Pentru cei care îşi tocesc butoanele tastaturii zi de zi scriind pe Twitter, întrebarea "ce este Twitter?" va suna banala şi va provoca hohote puerile de râs. Pentru ceilalţi, care au auzit de Twitter, dar nu l-au încercat până acum, întrebarea are sens.
Nu este uşor de înţeles Twitter, la început. Ce face, de ce a devenit aşa de popular şi mai ales de ce l-aş folosi, sunt câteva dintre întrebările pe care şi pune iniţial orice utilizator care se loveşte de Twitter. Acest articol va încerca să răspundă, pe cât posibil, la măcar o parte din întrebări.
A ciripi, ciripire
La bază, Twitter este un mijloc de comunicare, de ţinere a legăturii cu prietenii sau cu persoane pe care nici nu le cunoşti, dar eşti interesat de ceea ce spun. Mai este văzut şi cu un instrument de micro blogging. Evident, pentru a-l folosi trebuie în primul rând să-ţi faci cont.
Pentru a înţelege mai uşor modul de funcţionare, gândeşte-te la Twitter ca la fereastra de Yahoo Messenger sau de orice alt client de IM. Acolo scrii un mesaj si dai Enter pentru a-l trimite. La fel şi în Twitter, cu câteva amendamente: mesajul nu poate depăşi 140 de caractere şi este văzut de către toţi cei care te urmăresc, nu doar de o anumită persoană.
Urmăriţi şi urmăritori
Pentru a realiza o conexiune cu cineva trebuie, în primul, rând să găseşti persoana respectivă pe Twitter, folosind funcţia de căutare. Apoi, apeşi butonul Follow de sub poza acestuia. Din acel moment, vei fi la curent cu tot ceea ce scrie pe Twitter respectivul.
La fel vor face şi cei care vor să te urmărească. De fiecare dată când cineva îţi dă Follow, vei notificat pe e-mail. Când cineva alege să te urmărească ai trei posibilităţi: fie îl urmăreşti la rândul tău, fie îl blochezi, fie îl ignori (îi permiţi să te urmărească, dar tu nu-l urmăreşti pe el). Dacă, ulterior, nu mai vrei să urmăreşti un anumit user, poţi foarte simplu să întrerupi urmărirea, la fel cum ai dat iniţial Follow.
Interacţiune
În afară de mesajul obişnuit, ai la dispoziţie şi alte modalităţi de a-ţi contacta favoriţii. Poţi da reply, pentru a răspunde la un mesaj. Poţi da retweet (un fel de forward la e-mail) pentru a trimite mai departe mesajul cuiva. Poţi, de asemenea, trimite un mesaj direct pentru a fi citit doar de către destinatar.
Site versus clienţi de desktop
Pentru a folosi Twitter poţi opta fie pentru site-ul oficial, fie pentru un aşa-numit client. Clientul este un program care îţi permite să utilizezi Twitter, fără a intra pe site. Recomandat este să foloseşti un client, datorită facilităţilor suplimentare oferite de acesta.
La capitolul clienţi de Twitter oferta este cât se poate de bogată. Dintre aceştia, cel mai folosit este TweetDeck. Un alt client destul de popular este şi Twirl. Personal, prefer TwitterFox. Acesta este un addon de Firefox care oferă două avantaje importante: este integrat în browser, acolo de unde iei link-urile pentru a le posta pe Twitter şi poate fi folosit (parţial) din tastatură. De exemplu, poţi atribui o combinaţie de taste pentru a prelua link-ul din browser şi a-l posta (fără să mai fie nevoie de copy&paste).
De ce este Twitter aşa de popular
Pentru unii Twitter este un instrument de marketing pe care îl folosesc fie pentru a-şi comunica activităţile, fie pentru a promova anumite servicii ori site-uri. Pentru alţii este un simplu mijloc de comunicare (micro blog). În timp ce pentru o a treia categorie este o sursă alternativă de informare.
Pentru un user obişnuit, Twitter este exact atât de util pe cât de interesante sunt informaţiile recepţionate de la cei pe care îi urmăreşte. De aceea, Twitter poate fi inutil pentru unii şi esenţial pentru alţii.
go4it.ro pe Twitter: http://twitter.com/go4itro