Triton 700 reuşeşte prin dimensiunile sale reduse şi greutatea scăzută să fie un laptop pe care să îl poţi căra în fiecare zi la birou. Desigur, componentele sale puternice trebuie alimentate cu multă energie electrică, deci sursa externă este una dintre cele mai mari pe care le-am văzut până în prezent. Avem de a face cu o sursă de 230W care cântăreşte mai mult de jumătate din greutatea laptop-ului.
Până de curând, laptop-urile echipate cu cipuri grafice GTX 1070 şi 1080 de la NVIDIA aveau nevoie de un sistem de răcire de dimensiuni mari, lucru care ducea la creşterea dimensiunilor întregului sistem. Predator Triton 700 beneficiază însă de un nou design al cipului GTX 1080 de la NVIDIA numit Max-Q. Este vorba despre acelaşi cip grafic, însă modificat pentru a rula la frecvenţe mai mici, lucru care reduce căldura produsă. Astfel, dimensiunile laptop-ului sunt reduse, iar performanţa rămâne în continuare la un nivel ridicat.
Sistemul de răcire de pe Triton 700 beneficiază de două coolere metalice foarte subţiri, care reuşesc să păstreze tot timpul cipul grafic şi procesorul sub 85 de grade, chiar şi în timpul rulării jocurilor. Sistemul de răcire este construit cu mai multe fante de aerisire, lucru care asigură degajarea aerului în mai multe direcţiii. Astfel, nicio parte a computerului nu degajă aer fierbinte concentrat. Partea de sus, de deasupra tastaturii se încinge însă destul de mult şi odată cu aceasta şi trackpad-ul. Este destul de clar că Triton 700 a fost realizat pentru a fi folosit alături de un mouse.
Sistemul de răcire este însă destul de zgomotos. Chiar dacă în utilizare normală (browsing, procesare de documente, etc.) coolerele abia dacă pornesc la o turaţie uşor de auzit, imediat ce porneşte un joc, sistemul de răcire începe să îşi facă simţită prezenţa. Aplicaţia Predator Sense oferă posibilitatea de configurare a turaţiei coolerelor, setarea automată fiind însă foarte bună în majoritatea situaţiilor. În jocuri pretenţioase însă, în sesiuni de lungă durată, setarea coolerelor la turaţie maximă ar putea fi recomandată, însă există şi control complet manual pentru fiecare cooler în parte, cât şi opţiunea CoolBoost pentru o răcire mai performantă, dar mai zgomotoasă.
Întrucât am avut la îndemână un prototip al acestui laptop, reprezentanţii Acer ne-au rugat să nu publicăm rezultatele testelor de performanţă, întrucât acestea ar putea fi diferite faţă de cele pe care le vor putea atinge unităţile finale, care ajung în magazine. Ce putem spune însă despre performanţa lui Triton 700 este însă că nu dezamăgeşte.
Am rulat toate testele obişnuite pe care le folosim pentru laptop-uri şi computere de gaming şi în niciunul nu a ieşit rău. În majoritatea jocurilor GTX 1080 Max-Q se situează undeva între GTX 1070 şi GTX 1080 de pe laptop-uri, în anumite teste reuşind chiar să îşi egaleze „fratele” GTX 1080. Predator Sense oferă posibilitatea de overclocking pentru placa video, iar toate testele au fost realizate cu overclocking la maximum posibil din aplicaţie. Diferenţele între frecvenţele standard şi cele crescute sunt minore însă.
Triton 700 este echipat cu cele mai performante componente mobile de pe piaţă, însă pentru modelul testat Acer a optat să integreze un simplu display Full HD cu frecvenţă de 60 Hz. Având în vedere că vorbim despre un computer cu GTX 1080, ar fi fost mai potrivită integrarea unui panou QHD la 60 Hz, sau a unuia Full HD la 120 Hz. Orice joc, chiar şi cele recente vor rula cu mult peste 60 de cadre pe secundă pe acest laptop în rezoluţia sa nativă. Astfel, este recomandată utilizarea lui alături de un monitor de gaming mai puternic, sau un televizor 4K. Performanţa sa în gaming va fi mult mai evidentă astfel decât ce putem vedea pe monitorul său. Cu toate acestea, panoul IPS folosit de Acer este de calitate înaltă, cu timp de răspuns foarte mic şi cu retroiluminare uniformă pe întreaga suprafaţă.
În ciuda faptului că Predator Triton 700 este un laptop de gaming, acesta poate cu uşurinţă fi folosit pentru productivitate, în special în domenii în care puterea de procesare ridicată este necesară. Din păcate, lipsa unui slot pentru carduri SD este o problemă pentru oricine foloseşte des camere foto sau video. Din fericire, laptop-ul beneficiază de ceva ce nu întâlnim atât de des: un port USB care oferă energie electrică indiferent dacă laptop-ul este pornit sau nu. Astfel, poţi lăsa telefonul sau camera la încărcat direct de la laptop chiar şi peste noapte.
Predator Triton 700 nu este în niciun caz un laptop perfect, însă se apropie destul de mult. Decizia de a muta trackpad-ul în partea de sus va deranja o parte dintre utilizatori şi îi va mulţumi pe cei care atingeau din greşeală suprafaţa tactilă în timpul scrisului pe alte modele. De asemenea, lipsa unui card reader este regretabilă, în special având în vedere că există destul spaţiu fizic pe lateralele laptop-ului pentru a fi integrat.
Desigur, acesta este doar primul model de acest gen al celor de la Acer. În timp, designul va fi îmbunătăţit, dimensiunile vor rămâne probabil la fel, iar sistemul de răcire va fi mai bine optimizat. Cert este că Triton 700 reprezintă viitorul laptop-urilor performante, iar cei care vor cumpăra aşa ceva astăzi vor trebui să scoată din buzunar o sumă frumuşică. În magazinele din România, Acer Predator Triton va fi disponibil la preţuri între 9.999 lei şi 16.999 lei, în funcţie de configuraţia aleasă.
Design şi construcţie de calitate
Performanţă de top într-un corp compact
Mult port-uri de conectivitate
Oferă senzaţia unui produs premium
Poziţia trackpad-ului şi lipsa feedback-ului fizic
Lipsa unui slot pentru card-uri SD
Sistem de răcire zgomotos
Tastatura nu beneficiază de palmrest