Construcţie, specificaţii, design şi ergonomie
ASUS are o prezenţă bine cunoscută pe piaţa de produse destinate gamerilor, brandul ROG (Republic of Gamers) fiind sinonim cu performanţă de top şi design de excepţie. Deşi mulţi pasionaţi de jocuri video pe PC preferă să îşi construiască propriul sistem din componente alese individual, ASUS oferă şi sisteme gata făcute precum G20, dar şi computere portabile, capabile să ofere performanţă de invidiat. În această categorie se încadrează modelul G751JY, un laptop de gaming care nu face niciun compromis, scopul său fiind performanţa fără bariere.
Construcţie, design şi ergonomie
Cei care sunt familiarizaţi deja cu seria de laptop-uri ROG probabil că nu se vor mira atunci când vor vedea noul G751JY. Acesta
moşteneşte de la predecesorii săi elementele de design care au consacrat seria, însă aduce destule elemente noi de design încât lansarea sa să reprezinte un pas înainte. Avem de a face cu o carcasă mare, ale cărei linii drepte sugerează că „nu e de joacă” cu acest laptop.
Culmea este că G751JY a fost realizat tocmai pentru utilizarea în jocuri video, iar grosimea sa considerabilă este o consecinţă a acestui target.
Pentru a putea integra componente de top, care oferă o performanţă foarte apropiată de cea a unui PC de gaming complet echipat, ASUS a trebuit să realizeze un sistem de răcire eficient, dar care ocupă mult spaţiu. În partea din spate, aerul cald este degajat prin două fante mari, al căror design aduc aminte de stopurile unui Lamborghini, lucru care este în ton cu genul acestui computer. G751JY este Lamborghini-ul laptopurilor, oferind design şi performanţă de invidiat, însă la un preţ pe măsură.
Capacul a primit inserţii metalice, pe care se găsesc logo-urile ASUS şi ROG, însă în rest întregul laptop este realizat dintr-un plastic mat de culoare închisă. Deschizând capacul, avem în faţă un display IPS anti-glare masiv de 17,6”, o tastatură completă retroiluminată cu LED-uri roşii şi un trackpad de dimensiuni generoase sub care sunt poziţionate cele două butoane angulare.
Butoanele tastaturii sunt destul de mari pentru a putea fi folosite pentru redactare în condiţii optime şi au o cursă mai lungă decât ne-am aştepta de la un laptop. Fiind un sistem dedicat gamingului, ASUS a adăugat câteva butoane proprietare, care să uşureze treaba utilizatorilor. În partea din stânga-sus, au fost implementate butoane pentru Shadow Play, Steam şi trei butoane programabile. În zona Numpad-ului există un buton cu sigla ROG, care deschide aplicaţia pre-instalată Gaming Center, de unde poţi seta diverse aspecte ale laptopului şi poţi verifica starea acestuia.
Pe laterale se găsesc toate porturile de conectivitate, de la USB 3.0 la Thunderbolt, HDMI, Ethernet, VGA, cât şi jack-uri audio şi slot pentru carduri SD. De asemenea, pentru cei care încă mai folosesc discuri, există un drive Blu-Ray Combo care poate citi discuri Blu-Ray şi poate scrie DVD-uri.
Toate acestea sunt găzduite într-un dispozitiv masiv, care cântăreşte 4,8 kilograme şi măsoară 53 mm în cel mai gros punct. ROG G751JY nu este un laptop pe care să îl cari după tine în fiecare zi la lucru. Acesta este mai degrabă un înlocuitor pentru sistemul de gaming de acasă pentru cei care nu mai vor să ocupe spaţiul cu o carcasă mare, dar care nu vor să facă compromisuri atunci când vine vorba de performanţă. De asemenea, acest sistem este mult mai uşor de cărat la un LAN party decât un sistem întreg cu periferice şi monitor.
Specificaţii
-
CPU: Intel® Core™ i7 4860HQ @ 2,4 GHz
-
GPU: NVIDIA GTX 980M (GB GDDR5)
-
Chipset: Intel HM87
-
RAM: 32 GB DDR3 (4 X 8 GB 1600MHz)
-
HDD: SSD 256 GB + HDD 1TB 7200RPM
-
Unitate optică: Blu-Ray/DVD-Writer Combo
-
Display: 17,6” IPS FHD (1920×1080) anti-glare
-
Reţea: Gigabit
-
Conectori: 4 x USB 3.0, audio-out 3.5mm SPDIF , 3.5mm audio-out, 3.5mm audio-in, 1 x RJ45 LAN, VGA, HDMI, Thunderbolt, slot SD, conector power
-
Altele: WiFi b/g/n/ac şi Bluetooth 4.0 integrat,
-
Sunet: 2.1 MaxxAudio support
-
Sistem de operare: Windows 8.1
-
Sursă: 230 W
-
Dimensiuni: 416 x 318 x 20-53 mm
-
Greutate: 4,8 kg
Părţi pozitive
Performanţă incontestabilă
Design îmbunătăţit
Plajă completă de port-uri
Display IPS excelent
Sistem de răcire silenţios
Părţi negative
Mare şi foarte greu
Preţ (deşi justificat) foarte mare