Acer Spin 5 (13): un ultraportabil pentru cei care nu doresc să renunţe la performanţă [REVIEW]

06.03.2018
Acer Spin 5 (13): un ultraportabil pentru cei care nu doresc să renunţe la performanţă [REVIEW]
Experienţa de utilizare, performanţă şi concluzii

Experienţa de utilizare

Acesta nu este primul model de Spin 5 pe care îl testăm în redacţia Go4it din această generaţie. În toamna anului trecut am pus mâna pe fratele său mai mare, modelul cu ecran de 15” care oferea o configuraţie similară. Diferenţa între cele două laptop-uri este însă dimensiunea, cel mai mare fiind total nepotrivit pentru utilizarea pe post de tabletă. În cazul variantei cu ecran de 13”, faptul că ecranul poate fi rabatat oferă câteva avantaje în special în locuri înghesuite. Am folosit Spin 5 cu succes într-un avion cu ecranul rabatat pentru vizionarea mai confortabilă a unui film decât în modul normal cu tastatura în faţă.

Pentru cei obişnuiţi să folosească scurtăturile din taste în Windows precum Alt + F4 pentru închiderea unei ferestre sau aplicaţii, sau F2 pentru redenumirea unui fişier, avem veşti proaste. Acer a decis să configureze tastatura din fabrică într-un mod neobişnuit. Funcţiile secundare precum luminozitatea ecranului, volumul şi pornirea sau oprirea antenelor Wi-Fi au prioritate pe butoanele F faţă de comenzile obişnuite. Astfel, pentru accesarea funcţiilor normale, va fi necesară apăsarea butonului FN. Alt + F4 devine Alt + FN + F4, F2 devine FN + F2, etc. Cei care folosesc zi de zi un laptop Apple s-au obişnuit deja cu astfel de combinaţii, mai ales că scurtăturile din macOS nu folosesc tastele F aşa des. Cei care folosesc Windows cu siguranţă nu vor aprecia această schimbare.

Senzorul de amprentă este de asemenea un punct mai mult negativ decât pozitiv. Este bine că avem o metodă de autentificare rapidă pentru Windows 10 prin Windows Hello, însă calitatea senzorului lasă de dorit. Acesta nu este comparabil cu un senzor de pe un smartphone, care recunoaşte imediat amprenta, fiind necesare mai multe încercări pentru a putea debloca computerul. De mai multe ori am introdus direct parola PIN, întrucât amprenta era recunoscută nici după trei încercări. Curios este faptul că pe alte modele Acer (inclusiv pe Spin 5 de 15″), această funcţie nu era o problemă.

În rest, numai de bine despre Spin 5. Faptul că integrează un procesor i5 din generaţia Kaby Lake Refresh oferă acces la patru nuclee şi 8 fire de execuţie, lucru care asigură o performanţă sporită faţă de laptop-urile cu i5 din trecut. Astfel, editarea de fotografii în Photoshop sau editarea de clipuri video în Premiere Pro este posibilă, însă într-un mod limitat. Nu este indicată editarea şi randarea de clipuri mai mari de Full HD şi nici încercarea de a adăuga prea multe efecte complexe. Motivul este în primul rând lipsa unei plăci video, Spin 5 beneficiind doar de cipul grafic Intel UHD 620 integrat în procesor.

Un alt avantaj al lui Spin 5 este faptul că nu produce zgomot foarte mare. Chiar şi atunci când procesorul este solicitat la maximum, cooler-ul nu deranjează. Sunetul poate fi chiar acoperit complet de difuzoarele stereo cu certificare Dolby Audio, care sunt puţin mai puternice decât ne-am fi aşteptat de la un laptop de 13”. Desigur, acestea sunt utile doar în lipsa unui difuzor dedicat sau a unei perechi de căşti. Lipsa frecvenţelor joase face aceste difuzoare greu de recomandat pentru redarea de muzică sau pentru vizionarea de filme. De asemenea, în anumite cazuri, volumul maxim poate distorsiona.

Performanţă

La capitolul performanţă nu am avut parte de prea multe surprize. Având în vedere că o mare parte din configuraţie este similară cu cea de pe modelul Spin 5 testat anterior şi rezultatele testelor au fost în mare parte aceleaşi. Procesorul i5-8250U reuşeşte din nou să impresioneze, dacă nu prin performanţă brută, prin posibilitatea de a rula aplicaţii care beneficiază de pe urma nucleelor în plus şi firelor de execuţie multiple.

Desigur, o frecvenţă ridicată ar fi de preferat în multe situaţii, însă randarea clipurilor video este mai facilă acum că avem de a face cu 8 nuclee virtuale pe un laptop de un kilogram şi jumătate. Având în vedere că nu au existat timpi de aşteptare aproape niciodată în niciuna dintre aplicaţiile folosite, fie că vorbim despre browserul Chrome cu multiple tab-uri deschise, fie că vorbim despre editarea de fotografii în Photoshop sau editarea clipurilor video de la Mobile World Congress, putem spune că Spin 5 este un ultraportabil performant „bun la toate”, atât timp cât aşteptările nu sunt colosale. Vorbim totuşi despre un computer convertibil, nu o staţie de lucru sau un laptop de gaming.

Test Scor
PCMark Creative 3.885 puncte
Cinebench R15 OpenGL: 43,95 FPS, CPU 498 cb
WinRar 7,006 KB/s
HDTune SSD (Read) 397,3 MB/s
CrystalDiskMark SSD Seq Q32TI Read: 531,7 MB/s Write: 503,6 MB/s
CrystalDiskMark SSD 4K Q32TI Read: 246,7 MB/s Write: 317,9 MB/s


Concluzii

Acer Spin 5 în varianta sa de 13” pare să fie o propunere chiar mai interesantă decât modelul mai mare. Utilizarea în mod tabletă este ceva mai confortabilă, chiar dacă nu tocmai recomandată. Desigur, aceleaşi neajunsuri de pe modelul mare sunt valabile şi aici, ecranul fiind puţin prea reflectiv, iar lipsa unui GPU dedicat îi limitează din utilitate în anumite situaţii.

Părţi pozitive

Dimensiuni reduse
Construcţie de calitate
Performanţă ridicată pentru un ultraportabil
Port-uri de conectivitate

Părţi negative

Senzorul de amprentă este dezamăgitor
Butoanele F1-F12 necesită apăsarea FN pentru scurtături

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult