Ne-am fi aşteptat ca noile modele de computere MacBook Pro să fie lansate odată cu sistemul de operare macOS Mojave, însă Apple ne-a făcut o surpriză şi le-a dezvăluit în cadrul unui eveniment „secret”. Astfel, laptop-urile sale ajung cu configuraţiile „la zi”, beneficiind de cele mai noi şi mai puternice procesoare de la intel şi de o tastatură nouă, care ar trebui să ofere o experienţă de utilizare mai plăcută.
La exterior nu s-a schimbat nimic. Noile MacBook Pro-uri sunt realizate folosind aceeaşi carcasă care a debutat în 2016. Vorbim despre computere foarte subţiri, care folosesc exclusiv port-uri USB Type-C, cu tastatura cu switch-uri „Butterfly” şi cu un touchscreen deasupra tastelor. De asemenea, preţul de pornire a rămas neschimbat, cu un preţ de 1.799 dolari pentru MacBook Pro-ul de 13” şi 2.399 dolari pentru cel de 15”. Varianta MacBook Pro 13” fără Touch Bar nu pare să fi fost actualizată.
Diferenţele sunt însă ascunse sub carcasă. De exemplu, tastatura este acum mai silenţioasă decât în trecut. Apple nu doreşte să dezvăluie cum a reuşit să realizeze acest lucru, însă faptul că tastatura produce mai puţin zgomot nu pare să rezolve adevărata problemă a modelului precedent: faptul că tastele pot rămâne blocate. Probabil că această problemă va fi rezolvată într-o revizie următoare. Momentan, toate computerele Apple cu tasataturi Butterfly beneficiază de garanţie extinsă pentru această componentă de până la patru ani.
Procesoarele de pornire pentru noile dispozitive sunt Intel Core i5 quad-core la 2,3 GHz pentru modelul de 13” (echipat cu GPU Intel Iris Pro 655 şi 128 MB eDRAM) şi Intel Core i7 hexa-core la 2,2 GHz pentru modelul de 15”. Varianta cu ecran mai mic poate fi configurată cu procesor i7 de până la 2,7 GHz, în timp ce modelele de 15” pot fi echipate chiar şi cu noile procesoare Core i9 cu frecvenţe de 2,9 GHz cu boost la 4,8 GHz.
Alte aspecte au fost de asemenea îmbunătăţite. Există acum opţiuni de stocare SSD de până la 4 TB, până la 32 GB memorie RAM (în trecut limita era de 16 GB), iar cipurile grafice pe modelele de 15” variază între Radeon Pro 555X cu 4 GB GDDR5 şi Radeon Pro 560X cu 4 GB GDDR5. Singura altă diferenţă notabilă ar fi display-ul care primeşte funcţionalitatea True Tone, asemeni dispozitivelor iOS, temperatura de culoare putând fi ajustată automat în funcţie de lumina ambientală.
Cel mai scump model de MacBook Pro care poate fi configurat în acest moment valorează 6.700 de dolari, cu vreo 2000 de dolari mai mult decât cel mai scump model din generaţia precedentă. Apple promite însă performanţe cu mult îmbunătăţite (aproximativ 60-70%).
Alături de noile MacBook Pro-uri, Apple a prezentat şi câteva accesorii. În primul rând, compania promovează soluţia de GPU extern de la producătorul de echipamente video BlackMagic. Acesta integrează o placă grafică AMD Radeon Pro 580 cu 8 GB memorie, care oferă performanţă îmbunătăţită de 2,8 ori faţă de cipul de pe MacBook Pro de 15” şi de 8 ori faţă de cipul Intel Iris Pro de pe MacBook-ul de 13”. Acesta se conectează prin Thunderbolt 3 la computer şi oferă pe partea din spate acces la alte două port-uri Thunderbolt 3, patru USB 3.0 Type-A şi un HDMI, servind astfel şi rolul de staţie de andocare. La 700 de dolari, acest dispozitiv nu este o afacere tocmai rea, însă faptul că vorbim despre o unitate închisă, care nu poate fi configurată ar putea dezamăgi o parte din posibilii clienţi.
Alte accesorii prezentate de Apple au fost nişte huse din piele, similare în design cu cele disponibile pentru iPhone-uri. Acestea sunt livrate în culorile Brown, Midnight Blue şi Black. Preţurile sunt de 179 dolari pentru varianta de 13” şi de 199 dolari pentru varianta de 15”.