Concedierile masive operate de CEO-ul Twitter, Elon Musk, par să fi aruncat compania în derivă, funcții de bază precum autentificarea în doi pași (2FA) încetând să mai funcționeze pentru o mare parte dintre utilizatori.
Așa se face că, în urma deconectării din contul de utilizator, utilizatorii care au setat anterior funcția de autentificare în doi pași ca măsură suplimentară de securitate ajung în situația de a nu se mai putea reconecta. Pur și simplu, mesajele SMS care conțin codul de autentificare nu mai sunt trimise de serverele Twitter, lăsând utilizatorii în imposibilitatea de a se reconecta.
Deși cunoscută, problema nu este încă rezolvată, utilizatorii avertizându-se reciproc să evite deconectarea de la platformă, sau dacă au motive întemeiate să o facă, măcar să ia masuri „preventive”. Astfel, cei care folosesc autentificarea 2FA ar trebui să schimbe mai întâi opțiunea pentru recepționarea codului prin sms-uri cu varianta folosirii unui generator de coduri, precum Google Authenticator. Astfel, în loc să aștepte după codul primit direct de la Twitter, utilizatorii îl vor putea genera direct pe telefon.
lmao pic.twitter.com/j79sQGYJhH
— Ken Klippenstein (@kenklippenstein) November 14, 2022
Potrivit speculațiilor, problema ar fi apărut după o măsură anunțată de Elon Musk, șeful Twitter informând despre oprirea ”bloatware-ului bazat pe microservicii”, acestea explicând că mai puțin de 20% dintre acestea sunt efectiv necesare pentru funcționarea platformei de micro blogging. În principiu, Musk avea dreptate, codurile 2FA recepționate prin SMS nefiind absolut necesare din moment ce există deja o alternativă care nu implică nici-o cheltuială din partea Twitter, sub forma aplicației Google Authenticator. Problema e că nimeni nu s-a gândit că o astfel de tranziție ar trebui operată gradual, mai întâi prin informarea corectă a utilizatorilor și abia apoi prin migrarea acestora la noul sistem de autentificare 2FA, respectiv, oprirea serviciului de trimitere a codurilor prin SMS.
Momentan, administratorii Twitter nu oferă o soluție oficială pe tema problemelor semnalate de utilizatori.