Performanţă
Nu ne aşteptam la prea mult din partea portabilului şi aceasta deoarece procesorul din dotare este modest. Sistemul se va descurca în mediul office, însă vizualizarea mai multor pagini web, chiar şi cu o bună parte din animaţiile Flash blocate, ar putea încetini puţin lucrul. Un ad-blocker este mai mult decât necesar pentru o navigare pe Internet decentă cu netbook-ul de la Acer. Rularea filmelor 720p este dificilă pentru procesorul Atom Z520, însă s-ar putea să aveţi noroc cu fişiere cu bitrate mai redus. În principiu sistemul a rulat fluent cu un program de editare text, Mozilla Firefox cu mai multe tab-uri încărcate şi un player audio deschise simultan. Orice aplicaţie care necesită puţin mai multă putere de procesare se va mişca lent pe un astfel de portabil.
O problemă legată de configuraţie care merită menţionată este cantitatea relativ mică de memorie RAM. Cum Apire One 751h are un singur slot pentru memorie, modulul din dotare va trebui înlocuit de cei care doresc o cantitate mai mare. Este general acceptat că sistemul de operare Windows XP Home Edition rulează bine aplicaţiile uzuale cu un singur GB de memorie, însă o cantitate dublă este întotdeauna indicată şi mai ales atunci când performanţa procesorului nu este ridicată.
Ecranul, tastatura şi touchpad-ul
Calitatea ecranului este peste medie, culorile fiind redate bine, iar unghiurile de vizibilitate fiind mai mult decât decente. Problema principală rămâne filtrul extern de tip glare în care se poate vedea orice sursă de lumină din spate şi care uneori poate fi folosit pe post de oglindă. Tastatura este destul de ergonomică pentru dimensiunile portabilului şi se caracterizează prin butoane ca nişte plăcuţe de plastic ce par suspendate deasupra suportului. După un timp de acomodare cu configuraţia tastelor viteza de scriere creşte. Touchpad-ul este relativ îngust, însă butoanele nu mai sunt poziţionate lateral ca la versiunile iniţiale. Precizia sa este bună şi un abţibild ne informează despre suportul multitouch oferit. Zona de contact pentru podul palmei este mai lată decât la modelele vechi şi nu se încălzeşte în timpul utilizării îndelungate a portabilului.
Autonomie
Pentru testele de autonomie am folosit profilul Portable/Laptop oferit de sistemul de operare. În mediul office, cu placa de reţea wireless activată şi folosită pe toată durata testului, cu un program de editare pentru documente deschis şi Winamp-ul redând muzică în fundal, Acer Aspire One 751h a funcţionat timp de 5 ore. Pentru autonomia multimedia am redat în continuu un film DivX, iar calculatorul s-a oprit după mai bine de 6 ore.
Concluzie
Aspire One 751h este un netbook din noua ageneraţie care impresionat în mod plăcut prin ecranul său de 11.6” şi autonomia generoasă. Din păcate nu-l putem recomanda oricărui utilizator care doreşte un ultra-portabil ieftin deoarece performanţa sistemului este mediocră. Aspectul general şi tastatura în mod special sunt deasupra modelelor anterioare, însă schimbarea modulului de memorie RAM cu unul de 2 GB este imperios necesară. De asemenea, cei care au un simţ estetic acutizat s-ar putea să nu fie mulţumiţi de bateria nu se integrează perfect în carcasă. Pentru cei interesaţi, preţul din magazin al lui Acer Aspire One 751h este de aproximativ 1.700 lei, sumă pentru care oferă un bun echilibru între diagonala ecranului, greutate şi performanţă.
Plusuri şi minusuri:
[+] ecran mare, iluminat cu LED-uri
[+] autonomie efectivă de peste 5 ore
[+] tastatură mai mult decât decentă
[+] relativ subţire şi uşor
[–] filtrul glare al ecranului
[–] performaţă mediocră a sistemului cu 1 GB RAM
[–] bateria iese în exteriorul carcasei