Asus anunță laptopuri OLED pe care poți vedea conținut 3D stereoscopic fără să ai nevoie de ochelari

05.01.2023
Asus anunță laptopuri OLED pe care poți vedea conținut 3D stereoscopic fără să ai nevoie de ochelari

Asus anunță ProArt Studiobook 16 3D OLED (H7604) și Vivobook Pro 16 3D OLED (K6604), primele laptopuri OLED prevăzute cu ecrane 3D stereoscopice, care pot fi utilizate fără ochelari speciali.

Deși „moda” filmelor 3D și jocuri cu afișare stereoscopică a apus demult, încă există o nișă de consumatori care solicită această capabilitate în scop profesional (ex. graficieni, specialiști care au nevoie de o soluție de vizualizare stereoscopică). Pentru această nișă de piață există deja o ofertă comprehensivă de ochelari VR. Dar ce-i de făcut dacă vrei să vizionezi astfel de conținut în mod ocazional, sau pur și simplu fără complicația unui accesoriu incomod purtat pe față. ASUS are soluția.

Reimaginată sub denumirea Asus Spatial Vision, funcția de vizualizare stereoscopică a imaginilor combină cele mai puternice avantaje ale tehnologiei OLED (ex. timpul de răspuns cu mult sub o milisecundă) cu tehnologii de separare a imaginii introduse acum câțiva ani, dar perfecționate pentru o experiență de vizionare și mai bună.

La nivel de bază, noile portabile se pot lăuda cu ecrane OLED de 16 inch, afișând imagini 2D la rezoluție 3200×2000 pixeli, cu 120 cadre pe secundă. Însă ecranul OLED vine în spatele unui panou protector din sticlă minerală, care integrează straturi suplimentare de „rășină optică” și filtru lenticular. Filtrul suplimentar este cuplat la o cameră dedicată amplasată deasupra ecranului, care urmărește poziția ochilor și ajustează în timp real separația imaginii, astfel încât fiecare ochi să observe o perspectivă diferită a imaginii afișate. Aici intră în ecuație avantajele tehnologiei OLED, timpul de răspuns cu mult sub pragul de o milisecundă permițând afișarea celor două perspective de vizionare fără a introduce efect de ghosting, sau greață/dureri de cap prin alternarea sesizabilă a celor două perspective de vizionare.

Pentru a lărgi domeniul de utilizare a funcției 3D, Asus livrează și Spatial Vision Hub, un software dedicat ce include funcție Model Viewer, Player pentru filme și clipuri video. Ideal este să accesezi această funcție pentru a urmări filme 3D native, sau randări stereoscopice ale unor modele 3D. Asus avertizează că funcția de conversie 2D la 3D stereoscopic realizează doar o aproximare a rezultatului dorit, ce ar putea să nu se ridice la nivelul așteptărilor.

Noile portabile Asus vin echipate cu procesoare Intel Core i9-13980HX (8 Performance cores @ 2.2–5.6 GHz, 16 Efficient cores @ 1.6–4 GHz, 32 thread-uri), grafică Nvidia GeForce RTX 4070 (laptop GPU) cu 8GB memorie GDDR6. Studiobook dispune de până la 32 GB de memorie RAM DDR5 pe două stick-uri, dar acceptă până la 64 GB de memorie; vine și cu două SSD-uri PCIe 4.0 de 4TB. Asus Vivobook dispune de 16 GB de memorie DDR5, dar poate fi actualizat și la 64 GB. Vine cu un SSD PCIe 4.0 de 1 TB. Lista dotărilor este completată cu două porturi Thunderbolt 4, două porturi USB-A (3.2 Gen 2), un port HDMI 2.1, mufă Jack 3,5 mm, RJ45 și cititor de carduri SD. Specificațiile sunt completate cu o cameră web de 1080p și o baterie de 90 Wh.

Asus nu a comunicat prețurile la vânzare sau data precisă pentru debutul în magazine, însă ne putem aștepta la costuri raportate clienților business cu pretenții.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult