Nintendo Switch 2: totul despre noua consolă de la Nintendo. Când se lansează și la ce preț

03.04.2025
Nintendo Switch 2: totul despre noua consolă de la Nintendo. Când se lansează și la ce preț
Foto: Nintendo

Sub mottoul “All Together, Anytime, Anywhere”, Nintendo a prezentat în detaliu noua consolă Nintendo Switch 2, a cărei lansare este programată pentru 5 iunie 2025. Aceasta va sosi acompaniată de controllerele detașabile Joy-Con 2, fiecare utilizabil și drept mouse, care se atașează magnetic de consolă.

Iată tot ce veți găsi în cutia consolei Nintendo Switch 2:

• Consola Switch 2 propriu-zisă
• Controllere Joy-Con 2 (L+R)
• Grip-ul Joy-Con 2, pe care puteți monta cele două controllere pentru a obține un gamepad
• Curelușele pentru controllerele Joy-Con 2
• Dock pentru consola Switch 2, necesar pentru conectarea la TV
• Cablu HDMI Ultra High-Speed
• Adaptor AC pentru alimentarea consolei de la priză
• Cablu de încărcare USB-C

Pe lângă ediția normală a consolei, va fi disponibil și un bundle care va include Switch 2 și un exemplar digital (cod de download) al jocului Mario Kart World, la rândul său disponibil chiar din ziua lansării consolei, 5 iunie.

Nintendo Switch 2
Foto: Nintendo

GameChat, discuții audio/video cu prietenii de pe Nintendo Switch 2

O particularitate a controllerelor pentru Nintendo Switch 2 este proaspăt adăugatul buton “C”, care va porni funcția de GameChat a consolei. Prin intermediul acesteia, veți putea discuta cu amicii care dețin un Switch 2 și veți putea juca titlurile disponibile pe consolă “de parcă ați fi în aceeași cameră”. Consola include un microfon incorporat cu ajutorul căruia preia și izolează vocea celui care joacă, chiar dacă acesta se află în altă parte a camerei. Până la 12 utilizatori pot intra într-o sesiune de GameChat pe Nintendo Switch 2.

Mai mult, până la patru prieteni își pot partaja între ei sesiunile de joc, în format video și în timp real, și, folosind accesoriul Nintendo Switch 2 Camera (comercializat separat), pot porni sesiuni de video chat. GameChat va face parte dintre opțiunile premium oferite de abonamentul Nintendo Switch Online, însă, până la sfârșitul lunii martie 2026, Nintendo intenționează să ofere această facilitate în mod gratuit pentru toți posesorii de Switch 2. După expirarea acestui termen, pentru a continua să folosiți GameChat, va fi nevoie să achiziționați un abonament Nintendo Switch Online.

Un ecran mai mare și mai performant

Consola Switch 2 va include un ecran LCD cu diagonala de 7,9 inci, capabil să redea jocurile în rezoluție Full HD (1080p), cu o rată de refresh de 120 Hz (care va permite un framerate maxim de 120 de cadre pe secundă).

Nintendo Switch 2
Foto: Nintendo

Mai devreme, aminteam că fiecare dintre cele două controllere Joy-Con 2 va include senzorii necesari pentru a fi folosite drept mouse, permițând astfel noi mecanici de joc, cum ar fi țintirea cu precizie într-un shooter, spre exemplu.

Nintendo Switch 2
Foto: Nintendo

Suport ajustabil și un al doilea port USB-C

Consola Nintendo Switch 2 va putea fi plasată pe masă sau altă suprafață orizontală utilizând suportul vertical încorporat, cu posibilitatea de a ajusta unghiul de vizualizare. În continuare, Switch 2 va include un port USB-C în partea de jos, necesar pentru a o conecta la dock, dar și un al doilea conector USB-C în partea sa de sus, ce va putea fi utilizat pentru conectarea unui accesoriu, precum Nintendo Switch 2 Camera, sau pentru încărcarea consolei atunci când este folosită în mod portabil sau plasată pe masă, cu ajutorul standului vertical.

Nintendo Switch 2
Foto: Nintendo

Putere de procesare mai mare, audio 3D și stocare mai generoasă

Conform descrierii oficiale, Nintendo Switch 2 oferă “performanță CPU și GPU îmbunătățită semnificativ” față de prima generație de Switch, ceea ce va facilita grafica mai bună, redarea mai rapidă a jocurilor, dar și timpi de încărcare mai scurți.

Atunci când vor opta pentru modul portabil sau plasarea consolei direct pe masă, fără dock, jucătorii vor putea experimenta audio spațializat 3D, prin difuzoarele consolei sau cu căști.

Nintendo Switch 2
Foto: Nintendo

De asemenea, stocarea internă a consolei Switch 2 a făcut un pare pas spre 256 GB, de 8 ori capacitatea de stocare a vechii generații de Switch. Iar aceasta poate fi extinsă cu ajutorul card-urilor MicroSD Express, care oferă viteze de citire superioare modelelor MicroSD anterioare. Switch 2 nu va fi compatibil cu card-urile MicroSD.

Compatibil, în mare parte, cu jocurile pentru Nintendo Switch

Pe lângă jocurile dezvoltate special pentru Nintendo Switch 2, noua consolă va fi compatibilă și cu majoritatea titlurilor fizice sau digitale lansate pentru prima generație de Switch. Totuși, câteva dintre aceste jocuri nu vor putea fi rulate sau nu vor fi compatibile în întregime cu Switch 2.

De asemenea, accesoriile pentru prima generație de Switch, cum ar fi controllerele Joy-Con sau Nintendo Switch Pro Controller, vor putea fi utilizate și alături de Switch 2, conectându-le wireless la noua consolă.

Cu ajutorul noului dock, consola Switch 2 va putea fi conectată la TV, oferind rezoluții de până la 4K și posibilitatea de a rula anumite jocuri cu framerate-uri de până la 120 fps.

Nintendo Switch 2
Foto: Nintendo

GameShare, o noua metodă de a împrumuta jocurile

Prin intermediul funcției GameShare, caracteristică consolei Nintendo Switch 2, jucătorii își vor putea împrumuta jocurile către prieteni și chiar le vor putea juca împreună, chiar dacă aceștia din urmă nu le-au cumpărat. Dacă o persoană deține o consolă Nintendo Switch 2 și un titlu compatibil cu GameShare, acel utilizator poate invita alți prieteni să joace respectivul titlu împreună, temporar, de pe o consolă Nintendo Switch 2 sau Nintendo Switch. Între două console Switch 2, funcția GameShare poate fi utilizată în tandem cu GameChat în jocurile online, permițând jucătorilor să discute între ei în timp ce joacă împreună același joc.

De asemenea, cu ajutorul funcției “virtual game cards”, jucătorii își pot gestiona cu ușurință bibliotecile de jocuri digitale, le pot juca pe 2 console diferite, ba chiar pot împrumuta titlurile către sau de la prieteni. Meniul de virtual game cards afișează toate jocurile digitale achiziționate folosind un cont Nintendo, existând posibilitatea de a le atribui către mai multe console. Odată un card virtual atribuit unei console, respectivul joc va putea fi rulat de pe acea consolă chiar și în mod offline. De asemenea, jocurile digitale (sub forma acestor carduri virtuale) vor putea fi împrumutate către sau de la prietenii care se află în același Nintendo Account Family Group prin comunicarea wireless dintre două console.

Nintendo Switch Online

Odată cu lansarea lui Nintendo Switch 2, serviciul Nintendo Switch Online, contra cost, va fi disponibil și pe noua consolă, cu funcții noi precum GameChat. Mai mult, jucătorii care dețin un abonament extins Nintendo Switch Online + Expansion Pack și o consolă Nintendo Switch 2 vor avea acces la o nouă colecție de jocuri retro: titlurile de Nintendo GameCube, precum F-ZERO GX, The Legend of Zelda: The Wind Waker and SOULCALIBUR II, rulate în rezoluții superioare și cu posibilitatea de a personaliza schemele de control.

Mai mult, un controller nou, realizat sub format celui original pentru Nintendo GameCube, va fi disponibil spre achiziție pentru utilizatorii serviciului plătit Nintendo Switch Online.

Jocurile pentru Nintendo Switch 2

Nintendo a anunțat că viitoarea consolă Nintendo Switch 2 va fi compatibilă cu următoarele trei tipuri de jocuri: titluri dezvoltate specific pentru Switch 2 (ale căror cartele fizice vor fi similare în dimensiuni cu cele pentru prima generație de Switch, însă vor fi de culoare roșie), jocuri pentru prima generație de Nintendo Switch ce vor putea fi rulate și pe Switch 2, precum și titluri concepute pentru primul Switch, care vor primi însă update-uri specifice pentru Switch 2 (care vor purta denumirea Nintendo Switch 2 Edition), urmând să ofere avantaje pe noua consolă.

Pentru lista completă de jocuri dedicate consolei Switch 2 și prețuri, accesați articolul complet de pe Go4Games.ro

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cosmin Aionita
Cosmin Aionita
Cosmin Aioniță este unul dintre cei mai experimentați jurnaliști din România în domeniul jocurilor video. Pe lângă Go4Games, de-a lungul anilor și-a adus contribuția la revistele XtremPC, LEVEL și Nivelul 2, a colaborat cu Eurogamer România și a co-prezentat unul dintre cele mai longevive ... citește mai mult