Laptop-urile cu generația nouă de hardware încep să apară în ofertele magazinelor, însă asta înseamnă că ne putem aștepta la reduceri de preț de la generațiile anterioare. Seria RTX 20 este pe piață de câțiva ani deja, iar acum, la final de generație avem ocazia să mai testăm un ultim laptop cu astfel de hardware. Este vorba chiar despre un laptop de buget, Acer Nitro 5, în varianta cu ecran de 17”, întrucât rareori avem ocazia să testăm laptopuri atât de mari.
La capitolul design și finisaje, acest model Nitro 5 pare să fie inspirat de seria Helios 300 din urmă cu câțiva ani. Acer are o strategie bună în care păstrează liniile de producție mai vechi și le aduce la zi cu hardware mai nou, rezultând într-un dispozitiv cu specificații hardware ridicate, la un preț mai accesibil. Modelele Helios din prezent au trecut la design mai subțire, materiale de construcție superioare și hardware mult mai capabil.
Totuși, chiar dacă nu arată ca un computer de gaming din generațiile noi, Nitro 5 nu dezamăgește la capitolul construcție. Pentru dimensiunile sale de 17”, acesta este destul de ușor, în timp ce capacul de pe ecran și zona din jurul tastaturii sunt realizate din metal. Ba chiar și display-ul are margini mai mici decât vedeam pe modelele Helios de acum 2-3 ani. Desigur, plasticul este de o calitate mai slabă, atât capacul de jos, de sub tastatură, cât și zona din spate de aerisire fiind destul de inestetice. Dar întreaga ideea a seriei Nitro este un preț accesibil, așa că putem trece peste aceste neajunsuri.
Tastatura este bine spațiată, are luminițe RGB și beneficiază de un numpad complet, deci acest computer poate fi folosit fără o tastatură externă pentru productivitate. Cei care introduc multe cifre în tabele vor aprecia cu siguranță prezența acestui numpad. Trackpad-ul este însă cam mic având în vedere cât spațiu gol se regăsește în zona de sub tastatură.
La capitolul conectică avem strictul necesar, dar nimic ieșit din comun: un USB 2.0, un USB Type-C, două USB 3.0, HDMI și mufă RJ-45 pentru rețea prin cablu. Pentru căști avem un jack de tip combo, iar alimentarea se face printr-un port standard „barrel” care este poziționat în partea din spate. Aceasta este una dintre cele mai inspirate locuri pentru alimentarea pe un laptop, întrucât cablul nu deranjează pe nicio parte, indiferent în ce direcție se află priza. Lipsește însă un slot pentru carduri SD, ceva ce modelele Helios mai vechi cu design similar aveau.
Fiind un laptop de dimensiuni mari, nu te poți aștepta la prea multă portabilitate din partea lui. Nitro 5 este clar gândit ca un laptop care va sta predominant pe un birou. De altfel este și greu să găsești un ghiozdan sau o geantă în care să încapă ușor un laptop cu ecran de 17”. Din păcate, acest lucru se reflectă și în utilizarea lui pe baterie. Cu un ecran mare și hardware puternic, dar și cu o baterie subdimensionată, fiind la fel de mare precum cea de pe versiunea de 15”, nu te poți aștepta la mai mult de două sau trei ore de utilizare intensă. Atenție, asta nu înseamnă gaming, ci ceva mai mult decât editarea de documente: un browser, multitasking, etc.
De asemenea, pentru că vorbim de un produs din gama de buget, nu pare să fi fost acordată foarte multă atenție sistemului de răcire. Acesta își face treaba destul de bine, însă este aproape permanent în mișcare. Chiar și atunci când nu rulează vreo aplicație sau joc video, cooler-ele tot pot fi auzite, la turație mica ce-i drept. Interesant este că nici la turație mare acestea nu sunt extrem de zgomotoase folosind setările implicite. Poți însă pentru o răcire mai eficientă să activezi tehnologia Cool Boost din aplicația NitroSense, sau chiar să dai turația la maximum pentru o senzație auditivă similară cu decolarea unui avion de linie.
Este însă de lăudat faptul că putem avea acum ecrane la 144 Hz cu paneluri IPS pe laptop-uri relativ ieftine. Ecranul acestui model nu este unul pe care să poți face colorizare video sau editare profesională în Photoshop, dar culorile sunt destul de bune pentru jocuri și filme și editarea rapidă a unui element grafic, atât timp cât nu îl vei imprima pentru reclame outdoor sau reviste glossy.
Nici sistemul audio nu este tocmai impresionant, însă laptop-urile de gaming sunt în principal gândite pentru a fi folosite cu o pereche de căști. Măcar sunetul difuzoarelor poate acoperi în mare parte sunetul ventilatoarelor.
RTX 2060 nu a fost nici la momentul lansării o placă video foarte performantă, iar în 2021 este potrivită pentru gaming în 1080p, însă nu la cele mai înalte detalii. Vorbim despre un laptop de medie, cu procesor Intel Core i5-10300 și RTX 2060 cu 6 GB memorie video, deci setările Ultra cam ies din discuție, întrucât anumite jocuri necesită chiar mai multă memorie video decât este prezentă.
Testele din tabel au fost realizate pe setări Ultra pentru a vedea cât poate să ducă un astfel de sistem în prezent, însă recomandarea noastră ar fi utilizarea pe setări medii spre high. De atlfel, aceasta ar fi singura metodă prin care ai putea să beneficiezi din plin și de frecvența de 144 Hz a monitorului.
Nici stocarea de pe acest model nu este tocmai impresionantă, însă este cu siguranță mai mult decât de ajuns pentru un computer de gaming. Peste 1 GB/s la scriere și peste 1,5 GB/s la citire ar trebui să ofere o experiență de utilizare rapidă în toate situațiile de utilizare.
Dacă sunteți în căutarea unui laptop de gaming în următoarea perioadă, iar modelele noi cu RTX 30 și procesoare Ryzen 5000 vi se par cam scumpe, nu ignorați oferta de laptop-uri din generația anterioară. Sigur, vor oferi performanță mai mică, însă și prețurile ar trebui să fie semnificativ reduse față de cât costau în urmă cu doar câteva luni.
Acer Nitro 5 oferă performanță în ton cu specificațiile, iar dacă îl găsiți la o reducere semnificativă de preț, sunt puține motive pentru care să nu recomandăm acest computer. Dezavantajele sale sunt ventilatoarele care funcționează permanent, autonomia scăzută și lipsa unui slot de card, lucruri pe care le poți trece cu vederea atunci când vorbim despre un computer dintr-o gamă inferioară de preț.
+ Tastatură mare cu numpad
+ Ecran bun cu panel IPS la 144 Hz
+ Performanță bună pentru un laptop de gaming mid-range
+ Alimentarea poziționată în spate
- Plasticul de pe spate nu este tocmai plăcut din punct de vedere vizual
- Ventilatoarele funcționează consant
- Nu are slot pentru card SD