii TikTok care își cu vârstă declarată în limitele legale probabil că vor putea accesa fără probleme și oferta de conținut premium, atât timp cât sunt dispuși să plătească pentru asta.
Concret, opțiunea paywall permite creatorilor să stabilească un preț pentru conținutul lor, alegând între un prag minim de 1 dolar și 190 dolari pentru accesarea secțiunii Premium. Secțiunea de conținut premium poate fi promovată atât din pagina de profil, cât și prin link-uri inserate în clipurile disponibile gratuit, cele din urmă servind drept conținut Teaser, pentru ademenirea fanilor către secțiunea premium.
Deocamdată, singurele limitări clar definite prevăd ca lungimea fiecărui clip să nu depășească 20 de minute, iar librăria de conținut Premium să nu depășească 80 de clipuri. Desigur, ambele restricții pot fi ajustate, pe măsură ce secțiunea TikTok Premium va crește în popularitate.
Modelul de monetizare Paywall este asemănător implementărilor folosite deja de platforme precum Patreon sau OnlyFans, însă folosind regulile de conținut deja anunțate pentru versiunea gratuită de TikTok. Astfel, conținutul care vizează pornografie explicită este interzis, deocamdată.
În primă fază, TikTok va permite creatorilor să-și păstreze toate veniturile, minus taxele de procesare și cele percepute de magazinele de aplicații (ex App Store), ceea ce probabil implică un comision de cel puțin 30% din plățile realizate de abonați. Probabil că veniturile reale vor scădea și mai mult, odată ce TikTok va include și un comision propriu. Plățile sunt făcute din aplicația TikTok, dar sunt intermediate prin platformele de plăți impuse de gazda magazinului de aplicații respectiv (ex. Google – Android, sau Apple – iOS). Creatorii vor avea la dispoziție și o nouă secțiune, Series, dedicată publicării de clipuri și monitorizării performanței acestora.
Suplimentar, ByteDance lucrează la „modernizarea” așa numitului Creator Fund. Introdus ca un proiect pilot pentru remunerarea vedetelor TikTok, sistemul actual se bazează pe distribuirea de recompense dintr-un fond cu valoare fixă, acordate pe baza vizualizărilor realizate. Din păcate, pe măsură ce numărul creatorilor eligibili a crescut, cuantumul recompenselor s-a tot diminuat, sistemul fiind în prezent nerentabil pentru oricine în afară de vedetele cele mai de succes ale platformei.
În schimb, prin introducerea opțiunii Paywall, platforma trece la un model de remunerare mai tradițional, în care fanii TikTok își plătesc direct vedetele pentru conținutul livrat, iar administratorul ByteDance obține profit prin taxarea fiecărei tranzacții.