Un nou brevet înregistrat de Apple sugerează că am putea vedea în viitor MacBook-uri care includ display-uri în fiecare tastă în parte. Această idee nu este tocmai nouă, fiind prezente în mediul online de mai mulți ani concepte de computere cu ecrane OLED în locul butoanelor. Ba chiar în urmă cu doar câțiva ani, Razer a prezentat un astfel de computer la CES, iar o companie a lansat o tastatură care permitea personalizarea fiecărei taste în parte cu o pictogramă.
Soluția Apple nu este tocmai diferită. Practic, fiecare buton în parte este un mic display, pe care poți afișa orice dorești. De la literele și funcțiile fiecărui buton în parte, până la simboluri, fotografii sau orice altceva. Iar asta ar permite inclusiv aplicațiilor să schimbe funcția afișată pe tastă în funcție de ceea ce face fiecare în cadrul software-ului. De exemplu, în aplicații de productivitate și creație precum Photoshop sau Premiere din suita Adobe, ai putea avea direct simbolurile funcțiilor pe taste, fiind mai ușor să le găsești pe cele pe care le folosești mai rar.
Mai mult, aceste display-uri ar putea duce la lipsa diferențelor dintre computerele vândute în diverse regiuni. De exemplu, computerele vândute în anumite țări au tastaturi AZERTY în loc de QWERTY, în timp ce în în alte țări, computerele au pe tastele obișnuite și alfabetul țării în care sunt vândute (japoneze, chineze, chirilic, etc.). Posibilitatea de a programa fiecare tastă în parte permite afișarea oricărei limbi pe oricare tastatură, reducând astfel costurile de producție și încurajând piața liberă, putând cumpăra astfel computere din orice țară.
Desigur, costurile reduse de producție atunci când elimini din ecuație modele multiple sunt infime în comparație cu costurile ridicate asociate cu integrarea unui display individual în fiecare buton al tastaturii.
Momentan vorbim doar de un concept, însă Apple nu este la prima tentativă de a integra ecrane în tastaturile computerelor sale portabile. Modelele MacBook Pro din ultimii 4 ani beneficiază de Touch Bar, un ecran lat și subțire care înlocuiește tastele F1-F12 cu o suprafață dinamică, care se poate adapta la fiecare aplicație în parte. Succesul acestui ecran secundar este însă datorat faptului că nu ai posibilitatea să mai cumperi un computer din gama Pro fără unul. Dacă ar avea libertatea de a alege, probabil că mulți dintre utilizatori ar prefera tastele fizice tradiționale.
sursa: Patently Apple