Seria de laptop-uri Predator a fost întotdeauna construită special pentru gaming, însă mulți dintre cei care cumpără laptop-uri de acest gen, doresc să le folosească și în alte scopuri. Se pare că Acer a înțeles mesajul și a creat un laptop de gaming care arată mai degrabă ca un laptop de business la prima vedere. Acesta se numește Predator Triton 300 SE și beneficiază de o construcție cu design simplu, dimensiuni compacte și găzduiește la interior o configurație hardware care poate face față atât jocurilor video cât și aplicațiilor profesionale avansate.
Predator Triton 300 SE este mai degrabă inspirat de design-ul unor laptop-uri profesionale decât de cel al computerelor de gaming. Vorbim despre un model cu o culoare argintie și construcție metalică de jur împrejur, logo-ul Predator fiind subtil poziționat în colțul din dreapta sus al capacului. Partea din spate este ocupată de fante de aerisire cu design specific seriei Predator, dar fără accentele de culoare roșii sau albastre care dominau această linie de produse.
Pe laterale avem port-urile de conectivitate: un USB-C cu Thunderbolt și un USB 3 pe stânga, alături de mufa de alimentare de tip „barrel” și încă un USB 3, un jack de 3,5mm combo și un HDMI pe dreapta. Fiind un laptop de gaming, 3 USB-uri, un jack și o mufă video ar putea fi de ajuns, însă fiind un computer care dorește să satisfacă și nevoile unui utilizator care mai și lucrează, un cititor de carduri ar fi fost apreciat, dacă nu și încă o mufă USB.
Totuși, nu putem ignora faptul că avem de a face cu un computer compact, cu ecran de 14” și margini foarte subțiri. Dacă n-aș fi știut dinainte aș fi putut să jur că este vorba despre un laptop de 13”. Ce îl dă de gol însă este greutatea de 1,7 kg. Pentru a putea găzdui o configurație „de gaming”, acest model este echipat cu o răcire cu două ventilatoare și o baterie de 60 Wh, care adaugă la greutate față de alte modele de dimensiuni similare.
Tastatura este de dimensiuni normale, cu spațiere bună între taste și o cursă destul de mică. Asta o recomandă mai degrabă pentru scris și productivitate în general, decât pentru gaming. Trackpad-ul este în schimb surprinzător de bine realizat, fiind din tipul fără butoane fizice și acoperă o suprafață maximă pentru dimensiunile computerului. În colțul din stânga-sus al acestuia a fost integrat și un cititor de amprente pentru Windows Hello. Inițial, credeam că tastatura este iluminată doar în culoarea albastră, pentru că așa era configurată implicit, însă am descoperit că tastatura este iluminată complet RGB, acesta fiind singurul element care ar putea sugera de la distanță că vorbim despre un computer de gaming
Trebuie să recunosc faptul că nu mă așteptam să văd un produs de acest gen de la Acer în gama Predator. Dacă ar fi avut un ecran mai bine calibrat, probabil că acesta ar fi putut cu ușurință să fie integrat în gama ConceptD, însă nici ecranul pe care îl are la dispoziție nu este unul care poate fi ignorat. Vorbim despre un panel de 14” cu rezoluție Full HD și refresh rate la 144 Hz, necalibrat la nivel profesional, dar care oferă o calitate a imaginii foarte bună și culori care arată bine, cel puțin pentru ochiul meu neantrenat.
Spuneam că poate fi încadrat într-o gamă profesională pentru că vine la pachet cu o listă de specificații de top, unele fiind peste necesitățile unui gamer. Procesorul Intel Core i7-11375H este potrivit configurației, oferind o configurație cu 4 nuclee și 8 fire de execuție, pentru o performanță medie, în timp ce cipul grafic GeForce RTX 3060 cu 6 GB memorie este mai mult decât de ajuns pentru gaming în 1080p pentru majoritatea titlurilor. Având în vedere configurația, acest laptop ar putea fi considerat unul care oferă performanță de medie în jocuri AAA și perfect pentru a rula jocuri eSports la frecvența maximă a ecranului.
Totuși, cei 24 GB memorie RAM nu vor fi necesari probabil niciodată în jocuri pe acest model, ci doar în aplicații profesionale. De asemenea, SSD-ul de 1 TB care are viteze de citire și scriere de peste 3 GB nu va face o diferență în gaming, însă cu siguranță îi va ajuta pe cei care lucrează cu fișiere mari.
Din acest motiv, mi se pare că Predator Triton 300 SE este mai degrabă potrivit pentru cineva care are nevoie de un laptop de lucru performant și compact, pe care plănuiește să mai ruleze și jocuri din când în când. Acest lucru este cumva în antiteză cu modelele Predator din trecut, care erau mai degrabă pentru gameri care din când în când mai au și altă treabă pe laptop.
Autonomia nu este însă la nivelul altor computere de productivitate, și era de așteptat, având în vedere că folosește componente dintr-o clasă superioară, cu consum de energie crescut. 3-4 ore de activități obișnuite de browsing și editare text ar trebui să fie limita superioară pentru acest model.
De asemenea, la nivelul zgomot în utilizare, Predator Triton 300 este ceva mai „liniștit” decât alte modele ale companiei, însă atunci când activezi modul Turbo, pe care îl recomand exclusiv pentru gaming, te poți aștepta la o „decolare”. În mod obișnuit, pe Auto, chiar și în full load, ventilatoarele nu ating niciodată turația maximă posibilă.
Având în vedere dimensiunile lui Predator Triton 300 SE și configurația destul de puternică, nu mă așteptam la o performanță comparabilă cu cea a modelelor mai mari și mai bine răcite. Totuși, acest laptop a demonstrat că poate să ofere o experiență de gaming de calitate, atât timp cât nu îl „obosești” cu profiluri de setări peste capabilitățile sale.
Toate jocurile au fost rulate pe cele mai înalte setări (ultra/very high), iar rezultatele nu par a fi impresionante la prima vedere. Totuși, acest laptop nu a fost niciodată construit pentru setări ultra. Se vede că în jocuri orientate către eSports, precum Rainbow Six Siege, framerate-ul, chiar și pe cele mai înalte setări ajunge la un nivel similar cu cel al frecvenței monitorului. Totuși, în titluri foarte complexe, precum Red Dead Redemption 2, framerate-ul mediu abia trece de 30 de cadre pe secundă.
Ideal ar fi să alegeți setări echilibrate pentru acest model, o combinație de mediu și high, cât să țină stabil 60 de cadre pe secundă în jocuri AAA. În jocuri competitive, precum Counter-Strike, League of Legends sau Rocket League, nu ar trebui să aveți probleme în a atinge 144 de cadre pe secundă.
Predator Triton 300 SE este un experiment interesant pentru Acer, similar cu ce am mai văzut anul trecut și în portofoliul altor producători. Cu mici ajustări, această gamă de computere portabile ar putea deveni dominantă în rândul celor performante, oferind cele mai bune avantaje ale celor două categorii: portabilitatea computerelor de productivitate și performanța computerelor de gaming.
+ Design simplu, care nu „țipă” gaming
+ Hardware performant într-un format compact
+ Trackpad și tasatură potrivite pentru productivitate
+ Include senzor de amprentă
+ Include webcam
- Nu are cititor de carduri
- Autonomia este cam mică
- Este mai greu față de alte computere de productivitate