În utilizare Spin 5 se comportă ca un laptop obişnuit, fiind destul de puternic pentru a asigura o experienţă plăcută în majoritatea condiţiilor. Acer a optat pentru procesoare Core i din generaţia a opta (Kaby Lake Refresh), iar tranziţia asigură putere de procesare sporită, graţie unei configuraţii mult mai interesante a procesorului.
În timp ce vechile modele Core i5 Kaby Lake beneficiau de numai două nuclee fizice, noul i5-8250U vine cu patru nuclee şi opt fire de execuţie (6MB cache L3), similar cu ceea ce regăseam generaţia trecută pe modelele i7 „HQ”. Desigur, fiind vorba despre un procesor din gama „U”, cu un consum declarat de 15W, acesta nu va putea atinge performanţele unui i7 quad-core, însă se apropie destul de mult.
Unul dintre motivele pentru care acest model „U” nu poate să concureze cu un HQ este faptul că frecvenţele de operare sunt foarte scăzute, având în vedere voltajul mic. În mod normal, acest i5 rulează la 1,6-1,8 GHz, în funcţie de configuraţia aleasă de producător şi poate urca până la 3,4 GHz în boost. Folosirea mai multor nuclee fizice ajută însă foarte mult în cazul aplicaţiilor de productivitate, în special cele care beneficiază de pe urma mai multor nuclee. Astfel, un computer portabil echipat cu i5 Kaby Lake Refresh ar putea deveni la nevoie şi un mini studio pentru producţie video, sau editare foto.
În trecut, procesoarele din gama U erau destul de slabe în comparaţie cu cele HQ, folosite pe computere portabile mai performante, iar asta ducea la un consum de energie scăzut. Platforma Kaby Lake-R pare să fie ceva mai „flămândă”, însă asigură integrarea de componente puternice în formate mai mici. Astfel, ventilatorul lui Spin 5 porneşte ceva mai des decât ne-am aştepta în mod normal de la un computer de acest gen, temperatura fiind ridicată chiar şi în utilizare obişnuită. Din fericire, sistemul de răcire este destul de performant, Acer incluzând şi destule fante de aerisire pentru absorbţia şi evacuarea aerului pe capacul de jos şi în spatele dispozitivului.
Despre tastaturile Acer şi trackpad-uri am mai vorbit în trecut, deci nu are sens să reiterăm. Tastele au o cursă satisfăcătoare, trackpad-ul se comportă foarte bine în utilizare normală, iar senzorul de amprentă pare să fie puţin îmbunătăţit faţă de generaţiile precedente, autentificarea fiind aproape instantă.
La capitolul audio-video, nu sunt multe lucruri de spus. Display-ul Full HD cu panou IPS funcţionează în parametri normali, fără bleeding de la iluminare, în timp ce luminozitatea este normală. În lumină naturală puternică, alături de sticla glossy de deasupra ecranului, utilizarea va fi însă problematică. Sistemul audio stereo beneficiază de software Dolby Audio, util pentru a seta profile în funcţie de tipul de conţinut redat.
Fiind vorba despre un computer pentru productivitate, care nu este echipat cu un GPU dedicat, performanţa în jocuri este limitată, deci nu am rulat testele de gaming obişnuite pe acesta. În cazul în care doriţi să rulaţi jocuri, puteţi face asta, cu condiţia ca jocurile să fie din generaţii mai vechi, sau să fie 2D, întrucât performanţa în aplicaţii 3D este limitată.
Test | Scor |
PCMark Creative | 4.745 puncte |
Cinebench R15 | OpenGL: 41,28 FPS, CPU 511 cb |
WinRar | 8.218 KB/s |
HDTune SSD (Read) | 383,2 MB/s |
CrystalDiskMark SSD Seq Q32TI | Read: 531,3 MB/s Write: 453 MB/s |
CrystalDiskMark SSD 4K Q32TI | Read: 247,1 MB/s Write: 271,1 MB/s |
Rezultatele testelor de mai sus dezvăluie câteva lucruri interesante, în special despre platforma Kaby Lake-R. Acest model de procesor i5 se plasează undeva între modelul i7 Kaby Lake-U şi i7 Kaby Lake HQ din generaţia precedentă, conform rezultatelor din Cinebench şi WinRar. Cipul grafic Intel „UHD” Graphics 620 pare să fie identic cu cel folosit pe generaţia precedentă, când se numea „HD” Graphics, cu performanţă aproape identică în Cinebench, în timp ce SSD-ul este performant, însă limitat la viteze SATA-III.
Testul de performanţă PC Mark 8 în modul „Creative” sugerează că pentru productivitate în mediul creativ, un astfel de laptop oferă performanţă similară cu cea a unui computer cu procesor HQ Kaby Lake, scorul fiind foarte apropat de cel al unui computer cu i7-7700HQ şi chiar peste în cazul anumitor implementări cu răcire mai slabă.
Spin 5 este un laptop performant, chiar dacă nu este un 2-în-1 foarte util. Având în vedere dimensiunile, capacitatea sa de a se „transforma” în tabletă nu este tocmai recomandată. Din fericire, acesta poate fi folosit pe post de tabletă grafică alături de stylus-ul activ inclus în pachet, fiind util celor care au nevoie de aşa ceva. Cei care nu au nevoie de un laptop cu touchscreen ar putea însă să aştepte implementările mai puternice ale platformei Kaby Lake Refresh de la Acer, cu GPU dedicat şi cu procesoare mai puternice.
Performanţă ridicată pentru un procesor i5 din gama „U”
Touchscreen integrat în display
Senzor de amprentă performant
Include stylus în pachet
Ecran glossy care reflectă lumina ambientală
Dimensiuni prea mari pentru a fi folosit pe post de tabletă
Un GPU dedicat ar fi completat cu succes procesorul performant din Spin 5