2019 pare să fie anul upgrade-urilor mult aşteptate pentru Apple. După o serie iPhone 11 care se bucură de succes atât în piaţă, cât şi în rândul criticilor, producătorul american a lansat şi un mult aşteptat upgrade pentru seria sa de laptop-uri: MacBook Pro 16”, cu o tasatură nouă, un ecran mai mare şi alte câteva upgrade-uri importante. Desigur, acest laptop este realizat pentru a fi folosit în mediul profesional, însă preţul său nu a fost mărit faţă de modelele deja existente.
Ne-am fi aşteptat ca MacBook Pro-ul nou, cu ecran de 16” să adauge o a patra opţiune în portofoliul Apple peste cel de 15”, care obişnuia să fie modelul de top. Apple a ales să înlocuiască vechiul „flagship” cu cel nou, având acum o selecţie de laptop-uri ceva mai bine diferenţiată: un model Air de bază, un MacBook Pro de 13” pentru cei care au nevoie de un computer puternic mic şi MacBook Pro de 16” pentru cea mai înaltă performanţă.
La nivel de specificaţii hardware, noul MacBook Pro se laudă cu procesoarele Intel din generaţia a 9-a, cu modele Core i7 cu 6 nuclee şi i9 cu 8 nuclee disponibile pentru configurare. Modelul de top poate ajunge la o frecvenţă de boost de 5 GHz, iar cu noul sistem de răcire, care poate suporta cu 12W mai mult consum de energie faţă de modelul precedent, ar trebui să ofere de două ori mai multă performanţă faţă de modelul de 15” cu cel mai puternic procesor quad-core pe care îl avea la dispoziţie.
Şi partea de procesare grafică a fost upgradată. Vechile cipuri grafice din generaţia Radeon Pro 500 au fost înlocuite cu modele nou-nouţe de la AMD. Este vorba despre Radeon Pro 5300M şi 5500M, noi cipuri dezvoltate pe arhitectura Navi pe 7nm, aceeaşi pe care o foloseşte AMD şi pe cele mai puternice cipuri grafice ale sale de pe PC-uri. Acestea ar trebui să îmbunătăţească performanţa de procesare grafică cu până la 80% în aplicaţii de editare video profesională (DaVinci Resolve) şi cu până la 60% pentru gaming.
Desigur, ne aşteptăm întotdeauna de la un nou laptop de la performanţă superioară, însă fanii computerelor Apple aşteptau mai degrabă un alt upgrade, pe care Apple chiar l-a livrat: o tastatură cu switch-uri în formă de foarfecă, „tradiţională”, numită Magic Keyboard, care oferă o cursă mai lungă de apăsare (1mm) şi produce zgomot mai puţin. Desigur, întoarcerea la acest design ar trebui să asigure fiabilitate mai bună, după câţiva ani în care utilizatorii de MacBook s-au plâns de probleme cu tastatura Butterfly.
Opţiunile de configurare au fost de asemenea extinse, în timp ce bateria este acum mult mai mare. Cei care îşi doresc cel mai bun MacBook Pro de pe piaţă vor putea configura modelul de top cu până la 64 GB RAM şi 8 TB de stocare pe SSD (o premieră pentru laptop-uri), în timp ce acumulatorul de 100 Wh, maximum cât este permis într-un bagaj în avion, promite 11 ore de utilizare la o singură încărcare (browsing pe Wi-Fi cu luminozitate la 50%). Din păcate, în ciuda denumirii „Pro”, nici acest model nu şi-a recăpătat cititorul de carduri microSD, fiind în continuare echipat cu patru mufe Thunderbolt 3 cu mufe USB Type-C şi cu un jack pentru căşti. În cutia laptop-ului se va regăsi şi un încărcător de 96W şi un cablu de încărcare USB Type-C de 2 metri.
Nu în ultimul rând, Apple a venit cu un nou sistem audio, care promite sunet mai bun şi un sistem anti-vibraţii la volum înalt, alături de un nou sistem cu trei microfoane pentru înregistrări şi convorbiri mai clare. Ecranul de 16″ oferă o rezoluţie de 3.072 x 1.920 pixeli pe format 16:9, ecranul fiind compatibil cu standardul DCI-P3 pentru o plajă largă de culori şi capabil să ofere o luminozitate de 500 nits.
Modelul de bază de MacBook Pro 16”, echipat cu procesor 6-core Intel Core i7, 16 GB RAM, GPU Radeon Pro 5300M şi 512 GB stocare porneşte de la 2.700 de euro, la fel ca vechiul model 15” de bază. Cei care au nevoie de mai multă performanţă şi stocare, pot apela la modelul cu procesor Core i7 8-core, 16 GB RAM, Radeon Pro 5500M şi 1 TB de stocare la 3.200 euro. Pentru a configura la maximum un astfel de computer, poţi ajunge şi la 7.000 de euro. Acest nou model este disponibil pentru comandă chiar acum, iar livrările vor începe să fie onorate începând cu data de 26 noiembrie.