ASUS a adus la CES 2020 noi laptop-uri de gaming din familiile Zephyrus şi TUF, orientate către gamerii cu bugete mai mici decât modelele de top ale companiei. În timp ce Zephyrus G14 merge spre un design ultraportabil, care să permită rularea de jocuri la calitate înaltă, modelul TUF FA506 vine cu o soluţie mai accesibilă pentru performanţă bună în jocuri, cu un design nou şi opţiuni multiple de configurare.
Chiar dacă ASUS a adus la CES şi o versiune nouă a laptop-ului ROG Zephyrus G15, echipată cu hardware îmbunătăţit, adevăratul star al lansării de la Las Vegas în 2020 este noul model Zephyrus G14. După cum sugerează şi numele, acesta foloseşte un display de 14”, fiind primul laptop de gaming de la ASUS pe acest format.
Zephyrus G14 vine într-un corp subţire şi uşor, realizat din aliaj de magneziu şi vine cu un design ceva mai „cuminte”, care să se potrivească atât pe biroul unui gamer (fiind echipat cu luminiţe şi alte briz-briz-uri care pot fi oprite, la comandă), cât şi pe biroul de lucru, într-o întâlnire de business, de exemplu. Astfel, ASUS a ales două opţiuni de culoare: Space Grey şi Mirage White, fiecare echipat cu o matrice de LED-uri personalizabile pe capacul ecranului şi elemente de gaming „discrete”. De altfel, chiar şi logo-ul ROG a fost micşorat şi mutat într-un colţ, pentru a nu ieşi prea mult în evidenţă.
Acesta este primul laptop ASUS echipat cu LED-uri albe pe capacul exterior, care pot fi configurate în diverse forme folosind o aplicaţie dedicată. Aici pot fi afişate diverse widget-uri, precum data, ora sau nivelul bateriei, cât şi animaţii GIF sau fotografii JPEG. Acestea pot fi convertite într-un format alb-negru cu aplicaţia pre-instalată pentru a fi afişate corespunzător pe capac.
La nivel de configuraţie, laptop-urile Zephyrus G14 sunt printre primele de pe piaţă care beneficiază de noile procesoare AMD Ryzen 4000, primele modele ale companiei realizate pe litografie de 7nm de pe laptop-uri. Procesorul Ryzen 7 4800U foloseşte nuclee Zen 2 pe 7nm şi promite un aport de performanţă mare, cât şi autonomie îmbunătăţită faţă de generaţia 3000. AMD vorbeşte despre performanţă de desktop, pe un consum de energie de numai 45W pe acest model. De altfel, Zephyrus G14 promite până la 10 ore de utilizare pe baterie într-un caz de utilizare de tip office, sau 7 ore de browsing.
Ecranul de 14” este bazat pe panouri IPS, fie cu rezoluţie QHD la 60 Hz (2.560 x 1.440 pixeli), fie cu rezoluţie Full HD la 120 Hz (1.920 x 1.080 pixeli). Având în vedere că la baza experienţei de gaming de pe Zephyrus G14 stă un GPU GeForce RTX 2060 de la NVIDIA, probabil că ecranul la frecvenţă mare ar fi mai indicat. Laptop-ul beneficiază de stocare pe PCIe x2, până la 32 GB DDR4 la 3.200 Mhz şi un sistem de răcire avansat, cu capabilitate de eliminare a prafului.
Cele două ventilatoare beneficiază de un sistem cu 5 ţevi de cupru, cât şi de pe urma design-ului ErgoLift, care ridică partea de jos a computerului atunci când ecranul este în poziţia de utilizare. Toate acestea sunt integrate într-un dispozitiv cu grosime de 17,9mm şi greutate de 1,6 kg.
O altă noutate pentru laptop-urile ASUS de gaming ar fi posibilitatea de a încărca laptop-ul prin USB Type-C. Desigur, încărcarea în acest mod nu va permite performanţă completă în gaming. Încărcătorul de performanţă înaltă din cutie oferă 180W putere şi permite încărcare rapidă, ceva ce abia începe să apară pe computerele portabile de gaming. De altfel, port-ul USB de încărcare rapidă a laptop-ului permite alimentarea cu 3A a unui dispozitiv extern, precum un smartphone.
Şi că tot vorbim despre port-uri de conectivitate, Zephyrus G14 vine cu două port-uri USB 3.2 Type-A, două USB Type-C 3.2 (unul pentru încărcare şi unul compatibil cu DisplayPort), un HDMI 2.0 şi un jack pentru căşti. Pentru că a fost preferată o ramă cât mai subţire în jurul ecranului, modelul G14 vine fără un webcam integrat.
În timp ce pe modelul Zephyrus G14 ASUS s-a concentrat pe portabilitate, pe varianta TUF FA506, compania a ales să investească ceva mai mult în opţiunile de configurare. La nivelul configuraţiei, cele două computere sunt foarte similare: procesor AMD Ryzen 4000, GPU până la RTX 2060 şi ecran Full HD de 144 Hz cu diagonală de 15”. Acest model poate fi însă echipat cu până la trei unităţi de stocare şi cu o baterie la limita maximă permisă.
ASUS va livra modelul FA506 în variante de metal şi plastic, în funcţie de comenzile distribuitorilor din fiecare ţară. De asemenea, computerul va fi disponibil în variantă cu baterie de 48Wh şi posibilitatea de a integra un HDD pe lângă cele două SSD-uri pe format M.2 care pot fi incluse, sacrificând bateria pentru stocare, sau în variantă cu baterie de 90Wh şi renunţarea la port-ul SATA, putând fi configurat cu doar două SSD-uri M.2. Cei care aleg varianta cu două SSD-uri vor trebui neapărat să aleagă o placă video GTX 1660 Ti sau RTX 2060.
Şi TUF FA506 are o ramă mai subţire decât modelul TUF FX505 pe care îl înlocuieşte, însă pentru acesta, ASUS a decis să păstreze camera web integrată. La capitolul conectică, acesta beneficiază de două port-uri USB 3.2 Gen1, un USB 2.0, un port USB Type-C 3.2 Gen 2, HDMI 2.0, Ethernet şi un jack pentru căşti.
Laptop-urile de gaming ASUS ROG Zepyrus G14 şi TUF FA506 vor fi disponibile în următoarele câteva luni şi în magazinele de specialitate din România.