Plimbare augmentată
Oraşul elveţian Basel e încărcat de artă şi istorie, iar în preajma monumentelor s-ar putea să întâlneşti indivizi cu înfăţişare ciudată, plini de echipamente electronice, ca nişte cyborgi. Sunt doar nişte vizitatori ai oraşului ca şi tine, dar cu un avantaj demn de invidiat. În afară de priveliştea percepută cu ochiul liber, ei primesc informaţii multimedia, în timp real, despre obiectivele turistice.
„Ghidul“ turistic multimedia, un sistem pe nume lifeClipper, e format dintr-un notebook Apple PowerBook, un HMD (head mounted display), o cameră video, un microfon, un receptor GPS, căşti. Receptorul GPS stabileşte poziţia, iar camera trimite imaginea în timp real către notebook. În funcţie de locaţia şi direcţia în care se „uită“ camera, notebook-ul generează conţinut multimedia şi îl suprapune peste imaginea reală, ambele vizibile pe ecranul căştii purtate pe cap.
Astfel, în preajma unei biserici, un ghid nevăzut îţi va povesti trecutul acesteia, iar în faţa ochilor îţi vor apărea de pildă imagini de arhivă sau clipuri despre acea biserică, suprapuse peste peisajul real. În apropierea zidului de apărare al Basel-ului vei vedea chiar soldaţii pregătiţi să respingă orice atac ş.a.m.d. Omul cu ideea, Jan Torpus, spune că senzaţia unul tur al oraşului cu lifeClipper este aceea că participi într-un film, iar tu eşti actorul principal. Problema e ca vei arăta ca un robot : notebook-ul stă într-o geantă tip rucsac, HMD-ul e montat pe cap împreună cu camera video, iar căştile îţi acoperă total urechile.
Destule motive pentru a ieşi epuizat din experienţă, după toate aparenţele, aproape extrasenzorială. Jan Torpus, promotorul ideii, a recunoscut că sistemul e deocamdată cam greoi, dar in iunie va prezenta un nou prototip de sistem, lifeClipper2, mult mai uşor de purtat. Tot el speră ca în 2008 să lanseze comercial sistemul. A promis că dacă îi faci o vizită, nu-ţi va refuza o mică demonstraţie.
www.torpus.com/lifeclipper
www.lifeclipper.net
Distracţie în turnul Londrei
Prizonierii încă mai populează faimosul turn al Londrei. Sunt întemniţaţi şi aşteaptă să-i eliberezi. Nu sunt fantome, ci personaje virtuale, generate pe ecranul unui PDA cu cameră şi GPS încorporat, iar „Prisoner Escape from the Tower“ e un joc gratuit bazat pe realitatea augmentată .
Mai întâi descarci playerul mscape, creat de HP, şi îl instalezi în PDA. Handheld-ul trebuie să aibă neapărat cameră, sistem de operare Windows Mobile 5.0 şi receptor GPS. OK, pe cel din urmă îl poţi cupla separat dacă PDA-ul tău nu are. HP recomandă cu căldură pentru aventura augmentată seriile iPaq rx5700, iPaq rx5900, iPaq hw6500 şi hw6900, pentru că au tot ce-ţi trebuie.
Singurii bani pe care trebuie să-i scoţi din buzunar sunt cei pentru biletul pentru acces în turnul Londrei. Castelul este presărat cu tot felul de indicaţii virtuale pe care le vezi doar pe ecranul PDA-ului sau le auzi în căşti. Jocul e doar un exemplu de aplicaţie AR. Pe site-ul www.mscapers.com găseşti o mulţime de alte asemenea softuri descărcabile gratuit. Există chiar şi ghiduri turistice pentru obiective din China.