Seria de laptop-uri de gaming Predator Helios 300 de la Acer este una dintre cele mai consistente din piață, oferind un balans bun între performanță ridicată și un preț de medie. Aceste laptop-uri nu sunt realizate, precum alte serii mai scumpe, pentru dimensiuni compacte, și vin cu un design mai conservator, dar cu toate componentele de ultimă generație pe care le așteptăm de la laptop-uri de gaming. Ediția 2022 aduce upgrade-ul așteptat pentru această serie în urma celor mai recente lansări de la Intel și NVIDIA.
Predator Helios 300 nu s-a schimbat foarte mult în ultimii ani din punct de vedere al design-ului. Acesta este un laptop de dimensiuni mari, cu un profil semnificativ, ceea ce înseamnă că la interior avem de a face cu un sistem de răcire considerabil. Pe laterale și în spate pot fi observate multiple fante de aerisire, iar capacul de jos are destul spațiu pentru a trage aer rece.
Astfel, Predator Helios 300 nu este genul de laptop care să înlocuiască un ultrabook, ci este un soi de „desktop replacement”, cu o greutate de peste 2,5 kg și cu un adaptor de priză mare și greu cu putere de 330W. Acesta este necesar pentru a putea alimenta procesorul i7 din generația Alder Lake și GPU-ul RTX 3070 Ti de la NVIDIA.
Ceva ce permit laptop-urile de dimensiuni mai mari și nu prea vedem pe cele de dimensiuni compacte este prezența multiplelor port-uri de conectivitate. Avem două port-uri USB Type-A pe partea din dreapta, un port USB-A, un port Ethernet pentru rețea prin cablu și un jack de căști pe stânga, dar și port-uri pe partea din spate.
Acolo găsim port-ul de alimentare de formă rotundă, un port Thunderbolt cu interfață USB-C, cât și două port-uri video: un HDMI 2.1 și un mini-DisplayPort. Practic pot fi conectate multiple monitoare folosind aceste trei port-uri la acest laptop. Singurul lucru care pare că lipsește este un cititor de carduri. Ce am apreciat la acest design este faptul că alimentarea nu deranjează în utilizare, așa cum vedem la alte laptop-uri.
Acer a integrat o tastatură „obișnuită” pe acest model, aceeași pe care o știm deja de câțiva ani, cu iluminare RGB, și un numpad în partea din dreapta și un trackpad simplu, fără butoane, modern și care poate fi folosit confortabil în activități de productivitate. La fel cum obișnuiește Acer să integreze pe modelele sale de gaming, există și un buton Turbo în partea de sus.
Acer integrează unul dintre ecranele QHD la 165 Hz pe care le vedem în ultima vreme pe multe computere de gaming. Acesta are margini foarte subțiri pe laterale, o margine puțin mai groasă în partea de sus, pentru a găzdui o cameră web și o „bărbie” pronunțat.
Spre diferență de ceea ce vedem la alți producători în ultima vreme, Predator Helios 300 beneficiază de un ecran pe format 16:9, ceva mai potrivit pentru gaming și pentru vizionarea de clipuri video și filme, dar care oferă mai puțin spațiu pe verticală pentru productivitate. Acesta poate fi un factor mic în decizia de a cumpăra un laptop pentru unii dintre posibilii clienți, dar importantă pentru alții.
Panelul folosit este unul de calitate, cu luminozitate peste medie, dar nu tocmai „orbitor” în utilizare. În jocuri video, acesta oferă culori vibrante și beneficiază de o fluiditate ridicată, datorită frecvenței de 165 Hz. Există o opțiune Overdrive, care vine configurată standard pe acest model, care adaugă puțin ghosting în utilizare, dar nimic deranjant, sau pe care nu l-am văzut și pe alte modele. În jocuri s-ar putea ca acest efect să pară ca un soi de filtru de sharpness, dar opțiunea poate fi dezactivată. În lipsa modului de funcționare overdrive activat, latența ar putea crește, dar nu am sesizat diferențe în sesiunile de gaming testate.
În utilizare, pe modurile obișnuite de utilizare, Predator Helios 300 nu este foarte zgomotos, nici măcar în full load, însă există și modul Turbo, care permite coolerelor să atingă performanță maximă, pentru a răci procesorul și cipul grafic. Astfel, în full load, procesorul poate atinge pe perioade scurte frecvențe de până la 5 GHz, dar și temperaturi pe termen lung de 92-93 de grade, atunci când procesorul este folosit la maximum, în special în timpul testelor de performanță. În utilizare normală, sunt slabe șanse ca procesorul să atingă astfel de temperaturi, iar în gaming, performanța nu va fi afectată, întrucât jocurile solicită în principal cipul grafic.
GPU-ul GeForce RTX 3070 Ti poate atinge temperaturi de până la 75 de grade Celsius, sub limita de 83 de grade de la NVIDIA pentru throttling, ceea ce înseamnă că primim întreaga performanță a cipului grafic în jocuri video, iar acest lucru se vede și în testele de performanță de mai jos.
O consecință a utilizării unui ecran de rezoluție înaltă la o frecvență ridicată, cu un procesor din cea mai nouă generație în versiune de performanță înaltă, cât și a unui GPU high-end, este însă autonomia scăzută. Poți folosi timp de 2-3 ore laptop-ul pe baterie pentru activități obișnuite de birou, însă orice sarcină mai complexă va scădea cu siguranță timpul de utilizare. Mai mult, fără conectare la adaptorul de priză, performanța nu atinge nici pe departe la nivelul maxim posibil.
Sistemul audio este bun, însă am auzit și difuzoare mai puternice pe alte laptop-uri, însă acelea veneau de obicei în zone de preț mai înalte.
Testele de performanță au fost realizate folosind selecția de jocuri pe care am folosit-o și în trecut, cu setările pe profilurile Very High/Ultra. Testele au fost realizate atât pe setări normale, cât și cu DLSS (pe modul Balanced), dar și cu efecte de ray tracing activate, acolo unde este cazul. Rezultatele sunt foarte bune pentru un laptop de gaming, multe dintre titluri putând fi experimentate la setări maxime la peste 100 de cadre pe secundă, atât în 1080p, cât și în 1440p.
Acest model, datorită faptului că beneficiază de un alimentator de putere mare și de răcire mai performantă decât laptop-urile compacte, chiar dacă folosește un cip RTX 3070 Ti, poate oferi performanță mai bună decât un RTX 3080 sau 3080 Ti pe format ultraportabil.
Am fost foarte mulțumit de rezultatele de gaming și surprins de performanțele în alte teste. De exemplu, faptul că folosește două SSD-uri M.2 PCI-Express 4.0 de 1 TB în RAID0, îi asigură viteze de transfer de până la 13 GB/s la citire și aproape 10 GB/s la scriere. Desigur, aceasta este o configurație extremă, dar și performanța la jumătate, oferită doar de un singur SSD ar fi de ajuns pentru orice tip de sarcină profesională.
Singurul dezavantaj al acestui laptop ar fi faptul că sistemul său de răcire este zgomotos pe modul Turbo, însă acest lucru nu este tocmai o noutate în domeniul laptop-urilor de gaming. Cu o pereche de căști pe urechi, zgomotul poate fi acoperit, chiar și la un volum mediu, dar nu trebuie neapărat să folosești modul Turbo pentru a obține performanță de top. Testele sunt realizate pentru a demonstra performanța posibilă pe acest model, dar și pe profilurile Default și Extreme sunt de ajuns pentru gaming de calitate, și asigură un volum mai mic pentru sistemului de răcire.
Acer Predator Helios 300 păstrează tradiția acestei serii, care oferă utilizatorilor o opțiune ceva mai accesibilă, dar mai puțin portabilă pentru un computer de gaming de performanță foarte înaltă. Nu mă aștept ca această configurație, cu i7, RTX 3070 Ti și 32 GB DDR5 și două SSD-uri de 2TB să fie ieftină, având în vedere că modelele similare din generația precedentă ajungeau la peste 2.000 euro în configurații similare.
Totuși este o veste bună faptul că acest șasiu poate susține performanța acestei configurații, ceea ce înseamnă că și variantele mai accesibile vor fi „confortabile”. Probabil că o configurație „ideală” pentru gaming ar fi un model cu i5, RTX 3070, 16 GB RAM și 1 TB stocare, care ar intra în ofertă și la un preț mai accesibil.
La momentul publicării acestui articol, laptop-ul Predator Helios 300 în varianta 2022 nu este încă listat pe magazinele de specialitate.