Update la Google Translate: acesta va traduce 110 limbi noi, cu ajutorul AI. Ce limbă vorbită și în România a fost adăugată?

Update la Google Translate: acesta va traduce 110 limbi noi, cu ajutorul AI. Ce limbă vorbită și în România a fost adăugată?
Foto: Google

Un update la Google Translate face ca instrumentul popular de traducere să suporte acum încă 110 limbi. Ce limbi au fost adăugate?

Noile limbi adăugate în cadrul acestui update la Google Translate au fost introduse cu ajutorul Inteligenței Artificiale (AI). Gigantul tehnologic a folosit modelul său intern de limbaj mare (LLM) PaLM 2, care s-a dovedit a fi deosebit de eficient în învățarea limbilor înrudite sau a dialectelor regionale.

Într-o postare pe blogul său, compania a spus că aceasta este cea mai mare extindere pe care a primit-o vreodată Google Translate. Anterior, instrumentul de traducere suporta un total de 133 de limbi. După extindere, numărul ajunge la 243 de limbi.

Update la Google Translate aduce compania mai aproape de ținta de 1.000 de limbi suportate

În noiembrie 2022, Google a anunțat inițiativa sa de 1.000 de limbi. În cadrul acestei inițiative, compania s-a angajat să construiască modele AI pentru a suporta cele mai vorbite 1.000 de limbi din lume. Cele 110 limbi noi fac parte din această inițiativă.

Pentru a alege noile limbi, Google a prioritizat varietățile cele mai utilizate ale fiecărei limbi. De exemplu, când s-a luat în considerare limba rromani, care are multe dialecte în Europa, modelul AI a ales limba romani vlax de sud, care este o varietate frecvent utilizată online. Alegerea a fost, de asemenea, dictată de disponibilitatea textului pe care putea fi antrenat modelul AI.

Ce limbi i-au fost adăugate popularului instrument de traducere?

Câteva dintre noile adăugiri notabile sunt următoarele: cantoneza a fost în sfârșit adăugată. Google spune că aceasta a fost una dintre cele mai solicitate limbi pentru Google Translate. Afara, o limbă tonală vorbită în Djibouti, Eritreea și Etiopia, a fost și ea adăugată după ce compania a găsit contribuții voluntare din comunitate. Notabil, un sfert din totalul noilor limbi provin din Africa, scrie Gadgets360.

„De la cantoneză la Qʼeqchiʼ, aceste limbi noi reprezintă mai mult de 614 milioane de vorbitori, deschizând traduceri pentru aproximativ 8% din populația mondială. Unele sunt limbi majore ale lumii, cu peste 100 de milioane de vorbitori. Altele sunt vorbite de comunități mici de indigeni, iar câteva nu au aproape niciun vorbitor nativ, dar sunt supuse unor eforturi active de revitalizare. Aproximativ un sfert dintre noile limbi provin din Africa, reprezentând cea mai mare extindere a limbilor africane de până acum, incluzând fon, kikongo, luo, ga, swati, venda și wolof”, se menționează pe blogul Google.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ştefan Trepăduș este blogger din 2009, abordând subiecte legate de cultură și de tehnologie. După un an petrecut într-o agenție de social media și doi ani în presa locală, el s-a reîntâlnit cu domeniile mai dragi inimii lui, știința și tehnologia, în cadrul grupului Gândul Media Network. citește mai mult