Intel a lansat noua generaţie de procesoare Coffe Lake pentru platformele mobile la începutul lunii aprilie, iar producătorii de laptop-uri nu puteau rata ocazia de a lansa noi variante îmbunătăţite ale modelelor de gaming din anii trecuţi. Deja am testat un model Acer echipat cu o soluţie Intel Core i5 din generaţia 8 în urmă cu doar câteva săptămâni, iar astăzi avem şi primul model din noua serie actualizată Predator a companiei, Helios 300, care vine cu un procesor Core i7-8750H, mult RAM, stocare din belşug şi un design familiar. Merită însă upgrade-ul de la modelele Kaby Lake?
La exterior, Helios 300 nu s-a schimbat foarte mult de la ultima noastră întâlnire cu acest model. De fapt, computerul este aproape identic din punct de vedere vizual cu varianta de anul trecut, sugerând că acesta este doar un upgrade incremental, un… „refresh” şi nu o variantă complet nouă a modelelor Helios din seria Predator.
Construcţia laptop-ului este în continuare în mare parte realizată din plastic, cu două elemente importante realizate din aluminiu. Metalul acoperă o mare parte din capacul display-ului, fiind însă decorat cu două inserţii din plastic roşu, care să inspire ideea de „computer pentru gaming” şi cu logo-ul Predator poziţionat central. În partea de sus, capacul este realizat din plastic, aici fiind probabil poziţionate antenele pentru Wi-Fi şi Bluetooth.
Cealaltă parte din aluminiu este zona din jurul tastaturii, plăcută la atingere şi cu margini teşite strălucitoare. Metalul este plăcut la atingere şi este uşor lucios, însă marginile nu sunt la fel de ascuţite precum în cazul altor modele Acer. Acest lucru asigură o experienţă de utilizare mai plăcută, în special în sesiunile mai lungi de gaming.
În jurul display-ului şi pe partea de jos a computerului întâlnim însă un plastic „plictisitor”, de culoare neagră, puţin aspru la atingere, care nu pare să fie realizat pentru a impresiona. Acesta este mai degrabă funcţional şi îşi face treaba de a proteja componentele interne. Helios 300 nu pare să fie un laptop realizat pentru a impresiona prin design, ci mai degrabă prin performanţă. Putem aprecia însă faptul că în partea de jos, laptop-ul beneficiază de două uşiţe pentru upgrade-ul memoriei RAM şi hard disk-ului SATA, SSD-ul pe format M.2 fiind ascuns în interior, înlocuirea sa necesitând dezasamblarea completă.
În partea din spate, Acer foloseşte acelaşi plastic de culoare roşie, nevopsit, care decorează fantele de aerisire. Am fi preferat însă să vedem un design mai „simplu” aici, întrucât accentele roşii ies prea mult în evidenţă.
Tastatura nu s-a schimbat de câţiva ani buni pe laptop-urile de la Acer, astfel încât modelul de faţă vine cu un format destul de familiar. Avem o tastatură completă, cu numpad înghesuit în partea din dreapta şi cu butoanele WASD de culoare roşie. Tastatura este de asemenea iluminată cu LED-uri roşii, lucru rare semnalează (în cazul în care nu ştiaţi deja) că acesta este un laptop de gaming şi nu un simplu computer de birou. Tastele nu au o cursă foarte lungă, dar oferă un feedback bun pentru fiecare apăsare, iar spaţierea dintre butoane este bine pusă la punct, deci orice utilizator de laptop ar trebui să poată folosi Predator Helios 300 fără a fi necesar un timp îndelungat pentru adaptarea la această tastatură. Apreciem însă şi faptul că trackpad-ul este dintre cele „moderne”, cu suprafaţă mare şi posibilitatea de a apăsa fizic pe el pe toată suprafaţa.
În cele din urmă, la capitolul conectivitate, Acer reuşeşte, ca de obicei, să greşească puţin. Avem de a face cu un singur port USB 3.0 Type-A, un singur port USB 3.1 Type-C (nu Thunderbolt) şi două USB-uri 2.0. În 2018, nu are foarte mult sens utilizarea a două mufe USB 2, mai ales când USB 3 este oricum 100% compatibil cu dispozitivele 2.0. Dacă aveţi un hard disk extern pe USB 3.0 şi încă unul sau dispozitive pe acelaşi standard, veţi avea nevoie fie de un adaptor USB Type-C, fie de un hub USB 3.0 extern. Existenţa unui card reader, unei mufe HDMI, unui port Ethernet şi a unui jack de căşti este însă apreciată. USB-urile moderne ar fi singurul minus notabil la acest capitol.
Echipat cu hardware de top
Sistemul de răcire este foarte bine pus la punct
Poate fi upgradat uşor
Design-ul nu este tocmai plăcut
Este realizat în mare parte din plastic
Prea puţine port-uri USB 3.0