Performanţe
Ţinând cont de specificaţiile modelului testat, experienţa cu Asus M70 era de aşteptat să fie una foarte satisfăcătoare. Combinaţia dintre procesor şi cantitatea de memorie RAM oferă o viteză de lucru foarte bună în Vista cu interfaţa Aero activată. Placa video nu este chiar recomandată pentru jocuri, dar totuşi am vrut să încercăm marea cu degetul. Pentru aceasta am rulat întâi cel mai popular benchmark video actual, 3DMark06 şi am obţinut 3289 de puncte. Scorul este comparativ cu cel obţinut de un sistem destul de actual cu placă video Nvidia GeForce 8600GT. La capitolul jocuri, sistemul s-a comportat decent. Am putut să rulăm Crysis la rezoluţia de 1280×1024, pe setări de calitate medii, la un framerate acceptabil. Tot la setări similare a rulat bine şi Need for Speed ProStreet.
La redarea unui clip video 1080p cu aplicaţia VLC Media Player, încărcarea procesorului a variat între 30 şi 40 de procente. Viteza ceva mai scăzută a harddisk-ului cu 5400 RPM nu a influenţat vizibil performanţa per ansamblu. Deoarece configuraţia de faţă este destul de gurmandă la capitolul consum, producătorul a oferit 4 moduri de lucru care să optimizeze performanţa în funcţie de activităţile utilizatorului. În modul Quiet Office şi în modul Battery Saving am fost avertizaţi că frecvenţa de lucru a procesorului va fi redusă.
Într-un regim de lucru normal, cu utilizarea unităţii optice timp de 30 de minute, navigare pe Internet şi lucru în mediul office, Asus M70 a avut o autonomie de 112 minute. Pentru un dispozitiv de asemenea dimensiuni şi cu un asemenea nivel de performanţă, acest timp este mai mult decât decent. Este foarte probabil ca în modul High Performance, în care frecvenţa procesorului nu este redusă, iar luminozitatea ecranului este menţinută la nivelul maxim, autonomia să scadă la jumătate în cazul rulării unui joc sau vizionării unui film HD.
Calitatea imaginii redate de ecranul de 17” este foarte bună. Nu am avut ce să-i reproşăm nici în cazul redării filmelor şi nici la rularea jocurilor. Datorită filtrului Glare amintit, nu este recomandată poziţionarea ecranului direct spre o sursă de lumină. Sistemul de boxe poartă marca Altec Lansing şi s-a comportat decent la testele de audiţie. Nu îl recomandăm însă pentru cei pretenţioşi. Aceştia au la dispoziţie atât ieşirile audio analogice, cât şi cele digitale prin jack de 3,5 mm sau port HDMI.
Tastatura nu iese în evidenţă, necesitând o mică perioadă de acomodare datorită aplasării puţin diferite a tastelor pad-ului numeric. Precizia touchpad-ului este bună, însă acesta se încăpăţânează să recunoască atingerile care se traduc prin click. În cazul conectării unui mouse se pot activa funcţiile multimedia prin atingerea colţului din dreapta sus, indicat prin cuvântul Mode. Nu de puţine ori a trebuit să repetăm atingerea deoarece nu a fost înregistrată prima dată.
Laptop-ul nu este zgomotos în timpul funcţionării. Doar după mai bine de 10 minute de joacă şi în timpul testului 3Dmark06, ventilatoarele interne au crescut turaţia şi s-au făcut auzite destul de clar. De asemenea, nu am detectat o încălzire semnificativă pe nicio suprafaţă a lui M70, restpad-ul, în mod special, rămânând rece.