Acer Aspire 7: un laptop performant ascuns într-o carcasă discretă [REVIEW]

19.06.2017
Acer Aspire 7: un laptop performant ascuns într-o carcasă discretă [REVIEW]
Experienţa de utilizare

Experienţa de utilizare

Am folosit Aspire 7 pe post de computer de lucru în ultimele două săptămâni zi de zi şi uitându-mă în urmă, am foarte puţine lucruri pe care să i le reproşez. Computerul s-a descurcat exemplar atât pentru munca de birou, cât şi pentru gaming şi chiar livestreaming pe YouTube. În niciunul dintre aceste scenarii nu am fost dezamăgit de performanţa lui Aspire 7, luând în calcul faptul că acesta nu a fost împins către limite nerealiste referitoare la performanţa lui.

La capitolul răcire, Aspire 7 stă mult mai bine decât predecesorii săi, Acer optând pentru acest model pentru evacuare a aerului prin partea din spate. Fantele de aerisire sunt acum putin mai mari, oferind un flux de aer mai eficient. Din acest motiv, laptop-ul nu devine niciodată extrem de zgomotos în utilizare, nici în full load. Desigur, nici nu va fi foarte silenţios. Cu toate acestea, performanţa sa ar putea avea de suferit în aplicaţii care stresează procesorul sau cipul grafic la maximum, în anumite situaţii putând fi simţit puţin throttling din cauza supraîncălzirii. Din fericire, aceste momente sunt foarte rare şi nu am reuşit să reproduc cu acurateţe secenariile în care puterea procesorului este limitată automat.

 

Display-ul IPS este un alt punct forte al lui Aspire 7, acesta beneficiind de o protecţie anti-glare şi luminozitate foarte bună pentru categoria de preţ în care se încadrează acest model. Din păcate, unitatea de test venea cu backlight bleeding destul de proeminent în partea de sus a ecranului, lucru vizibil însă doar atunci când erau afişate imagini în care culoarea neagră era predominantă. Este foarte posibil ca acest aspect să nu fie o problemă atunci când laptop-ul ajunge în magazine, fiind vorba despre un prototip în cazul de faţă.

Având în vedere că nu vorbim despre un ultrabook, ne-am aştepta ca Aspire 7 să beneficieze de destule port-uri pentru conectarea de accesorii. Din păcate, Acer a făcut nişte alegeri foarte ciudate la acest capitol. Avem de a face cu un singur port USB 3.0, alături de un port USB 3.1 pe format Type-C şi de două port-uri USB 2.0. Având în vedere că majoritatea stick-urilor USB, hard disk-urilor (şi SSD-urilor) externe şi chiar şi dispozitive mai avansate precum interfeţe audio şi plăci de captură folosesc standardul USB 3.0 Type-A, este greu de justificat integrarea de mufe USB 2.0 pe acest model. De astemenea, mufa USB Type-C este compatibilă doar cu dispozitive USB, nu şi cu Thunderbolt 3, motiv pentru care este destul de inutilă momentan, având în vedere că majoritatea dispozitivelor cu Type-C se livrează doar cu cablu Type-C – to – Type-A în pachet. Port-ul Ethernet şi cititorul de carduri sunt binevenite şi nu ar trebui să lipsească de pe niciun computer „de lucru”.

Autonomia este un alt subiect unde Aspire 7 nu dezamăgeşte, însă nici nu iese din tipare. Pe un profil balansat de performanţă, în utilizare normală de browsing, acumulatorul ar trebui să ofere măcar 4-5 ore de autonomie. Din păcate, această performanţă nu poate fi depăşită cu mult. Modelele de laptop-uri cu autonomie mai mare sunt în general echipate cu procesoare ULV (ultra-low voltage) cu două nuclee. În cazul lui Aspire 7 avem de a face cu un procesor Intel Core i7 quad-core, realizat pentrua performanţă de top în aplicaţii pretenţioase. Desigur, performanţa maximă poate fi atinsă doar atunci când laptop-ul este conectat la priză.

 

Părţi pozitive

Design elegant
Performanţă ridicată
Display anti-glare
Sistem de răcire silenţios

Părţi negative

Marginile pot fi deranjante în sesiuni de utilizare prelungită
Prea puţine port-uri USB 3
Nu are Thunderbolt 3

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult