În doar trei ani, tehnologia 5G a încetat să mai fie un „privilegiu” rezervat celor care aleg telefoane din gama premium, mai multe telefoane 5G fiind vândute în prezent decât modele 4G.
Impulsionată de producătorii de chipseturi care se întrec în a acoperi toate nișele de prețuri cu soluții compatibile 5G, democratizarea tehnologiei 5G este acum realitate, achiziționarea unui telefon 5G devenind tot mai mult o alegere de oportunitate (ți-a plăcut modelul respectiv) ce nu presupune un cost suplimentar de plătit, producătorii renunțând să mai lanseze versiuni 4G și 5G ale aceluiași model smartphone. Așa se face că în prezent, achiziționarea unui telefon 4G se face doar dacă modelul ales este prea vechi, sau cu un buget prea strâmtorat pentru a include un chipset din noile generații compatibile 5G.
Potrivit datelor furnizate de Neil Shah, vicepreședinte al companiei de analiză Counterpoint Research, proporția dintre telefoane 5G și 4G vândute la nivel global a atins în trimestrul Q2-2022 49.9% vs 49.7%, restul de 0.4% revenind unei minorități formate din telefoane exclusiv 3G. Desigur, proporția variază de la o țară la alta, fiind mai mare în țările cu putere de cumpărare ridicată, respectiv, mai mică în țările unde dezvoltarea infrastructurii de comunicații 5G a rămas în urmă (ex. India).
Dacă trendul actual va continua în același ritm, este plauzibil ca adopția 5G să urmeze tiparul celei 4G, înlocuirea treptată a telefoanelor 4G aflate acum în circulație lăsând acest tip de rețea ca pe o soluție de rezervă, de folosit în regiunile unde acoperirea 5G rămâne deficitară.