Anunţat de către Google în luna noiembrie a anului 2009 şi implementat pentru prima dată un an mai târziu, protocolul SPDY a urmărit să optimizeze vechiul HTTP prin implementarea unor tehnologii de compresie, multiplexare şi criptare. Deşi este implementat în acest moment în cadrul celor mai multe browsere, protocolul nu s-a bucurat şi de acceptul larg al proprietarilor de site-uri, iar Google a anunţat că va renunţa la el în favoarea HTTP/2.
Implementat pentru prima dată în cadrul celei de-a şasea versiuni a browser-ului Chrome, protocolul SPDY al celor de la Google a optimizat modul de lucru al arhaicului HTTP/1.1. În cazul în care acest protocol este suportat atât de browser-ul local cât şi de serviciul la care acesta se conectează, SPDY creează un tunel criptat TLS care elimină apelurile HTTP concurente prin multiplexare, scade latenţele, comprimă câmpurile declarative şi optimizează traficul prin stabilirea priorităţii pentru fiecare conexiune în parte. SPDY este implementat în prezent în cadrul browser-elor Chrome, Safari, Firefox, Opera şi Internet Explorer, ceea ce-i asigură o acoperire mai mult decât optimă, însă proprietarii de servicii online au fost mai puţin entuziasmaţi, şi, în ciuda caracterului lui deschis, SPDY era implementat la sfârşitul anului trecut de numai 2,4% din totalul site-urilor Web existente la nivel global.
Google a anunţat că va implementa protocolul similar HTTP/2 începând cu versiunea 40 a browser-ului Chrome şi că va renunţa complet la SPDY în prima parte a anului viitor. Clădit pe fundamentul SPDY 3.x, HTTP/2 este o viitoare versiune a faimosului protocol Web care va oferi aceleaşi facilităţi principale, dar va optimiza algoritmii de prioritizare, va folosi alte extensii TLS pentru criptare şi se va bucura de o acceptare mai largă deoarece va fi un standard complet deschis întreţinut de către autoritatea independentă Internet Engineering Task Force (IETF).
Pentru utilizatorul de rând, schimbarea va fi invizibilă în cazul în care foloseşte servicii care implementează deja SPDY, însă adopţia mai largă a noului protocol HTTP/2 îi va permite să beneficieze mai de aceste avantaje tehnologice. În acest moment, HTTP/2 este implementat în cadrul browser-elor Chrome (dar neactivat implicit în versiunea curentă 39), Internet Explorer 11 şi Firefox.