Acer Aspire E 15 Review

27.11.2015
Acer Aspire E 15 Review
Ecran, Sunet, Performanţe, Autonomie, Concluzie

Ecran, sistem audio

Gândit în principal pentru lucrul la birou, ecranul de tip TN nu impresionează decât prin luminozitate, calitatea imaginii în ansamblu neputând concura soluţiile mai costisitoare bazate pe tehnologie IPS. Chiar şi aşa, ecranul lui Aspire E 15 este suficient pentru vizionarea ocazională de filme şi sesiunile de navigare web. Un aspect de luat în seamă pentru cei cu vedere mai slabă, rezoluţia 1366×768 întinsă pe o diagonală generoasă de 15.6˝ face mai uşor de citit textul redat pe ecran.

Acer Aspire E 15

Difuzoarele stereo amplasate la baza restpad-ului redau sunet clar şi destul de puternic, însă pot fi acoperite cu uşurinţă dacă aşezăm laptopul pe picioare, sau suprafaţa unei canapele, afectând audiţia obţinută. Fidelitatea audio este în general suficientă pentru utilizatori mai puţin pretenţioşi, însă pentru muzică este preferabil să apelăm la o pereche de căşti.

Performanţe, răcire şi autonomie

Ajutat de platforma AMD Kaveri, Acer Aspire E 15 face faţă cu brio aplicaţiilor obişnuite pentru birou. Interfaţa  grafică Radeon R5 nu emite prea mari pretenţii în ce priveşte performanţa 3D, reflectată în benchmark-ul 3DMark Fire Strike cu un scor de numai 501 puncte.

  • 3DMark Fire Strike: 1267
  • PCMark 8 Home 3.0 (Conventional) – 1750 puncte
  • Cinebench 11.5 (GPU): 15.85 fps
  • Cinebench 11.5 (CPU multi-core): 2.16 pts
  • Cinebench 11.5 (CPU single-core): 0.63 pts
  • HDTune (min/max/avg): 53.1/119.9/84.7 MB/s
  • HDTune (timp de acces): 17ms
  • WinRAR: 2300 Kb/s

Dacă în testele multi-core soluţia AMD A8 reuşeşte să ţină pasul cu alternativele furnizate de Intel pentru laptopuri puţin costisitoare, în ce priveşte performanţa single-core nucleul Carizzo este totuşi departe de nivelul competiţiei Intel. Lăsând la o parte rezultatele în benchmark-uri, experienţa folosirii de zi cu zi ne arată că platforma AMD este suficient de puternică pentru a nu afecta productivitatea, situaţiile în care procesorul A8 îşi arată limitele apărând destul de rar.

Pe toată durata testelor zgomotul produs de ventilator a rămas aproape insesizabil, sistemul de răcire nepărând să pună probleme platformei AMD A8.

Autonomie

Acer Aspire E 15 foloseşte un acumulator Li-Ion cu 4 celule, nedemontabil. Din fericire aportul mic la greutatea finală de 2.4Kg nu aduce şi un compromis major la partea de autonomie. În condiţiile în care luminozitatea a fost reglată la 60%, o valoare suficient de ridicată pentru a oferi o imagine luminoasă, Aspire E 15 a oferit un timp de redare video de 4 ore şi 33 minute, suficient pentru a urmări un film integral, cu ceva rezervă rămasă şi pentru alte activităţi. Folosit la navigare web, Aspire E 15  a oferit o autonomie de 3 ore şi 50 minute.

Concluzie

Cu design sobru şi finisaje uşor de întreţinut, Aspire E 15 poate fi o bună alegere pentru un laptop de serviciu sau pentru acasă. Performanţele oferite sunt în limite rezonabile iar autonomia bateriei nu pune probleme.

Totuşi, amatorii de filme ar putea fi incomodaţi de ecranul HD cu tehnologie TN, deficitar în privinţa unghiurilor de vizibilitate pe verticală. Altfel, Aspire E 15 este un portabil silenţios şi confortabil de folosit pentru lucrul cu documente text, sau la navigare web.

 
Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult