Criticată de toată lumea în afară de Google, măsura prin care YouTube a ascuns numărul de dislike-uri pentru toate clipurile video va cauza declinul platformei de video sharing, prin eliminarea unuia dintre mecanismele esențiale care asigurau păstrarea unui nivel de calitate ridicat al producțiilor YouTube.
Explicată pe înțelesul tuturor de Jawed Karim, unul dintre fondatorii YouTube și autorul primului clip distribuit vreodată pe platforma de video sharing, Google a ascuns numărul de dislike-uri acordate clipurilor video pentru a reduce presiunea asupra creatorilor de conținut, care acum vor putea genera conținut mai rapid, fără a ține atât de mult seama de reacțiile primite din partea urmăritorilor. YouTube monetizează fiecare clip distribuit prin inserarea de reclame, veniturile realizate crescând odată cu numărul de clipuri distribuite pe platformă.
„De ce ar face YouTube această schimbare universală? Există un motiv, dar nu este unul bun și nu unul care va fi dezvăluit public”, scrie Karim. „Abilitatea de a identifica ușor și rapid conținutul prost este o caracteristică esențială a unei platforme de conținut generat de utilizatori. De ce? Pentru că nu tot conținutul generat de utilizatori este bun.”
Ascunzând indicatorul care permitea utilizatorilor să discearnă într-un mod fără echivoc dezacordul comunității YouTube față de conținutul vizionat, Google face aproape inutilă folosirea butonului Dislike, din moment de autorul clipului poate să ignore pur și simplu această informație. Totodată, numărul de Like-uri nu mai are aceeași „greutate”, din moment ce toate producțiile YouTube au doar aprecieri pozitive.
„Când fiecare YouTuber este de acord că eliminarea antipatiilor este o idee stupidă, probabil că este”, Spune Jawed Karim, exprimând-uși opinia prin editarea descrierii atașate primului clip YouTube pe care l-a publicat în urmă cu 25 de ani.
„Abilitatea de a identifica ușor și rapid conținutul prost este o caracteristică esențială a unei platforme de conținut generat de utilizatori”, scrie Karim. „De ce? Pentru că nu tot conținutul generat de utilizatori este bun. Nu poate fi. De fapt, majoritatea nu este bun. Și asta e în regulă. […] Procesul funcționează și există un nume pentru el: înțelepciunea mulțimilor. Procesul se întrerupe atunci când platforma intervine în el. Mai departe, declinul platformei este inevitabil. Dorește YouTube să devină un loc în care totul este mediocru?”