Visezi la un MacBook Pro OLED încă de când tehnologia a fost introdusă pentru prima dată pe laptopuri? Va trebui să mai așteptați un pic, deoarece aceste device-uri nu sunt așteptate să ajungă până în 2024.
Poate că Apple tocmai și-a reîmprospătat gama de laptopuri, dar asta nu împiedică zvonurile despre următoarea generație de MacBook să continue. Potrivit lui Ross Young, un specialist cu acces la liniile de producție ale mărcii, Apple dezvoltă MacBook-uri și iPad-uri cu tehnologie OLED. Se așteaptă ca acestea să fie disponibile în 2024.
„Pare din ce în ce mai probabil ca Apple să lanseze un laptop OLED de 13,3″ în 2024, pe lângă iPad Pro OLED de 11″ și 12,9″,” a scris Ross Young pe Twitter pentru Super Followers (abonații săi plătitori). Potrivit acestuia, această nouă generație ar putea face parte din familia MacBook Air sau MacBook Pro, sau chiar să inaugureze o nouă gamă de produse fabricate în Cupertino.
Deocamdată, compania Apple folosește tehnologia OLED mai ales pe iPhone-urile sale. Tabletele și computerele sale nu au încă dreptul la ea, preferând să folosească tehnologia mini-LED, denumită pompos Liquid Retina XDR Display. Dacă acest lucru oferă MacBook-urilor un afișaj uimitor, mai ales în ceea ce privește luminozitatea ecranului, Apple ar fi gata să facă un pas înainte, integrând panouri OLED în mașinile sale portabile.
Tehnologia mini-LED folosită în prezent de Apple este o alternativă la OLED. Este mai bună în unele privințe și mai proastă în altele. Ecranele mini-LED sunt alcătuite din mii de LED-uri mici dispuse în mai multe zone de atenuare. Ecranul mini-LED poate atinge o luminozitate mai mare decât cea a ecranelor OLED, dar reglarea locală a intensității luminoase nu este la fel de precisă ca la OLED. Ecranele OLED suferă, de asemenea, de arsuri.
Reamintim că panourile OLED sunt alcătuite din subpixeli care emit propria lumină și, prin urmare, pot renunța la iluminarea din spate, spre deosebire de ecranele clasice LCD și Mini-Led utilizate de Apple. Printre altele, acest lucru permite un contrast aproape infinit și un consum redus de energie – atunci când ecranul este negru, subpixelii sunt pur și simplu dezactivați. Prin urmare, trecerea la tehnologia OLED pentru viitoarele MacBook-uri și iPad-uri ar permite mărcii să ofere produse și mai impresionante.
Cum Apple nu face niciodată ceva ca toți ceilalți, aceste ecrane OLED ar avea propria lor caracteristică specială, spune Ross Young. Aceștia vor folosi o tehnică cunoscută sub numele de „Tandem Stack”, care constă în suprapunerea a două straturi de LED-uri pentru a le îmbunătăți luminozitatea și durabilitatea. În plus, aceste panouri ar putea beneficia de o rată de reîmprospătare dinamică, precum cea de pe iPhone 13, ceea ce le-ar permite să se adapteze la conținutul vizualizat. Jocurile ar putea fi afișate la 120 Hz, în timp ce computerul ar putea fi setat la frecvențe mai mici în timpul redării pentru a economisi energie. Producătorul folosește această tehnologie, numită ProMotion, și pe iPad Pro.
Așadar, va trebui să avem răbdare până când vom vedea MacBook-uri și iPad-uri OLED, și bănuim că aceste aparate vor fi foarte scumpe. Compania pare serioasă și se zvonește că Samsung va furniza aceste ecrane celebre rivalului său. Privind mai departe în viitor, Apple investește, de asemenea, masiv în tehnologia micro-LED. Aceasta ar combina ce e mai bun din cele două lumi între afișajele mini-LED și OLED. afișajele micro-LED sunt în mare parte la fel ca cele OLED, dar cu o luminozitate îmbunătățită și fără arsuri.
Reamintim că Apple pregătește și un MacBook Air cu ecran de 15 inci care ar putea sosi anul viitor. În 2024 ar debuta atât un MacBook cu ecran mai mic, de 12 inch, cât și acest nou laptop cu display OLED. Compania ar lucra și la chipseturile M2 Pro, respectiv M2 Max care ar urma să sosească spre finalul acestui an și vor fi produse de către TSMC.