Predator Helio 300 a devenit computerul principal de lucru pe parcursul a două săptămâni, în care l-am folosit zi de zi la activităţile obişnuite de la birou (redactare de texte, editare de fotografii şi clipuri video) şi acasă pentru rularea de jocuri video. Fără să surprindă pe nimeni, având în vedere configuraţia hardware, modelul de faţă s-a comportat exemplar, chiar mai bine decât mă aşteptam având în vedere că am tot testat laptop-uri Acer similare în ultimele câteva luni.
În primul rând, sistemul de răcire m-a impresionat de data aceasta. Mă aşteptam la acelaşi nivel ridicat de zgomot pe care modelele Acer „non-gaming” îl produc de obicei, însă Helios 300 este destul de silenţios chiar şi în full load. Motivul pare să fie un nou design de ventilatoare numit AeroBlade 3D, folosit şi pe alte modele Predator. Acestea sunt realizate din metal şi sunt foarte subţiri, în ciuda faptului că au un diametru obişnuit. Desigur, atunci când este necesar, volumul ventilatoarelor creşte, însă doar dacă viteza este setată pe maximum din aplicaţia Predator Sense acestea ating asemenea „performanţe”. În utilizare normală şi chiar şi în unele jocuri, turaţia ventilatoarelor nu urcă atât de mult.
În afară de marginile puţin cam ascuţite pentru sesiuni lungi de utilizare, sunt puţine lucruri de reproşat modelului de faţă din punct de vedere al construcţiei. Ecranul Full HD IPS este de calitate înaltă, oferind culori naturale şi unghiuri de vizibilitate bune şi chiar şi o ilumnare uniformă, fără bleeding la margini. Singurul său dezvantaj este lipsa G-Sync, care probabil că ar fi crescut preţul laptop-ului, însă ar fi putut oferi o experienţă de joc superioară în titlurile care nu pot ţine un framerate de 60 de cadre pe secundă. După cum vom vedea în tabelul de teste însă, vor fi puţine titluri care nu vor putea rula pe setări maxime în rezoluţia nativă a display-ului, deci lipsa G-Sync nu este atât de gravă în acest caz.
Tastatura este un punct pozitiv, în ciuda faptului că nu iese foarte mult în evidenţă. Aceasta foloseşte acelaşi format clasic Acer, pe care îl întâlnim de câţiva ani pe majoritatea laptop-urilor produse de companie. Aceasta beneficiază de taste de dimensiuni normale, spaţiate corect, foarte bune pentru cei care scriu mult. În partea din dreapta avem şi un numpad complet, iar butoanele F1-F12 şi câteva dintre cele de navigaţie beneficiază de funcţii suplimentare prin combinaţii cu tasta Fn.
În ciuda faptului că laptop-ul beneficiază de destule port-uri pentru ataşarea de accesorii, se pare că Acer nu a luat în calcul conectarea de headset-uri VR când a realizat Helios 300. Acesta beneficiază de un singur port USB 3.0 şi de alte două USB 2.0, alături de un USB 3.1 cu mufă Type-C. Să zicem că înlocuirea mufei USB 3.1 cu Thunderbolt 3 ar fi fost un cost în plus, de care nu mulţi beneficiază, dar alegerea a două mufe USB 2.0 este cel puţin ciudată. USB 3.0 este compatibil cu toate dispozitivele USB 2.0 şi cel mai probabil că în fabricaţie costul ar fi fost acelaşi, având în vedere că există deja un controller USB 3 integrat.
Toate acestea sunt însă nişte mici observaţii complet neimportante pentru o marte parte din posibilii utilizatori. Important este că laptopul de faţă este performant, este (relativ) silenţios şi poate să ruleze cam orice joc video lansat în utilmii ani pe detalii maxime. Fiind vorba despre un laptop realizat pentru jocuri video, acesta pare să îşi atingă scopul. Desigur, cei care vor un laptop performant pentru alte activităţi, pot opta pentru un astfel de model, cu menţiunea că designul nu este cel mai fericit.
Dacă lucraţi des în afara biroului, afişarea lui Predator Helios 300 în public va atrage cu siguranţă nişte atenţie nedorită. Nu pentru că ar beneficia de vreun design futurist sau inovator, ci pentru că la nivel estetic, capacul de pe spate este neatrăgător, ba chiar inserţiile roşii de plastic strică designul simplist pe care l-ar fi avut în mod normal.
Predator Helios 300 pare să fie laptop-ul perfect pentru ţinut pe birou, acasă sau la serviciu şi pe care să îţi faci treaba sau să te joci, dar greutatea de 3 kilograme (fără încărcător) şi designul „de gaming” nu îl recomandă pentru portabilitate.
Configuraţie performantă
Preţ de pornire scăzut
Display de calitate
Sistem de răcire performant şi silenţios
Design neinspirat
Marginile metalice pot cauza disconfort
Puţine port-uri de conectivitate moderne
Cam greu pentru dimensiunile sale