PlayStation 5 Pro Review: cea mai puternică consolă de jocuri a momentului

05.12.2024
PlayStation 5 Pro Review: cea mai puternică consolă de jocuri a momentului
Foto: Sony Interactive Entertainment

Pentru a doua generație consecutivă, Sony a considerat oportună lansarea unei versiuni „Pro” a consolei curente PlayStation. Deși, la prima vedere, pare o decizie cât se poate de logică, datele problemei sunt complet diferite în ceea ce privește PlayStation 5 Pro față de PS4 Pro, pornind de la prețul consolei, trecând prin dotarea acesteia și sfârșind, evident, cu utilitatea acesteia.

PlayStation 5 Pro
PlayStation 5 Pro pe verticală, într-un echilibru instabil din cauza lipsei unui stand din cutie.

Prima impresie, nu foarte Pro

La vederea cutiei PlayStation 5 Pro nu ai cine știe ce revelații, ambalajul utilizat fiind identic cu ceea ce Sony ne-a obișnuit în ultimii ani: o cutie externă din carton extrem de subțire, ce se poate rupe foarte ușor, imprimată cu grafica specifică consolei, materialele promoționale și parte dintre specificațiile sale, în interiorul căreia se găsește o cutie albă, mult mai solidă, imprimată doar cu logo-ul PlayStation.

Odată accesată și aceasta din urmă, regăsim cablurile necesare (cablu video HDMI 2.1, cablu USB Type-C la USB Type-C pentru împerecherea și încărcarea controller-ului și un cablu de alimentare cu mufa în formă de 8), alături de o ediție standard a controller-ului DualSense și piciorușele necesare pentru plasarea pe orizontală a consolei.

PlayStation 5 Pro
Accesoriile incluse în cutia consolei PlayStation 5 Pro.

Consola propriu-zisă este protejată de un soi de cofraj ceva mai solid decât am întâlnit până acum, fiind și mai ușoară și mai „slim” decât modelul inițial de PS5. Din păcate, din pachet lipsește orice fel de stand pentru plasarea pe verticală a consolei, obligându-vă, dacă înclinați spre o asemenea opțiune, la o cheltuială suplimentară.

Însă nu lipsa standului vertical reprezintă marea omisiune pe care Sony a ales să o facă cu PlayStation 5 Pro, ci indisponibilitatea, pe aceste modele Pro, a unei unități optice Blu-Ray UltraHD. Sigur, consola este echipată cu un conector special prin intermediul căruia se poate atașa o unitate optică specifică, comercializată însă separat. Dar costul unui asemenea drive, în zilele bune, este de 600 de lei, deci alți 120€ de euro pe care ar trebui să îi cheltuiți în plus, pe lânga costul de 800€ (3999 lei) al consolei, pentru a vă putea juca biblioteca de jocuri fizice de PS4 și PS5.

PlayStation 5 Pro
PlayStation 5 Pro, la orizontală.

În opinia mea, este inadmisibilă o asemenea abordare, mai ales pentru o consolă care se dorește „Pro” și care ar trebui să fie destinată entuziaștilor. Iar acești utilizatori hardcore au înclinație spre a colecționa jocuri în format fizic. Într-un fel, Sony își șantajează clienții cei mai fideli: „dacă vreți cea mai bună grafică de pe o consola, atunci trebuie să plătiți în plus și pentru o unitate optică”. Însă aceasta este opțiunea companiei japoneze, care grăbește drumul către un viitor 100% digital, spre care, sper, să ne îndreptăm totuși cât mai lent.

O altă decizie discutabilă este legată de piciorușele de susținere cu care PS5 Pro sosește în pachet. Dacă alegeți să atașați o unitate optică consolei, aceste accesorii nu mai au înălțimea necesară pentru a susține consola și devin complet inutile. Din fericire, în pachetul unității optice ar trebui să fie inclus și un set separat de piciorușe, de înălțimea potrivită. Așadar, atenție dacă împrumutați de undeva o unitate optică: să nu uitați de piciorușele aferente!

PlayStation 5 Pro
PS5 Pro păstrează slot-ul de extensie M.2 prin intermediul căruia îi puteți adăuga stocare suplimentară.

Scurtă descriere tehnică

Înainte de a începe analiza îmbunătățirilor grafice pe care PlayStation 5 Pro le promite, trebuie să discutam un pic despre contextul în care sosește această consolă, în comparație cu precursorul său PlayStation 4 Pro. Așadar, PS4 Pro își făcea apariția într-o eră în care publicul larg începea migrarea de la televizoarele Full HD (1080p) către cele Ultra HD (4K), consola fiind concepută în ideea de a rula jocurile pentru PS4 într-o rezoluție 4K sau una cât mai apropiată de această țintă. Până și interfața și meniul de pe PS4 Pro au fost refăcute cu ajutorul asset-urilor 4K, pentru a facilita această trecere.

La vremea apariției lui PlayStation 5, această tranziție către 4K era deja încheiată, consola concentrându-se pe alte aspecte, precum suportul pentru Ray-Tracing și stocarea de tip SSD, care permitea diminuarea considerabilă a timpilor de încărcare. Argumentele cu care vine PS5 Pro sunt mai puțin convingătoare: ar trebui să primim performanță și mai bună, în special în ceea ce privește redarea efectelor bazate pe Ray Tracing, și suport pentru o tehnică mai bună de upscaling/reconstrucție – denumită PlayStation Spectral Super Resolution (PSSR) –, care, în teorie ar trebui să permită jocurilor să atingă mai des rezoluția 4K (și chiar 8K!), fără sacrificii evidente în ceea ce privește calitatea imaginilor redate. Vom discuta mai târziu, în detaliu, despre PSSR.

PlayStation 5 Pro
Conectorii din spate rămân neschimbați, în timp ce ambele porturi de pe față sunt acum USB Type-C.

Din păcate, dacă îmbunătățirile aduse cipului grafic din PS5 Pro sunt evidente (60 de unități de procesare, în comparație cu 36 pe modelul standard), procesorul, bazat în continuare pe nucleele Zen 2 de la AMD, n-a primit nici pe departe un boost atât de impresionant. Mai exact, procesorul este același, cu posibilitatea totuși de accesa un spor de frecvență de aproximativ 10% (~3,8 GHz față de implicitul 3,5 GHz), fără mare utilitate practică în jocurile deja existente. În schimb, noua consolă mai primește un supliment de memorie RAM de 2 GB de tip DDR5, mai lentă decât cei 16 GB GDDR6 existenți și pe ediția standard. Acest RAM este rezervat însă sistemului de operare și funcțiilor acestuia, eliberând o cantitate similară de „memorie video” din cei 16 GB, ce ar putea fi utilizată acum, în teorie, pentru texturi mai arătoase, spre exemplu.

Nu în ultimul rând, PS5 Pro sosește cu stocare internă (de tip SSD) cu capacitatea de 2 GB, dublă față de modelul PS5 „slim” și semnificativ mai ridicată față de ediția inițială a consolei (care includea doar 825 GB de stocare). Similar cu variantele anterioare ale consolei, și PS5 Pro beneficiază de un slot de extensie M.2, prin intermediul căruia îi puteți adăuga stocare suplimentară sub forma de SSD-uri PCI Express 4.0 compatibile. PS5 Pro, beneficiază de asemenea de compatibilitate cu standardul Wi-Fi 7, pentru download-uri mai rapide.

Citește articolul complet pe Go4Games.ro

Părţi pozitive

• cea mai puternică consolă de jocuri video a momentului
• design mai compact și greutate mai redusă față de modelul original de PS5
• 2 TB de stocare

Părţi negative

• nu include unitate optică
• îmbunătățirile grafice nu sunt (încă) atât de evidente
• PSSR mai trebuie să evolueze
• prea scump pentru ce oferă acum

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cosmin Aionita
Cosmin Aionita
Cosmin Aioniță este unul dintre cei mai experimentați jurnaliști din România în domeniul jocurilor video. Pe lângă Go4Games, de-a lungul anilor și-a adus contribuția la revistele XtremPC, LEVEL și Nivelul 2, a colaborat cu Eurogamer România și a co-prezentat unul dintre cele mai longevive ... citește mai mult