Apple a făcut puţină „curăţenie” în cadrul gamei sale de laptop-uri. Deja ştim că sunt pregătite un nou model de MacBook Pro cu ecran mai mare şi un nou MacBook Air cu o tastatură nouă, însă în anticiparea acestor lansări, compania a decis să modifice puţin oferta de produse. Unele modele au fost ieftinite, altele au primit upgrade-uri hardware, în timp ce un anumit model de laptop a fost scos complet de la vânzare, linia sa fiind anulată.
Modelul la care Apple a renunţat este cel mai mic şi mai subţire model din familia sa de produse: MacBook-ul simplu. Acesta, echipat cu ecran de 12”, tastatură Butterfly şi un singur port USB, folosit şi pentru alimentare cu energie, a făcut parte din oferta Apple încă din 2015, însă în urma lansărilor MacBook Pro şi MacBook Air cu ecran Retina, acest model era prea scump şi prea limitat în capabilităţi. Astfel, Apple a decis să renunţe complet la acest model, urmând probabil să lanseze cândva în viitor un nou MacBook adaptat la nevoie utilizatorilor.
Modelul MacBook Air cu ecran Retina, lansat anul trecut, a scăzut în preţ şi a primit un upgrade de monitor. Acesta beneficiază acum de un panou cu tehnologia TrueTone, care schimbă temperatura de culoare în funcţie de lumina ambientală, pentru o experienţă de vizualizare mai plăcută. Acesta porneşte acum de la 1.100 dolari, în timp ce pentru programul Back to School, studenţii şi profesorii îl pot cumpăra de la 999 dolari.
Şi MacBook Pro de 13” a primit nişte modificări în ofertă. Varianta fără touchbar a fost eliminată complet, în timp ce modelul de bază porneşte acum de la un procesor Intel Core i5 din generaţia a opta quad-core, faţă de cel dual-core de până acum. Preţul de 1.300 dolari a rămas neschimbat, în ciuda upgrade-urilor, însă prin programul Back to School, cei care sunt eligibili îl pot cumpăra cu 100 de dolari mai ieftin.
În cele din urmă, opţiunile pentru configurarea laptop-urilor au fost ieftinite. Pentru modelul MacBook Pro de 15”, un upgrade la un SSD de 4 TB faţă de configuraţia de bază costă acum 1.600 de dolari în loc de 3.000, un upgrade de 2 TB costă 800 în loc de 1.200, în timp ce SSD-ul de 1 TB costă acum 400 dolari în loc de 600. În cazul variantei de 13”, un upgrade de 4 TB costă acum 1.400 faţă de 2.800 în trecut.
Motivul pentru care aceste upgrade-uri sunt atât de scumpe este faptul că stocarea este integrată pe placa de bază a dispozitivelor, pentru a putea păstra dimensiunile reduse ale computerelor. Astfel, fiecare computer cu upgrade-uri este făcut pe comandă. Desigur, există şi dezavantaje, precum imposibilitatea upgrade-ului şi necesitatea schimbării întregii plăci de bază în cazul în care ceva de pe aceasta cedează.