Unde va avea loc prima ediție de Jocuri Olimpice Esports, în 2025?

15.07.2024
Unde va avea loc prima ediție de Jocuri Olimpice Esports, în 2025?
Foto: Reuters

Comitetul Internațional Olimpic a anunțat că ediția inaugurală de Jocuri Olimpice Esports (Olympic Esports Games) va avea loc în Arabia Saudită, în 2025. Țara gazdă a fost aleasă ca parte a parteneriatului pe termen lung (12 ani) pe care CIO îl are cu Comitetul Olimpic Național saudit. Nu au fost încă stabilite orașul gazdă, arenele unde se vor desfășura competițiile, datele exacte, jocurile ce urmează să fie folosite și procesele de calificare pentru fiecare dintre acestea.

CIO a declarat ca federațiile internaționale și comitetele olimpice naționale care sunt implicate deja în fenomenul eSports vor fi primii parteneri ai acestui eveniment. Un eveniment de probă pentru aceste Olympic Esports Games s-a desfășurat anul trecut, în cadrul căruia jucătorii s-au confruntat în titluri precum Gran Turismo, Fortnite, Just Dance și jocuri pentru mobil nu atât de cunoscute.

Totuși, planul celor de la CIO pentru această “Olimpiadă Esports” este introducerea jocurilor cu adevărat populare drept probe olimpice. Conform publicației L’Equipe, Comitetul Internațional Olimpic s-ar afla în negocieri cu publisherii unor jocuri precum Rocket League (Epic Games), Street Fighter (Capcom) și League of Legends (Riot Games) pentru a include aceste titluri drept probe olimpice.

Jocurile Olimpice Esports ar putea avea loc la fiecare doi ani, țări precum Coreea de Sud sau Statele Unite ale Americii aflându-se în tratative pentru a găzdui următoarele ediții.

Arabia Saudită, o gazdă controversată

Comitetul Internațional Olimpic a analizat vreme de mai mulți ani oportunitatea de a organiza și evenimente eSports oficiale sub propria egidă, astfel fiind luată decizia finală de a continua în această direcție. Totuși, alegerea Arabiei Saudite drept gazdă a ediției inaugurale reprezintă o mutare controversată, țara arabă având o reputație îndoielnică în ceea ce privește nerespectarea drepturilor omului.

Saudiții au încercat să folosească divertismentul, sportul și eSport-ul pentru a-și îmbunătăți imaginea internațională. Au investit miliarde de dolari în domeniul eSports și în companiile producătoare de jocuri video, realizând parteneriate cu publisherii pentru a organiza circuite pro pentru anumite jocuri în Arabia Saudită. Țara găzduiește chiar acum Cupa Mondială de Esports, competiție ce se bucură de un fond de premiere de 60 de milioane de dolari. Mai mult, o companie finanțată de statul saudit deține acum 40% din piața globală de eSports, conform unei relatări a publicației New York Times.

Sursa: Engadget

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cosmin Aionita
Cosmin Aionita
Cosmin Aioniță este unul dintre cei mai experimentați jurnaliști din România în domeniul jocurilor video. Pe lângă Go4Games, de-a lungul anilor și-a adus contribuția la revistele XtremPC, LEVEL și Nivelul 2, a colaborat cu Eurogamer România și a co-prezentat unul dintre cele mai longevive ... citește mai mult