Alături de serviciile gratuite (păcat că doar pentru o lună) prezentate mai sus, în cutia lui Xbox 360 Elite găsim şi multe accesorii. Cel mai important este harddisk-ul de 120 GB, de şase ori mai încăpător decât cel de la varianta precedentă a consolei. Acesta poate fi folosit cam la tot ceea ce înseamnă necesitate de stocare: salvarea jocurilor, descărcarea emisiunilor TV, a filmelor, păstrarea melodiilor şi a pozelor preferate, dar şi a update-urilor jocurilor sau a unor niveluri noi.
Când cumperi un Xbox 360 ia în calcul şi achiziţionarea unui al doilea controller (gamepad) wireless, căci în pachet regăsim doar unul, iar jocurile în single player pot plictisi rapid. În cutie întâlnim şi o pereche de căşti cu microfon pentru efectuarea de discuţii cu prietenii în timpul jocurilor sau pentru lăsarea mesajelor offline.
Cum am zis şi mai sus, noul Xbox 360 include un cablu HDMI. Puteţi spune că este doar un simplu cablu şi de ce menţionez de el?! Păi, când un astfel de accesoriu costă undeva peste 100 lei, perspectiva se cam schimbă.
Serviciile on-line nu sunt reprezentate doar de Xbox Live Gold, ci şi de pachetul gratuit (nelimitat de data aceasta) Live Silver. Acesta nu oferă accesul la toate serviciile on-line, dar le include pe cele necesare: discuţii offline cu prietenii, descărcarea jocurilor demonstrative, a filmelor HD şi a emisiunilor TV.
Pro şi contra
Până la apariţia celor două console „multimedia”, Xbox 360 Elite şi PlayStation 3, nici eu nu luam în calcul un astfel de echipament. Lucrurile se schimbă însă şi am să vă spun ce atuuri are o consolă, cel puţin din punctul meu de vedere.
O cumperi şi nu ai nevoie de upgrade, ca în cazul calculatoarelor, iar jocurile vor rula fluent indiferent de anul apariţiei. Mai sus am enumerat şi capacităţile multimedia ale consolei (alte atuuri): muzică, poze, filme. O bilă neagră primeşte Elite datorită lipsei unităţii optice HD-DVD în pachetul standard, fiind prezentă doar una DVD. Totuşi, acest aspect ţine de viitor, căci momentan, filmele HD nu sunt prea răspândite în România.
Poate că cele două console de care am pomenit mai sus nu sunt pregătite să înlocuiască în totalitate PC-ul, dar versiunile următoare este posibil să o facă. Încă nu se ştie nimic de PlayStation 4 şi nici de viitoarea consola a celor de la Microsoft.
În momentul de faţă Xbox 360 Elite nu există în România, ceea ce puteţi găsi se numeşte Premium, al cărui preţ se situează în jurul a 1.400 lei. Aceasta oferă un harddisk de 20 GB, un controller wireless, un cablu de reţea pentru conectarea la Internet şi căştile cu microfon. Există şi varianta Core a consolei, evaluată la aproximativ 1.200 lei, preţ în care intră doar un controller cu fir, harddisk-ul şi casca lipsind.
Xbox 360 Elite îşi va face intrarea în România undeva în zona de preţ 1.800-2.000 lei, adică exact cât costă şi concurentul direct, PS3. Am în calcul ca în următoarele şase luni să achiziţionez o consolă, dar încă nu m-am decis care dintre cele două va fi.
Mulţi privesc consolele de jocuri ca ciudaţenii pe care doar maniacii în ale gaming-ului ar trebui să le deţină, dar lucrurile nu stau chiar aşa. Aceste echipamente dispun de facilităţi care le fac de multe ori mai uşor de exploatat decât PC-urile şi, mai nou, includ şi funcţii multimedia cum ar fi rularea filmelor în format DVD sau HD.
Acum, în perioada lansării în Europa a ultimei versiuni a consolei celor de la Microsoft, Xbox 360 Elite va fi prezentată în amănunt. Este de fapt cea care se bate cu PlayStation 3 pentru consola viitorului. Cu toate acestea, în ceea ce priveşte numărul de unităţi vândute, Nintendo cu al său Wii conduce detaşat. Wii este totuşi o consolă care nu mizează pe grafică, şi cu atât mai mult nu pe segmentul multimedia, aşa cum sunt celelalte două.
Un Xbox 360 îmbunătăţit
Noul Xbox 360 Elite este practic o îmbunătăţire a versiunii anterioare, ale cărei modificări o fac competitivă cu PS3. Modificările sunt atât îmbunătăţiri, cât şi reparaţii ale unor probleme de serie a lui Xbox 360. Aşadar, în cei aproximativ doi ani de existenţă, consola a avut o mare problema de proiectare: supraîncălzirea componentelor. Eroarea duce într-un final la defectarea consolei, problemă denumită „The Red Ring of Death”, de la inelul roşu din jurul butonului de pornire care clipeşte în cazul unui defect hardware. Problema a fost rezolvată prin utilizarea unui sistem de răcire al nucleului grafic ceva mai performant.
Xbox 360 Elite nu doar repară defectele versiunii precedente, ci aduce îmbunătăţiri necesare duelului cu PS3 la nivel multimedia. Elite vine livrată în pachet cu un cablu de date HDMI capabil de rezoluţia 1080p, strict necesară pentru rularea unor filme de calitate.
O altă îmbunătăţire a consolei o reprezintă integrarea unui harddisk de 120 GB, în schimbul celui de 20 GB obişnuit. Chiar dacă Microsoft este un susţinător frenetic al standardului HD-DVD, şi prin Xbox 360 ar fi avut o ocazie buna de duel direct cu Blu-ray-ul celor de la Sony, consola nu include un astfel de drive optic. Într-adevăr, unitate optică HD-DVD există ca opţiune separată, dar nu este inclusă în pachetul de bază, PS3 fiind dotat standard cu drive Blu-ray.
Elite vine şi cu o schimbare radicală de aspect. Atât consola cât şi echipamentele periferice sunt de culoare neagră, spre deosebire de albul primei versiuni.
Ce facem cu Xbox 360 Elite
Pai, în primul rând, să te joci evident. Numai că, pentru a atrage şi mai mulţi clienţi, capacităţile consolelor de ultimă generaţie au depăşit graniţele jocurilor şi s-au extins către zona multimedia: filme, muzica, poze etc.
La Xbox 360 este posibilă conectarea unui aparat foto şi vizionarea pozelor de pe el, ataşarea unui player MP3 şi vizualizarea filmelor în format HD. Acestea din urmă, fie se descarcă de pe Internet prin serviciul Xbox Live, fie se achiziţionează o unitate optică HD-DVD şi discul aferent. Varianta Elite va miza foarte mult pe serviciile on-line accesibile prin intermediul unei reţele de calculatoare conectată la Internet. Odată cu achiziţionarea consolei se primeşte şi acces gratuit pentru o lună la toate serviciile on-line: Xbox Live GOLD. Cu ajutorul lor se pot rula jocuri în multiplayer, se poate discuta cu prietenii, descărca jocuri şi demo-uri de jocuri, dar şi filme în format HD.