Concluzie
Asus M70 este un exemplu elocvent de laptop care poate înlocui un PC de tip desktop. Cu o greutate de 3,8 kg, el îşi păstrează într-o oarecare măsură portabilitatea. Rezoluţia ecranului s-ar putea să fie prea mare pentru unii, dar pasionaţii de filme şi eventualii colecţionari de discuri video Blu-ray o vor aprecia. Pentru utilizarea de zi cu zi, M70 oferă un nivel de productivitate întâlnit doar de sisteme mai scumpe. Faptul că jucătorii ocazionali se vor putea bucura de momente de relaxare, în anumite limite de performanţă, este încă un atu al acestui laptop. Pasionaţii de jocuri însă trebuie să se uite în altă parte, capacitatea de stocare recomandându-l pe Asus M70 în primul rând pentru mediul multimedia. Preţul portabilului porneşte de la aproximativ 5.000 RON şi poate depăşi 8.000 RON în cazul unei configuraţii de top similare cu cea testată.
Asus este una din acele companii taiwaneze polivalente din domeniul IT care şi-a dezvoltat în timp gama de produse. Astfel, plecând de la componente pentru PC-uri şi după ce a produs componente pentru portabilele altor companii, Asus a decis că ar fi cazul să aibă propria linie de laptop-uri. În timp, producătorul a ajuns să fie prezent pe toate segmentele pieţei de PC-uri portabile şi chiar să fie iniţiatorul unui subsegment nou prin lansarea lui Eee PC.
Prin Asus M70 compania taiwaneză lansează primul laptop din lume cu capacitate de stocare de 1 TB, aşa cum susţin ei. Pe lângă faptul că este o performanță notabilă, acest lucru subliniază diferențele din ce în ce mai mici între PC-urile desktop şi laptop-uri. Mai mult, portabilul pe care îl vom prezenta se încadrează perfect în clasa numită „desktop replacement”, oferind alături de un spaţiu de stocare generos şi o performanţă de top.
Construcţie
Pentru a pretinde că poate să înlocuiască un PC de tip desktop, Asus M70 trebuia să aibă un ecran cu diagonala de 17”. Producătorul l-a dotat cu un filtru Glare care face culorile ceva mai vii, dar are dezavantajul că reflectă sursele de lumină din spatele utilizatorului. Dimensiunile de 41x30x4 cm au permis dotarea lui M70 cu o tastatură aproape integrală. Ne-a plăcut faptul că suportul ei nu se afundă în carcasă atunci când tastele sunt apăsate ceva mai ferm.
Pentru construcţia carcasei a fost folosit un plastic lucios de calitate, la capitolul finisaje şi îmbinări fiind foarte greu să găseşti lucruri de criticat. La deschiderea laptopului ies în evidenţă două plase metalice care protejează difuzoarele de sub ecran. Între ele se află o suprafaţă metalică cu butonul de pornire/oprire, LED-uri de status şi încă patru butoane. Acestea activează Media Center-ul, schimbă profilul de vizualizare al monitorului, dezactivează touchpad-ul şi schimbă profilul de lucru al sistemului în funcţie de activitatea utilizatorului atunci când este folosită bateria.
Deasupra ecranului, încadrată de un suport metalic, se găseşte camera web cu rezoluţie de 1.3 MP. Suportul are un rol real de protecţie deoarece camera este rabatabilă şi poate fi îndreptată atât spre utilizator cât şi spre partea din spate a ecranului. În dreapta cadrului metalic se găseşte microfonul cu efect de spaţialitate.
Touchpad-ul lui Asus M70 este aparte. Unii s-ar putea să-l considere cam mic pentru rezoluţia ecranului, însă nu aceasta îl scoate în evidenţă, ci elementele grafice gravate pe el. Butonul Mode din partea dreaptă sus activează iluminarea de sub el şi funcţiile specifice celor 10 zone ce pot fi atinse. Pe lângă lansarea Media Center-ului şi comenzile multimedia, cu ajutorul touchpad-ului mai pot fi lansate două aplicaţii la alegere şi se poate modifica luminozitatea ecranului atunci când laptop-ul nu este alimentat de la priză. Între cele două butoane de click de sub touchpad se află cititorul de amprente.