Republic of Gamers, divizia de gaming de la ASUS, s-a lăudat întotdeauna cu unele dintre cele mai performante laptop-uri de pe piaţă, de multe ori fiind ignorate aspecte precum design-ul sau portabilitatea în favoarea cadrelor pe secundă în jocuri. În ultimii câţiva ani însă, compania a început să ia în serios nevoia utilizatorilor de a cumpăra computere portabile cu hardware puternic, iar aşa s-a născut gama de dispozitive ROG Zephyrus, care promite performanţă de top în carcase subţiri, uşor de cărat într-un ghiozdan obişnuit. După aproximativ doi ani de experimente, modelul ASUS ROG Zephyrus GX502G pare să fie rezultatul care îmbină design-ul plăcut cu performanţa ridicată, într-un laptop uşor.
Originalul ROG Zephyrus a introdus pentru prima dată un design mult mai… special, cu o bază metalică rabatabilă, care se deschidea atunci când display-ul era pus în poziţia normală de utilizare, pentru o aerisire mai performantă, dar şi o poziţie mai ciudată a tastelor şi trackpad-ului. Pentru GX520G, ASUS a ales o construcţie mai „obişnuită”, însă a păstrat sistemul de răcire rabatabil, care se deschide automat atunci când ecranul este în poziţia de utilizare. Rezultatul este un laptop care nu „urlă” gaming la prima vedere, ceva ce mulţi vor aprecia cu siguranţă. Acesta poate fi cu uşurinţă confundat cu un laptop de business dacă judecăm după nuanţele de gri închis şi negru mat folosite pentru carcasa exterioară şi interioară (în jurul tastaturii), logo-ul ROG fiind singurul element care ar putea da de gol faptul că vorbim despre un computer de gaming.
Chiar dacă nu este tocmai din aceeaşi gamă de produse, ROG Zehphyrus GX502G ar putea fi cu uşurinţă comparat cu un MacBook Pro din punct de vedere al dimensiunilor şi design-ului, cu menţiunea că mai toate componentele de pe modelul ASUS sunt semnificativ mai performante, în timp ce pe laterale regăsim o multitudine de port-uri de conectivitate. Este vorba despre patru mufe USB Type-A, un USB Type-C, un HDMI, un port Ethernet şi jack-uri separate pentru căşti şi microfon. Din păcate pentru cei care îşi doresc un astfel de laptop pentru utilizarea în software de editare foto sau video, un cititor pentru carduri SD nu este inclus, deci nu veţi putea renunţa la un cititor extern.
De altfel, faptul că ASUS a omis includerea unui astfel de port este destul de ciudat, întrucât monitorul este validat de Pantone pentru acurateţea culorilor, ceva ce ar putea sugera că ar putea fi folosit în scopuri de editare măcar la un nivel amator, dacă nu obligatoriu profesional. Şi că tot vorbim despre display, acesta este de-a dreptul impresionant pentru un monitor de laptop. ASUS a ales un panou Full HD de 15,6” pentru acest laptop, însă nu unul obişnuit de 60 Hz, sau chiar 144 Hz cum am mai întâlnit în ultima perioadă. Compania a dorit cel mai performant panou disponibil, unul care afişează imagini la 240 Hz, la acelaşi nivel cu monitoarele de gaming de desktop… cel puţin în teorie. ASUS notează faptul că avem de a face cu un panou IPS, totuşi, deci timpul de răspuns este puţin mai mare, de 3 milisecunde, faţă de 1 milisecundă pe TN-urile ultraperformante de desktop.
O altă componentă care nu este integrată în acest laptop este o cameră web. ASUS a încercat de-a lungul timpului să mute camera web în partea de jos a ecranului, însă această soluţie rezulta în filmarea degetelor în tipul unui apel video sau livestream, iar calitatea camerelor web pentru laptop-uri nu s-a îmbunătăţit semnificativ în ultmii cinci ani, deci cei care îşi doreau această funcţionalitate pentru utilizare în scopuri profesionale sau chiar şi personale alegeau mai degrabă camere web dedicate. Astfel, ASUS a reuşit să facă un laptop al cărui display este înconjurat de margini foarte subţiri, doar în partea de jos fiind prezentă o bandă destul de groasă de plastic.
Tastatura a fost o surpriză plăcută, în primul rând pentru că este bine spaţiată, iar tastele au dimensiuni normale, iar în al doilea rând pentru că au o cursă destul de scurtă. Aceasta este bine realizată atât pentru cei care se joacă foarte mult (actuarea tastelor pentru a realiza o acţiune în joc fiind mai rapidă), cât şi pentru cei care scriu mult şi repede. ASUS a integrat şi câteva butoane „de gaming” în partea de sus, acestea controlând volumul sunetului redat, microfonul sau pornirea aplicaţiei Armoury Crate, care controlează anumite aspecte ale laptop-ului. Trackpad-ul a fost de asemenea surprinzător. Acesta oferă o suprafaţă mată plăcută atingerii şi o sensitivitate ieşită din comun pentru laptop-urile cu Windows. Desigur, majoritatea celor care aleg GX502 nu vor folosi trackpad-ul foarte mult, însă atunci când vor fi nevoiţi să o facă, nu vor fi dezamăgiţi.
Armoury Crate oferă acces la profilurile de iluminare (da, tastatura este RGB, însă luminiţele pot fi setate pe o singură culoare, inclusiv alb, dar şi oprite complet. Fantele de aerisire sunt de asemenea luminate), profilurile de răcire şi configurarea tastelor speciale. Tot de aici poate fi activat overdrive-ul pentru monitor, care asigură timpul de răspuns scăzut. În lipsa acestei opţiuni, în teorie, monitorul ar trebui să fie mai lent. În practică, este greu de sesizat o diferenţă notabilă între aceste moduri de utilizare.
Laptop-ul este livrat cu două adaptoare de priză, unul de 230 W, care permite utilizarea întregii performanţe a hardware-ului şi unul de 60 W, pe care să îl iei doar pentru încărcare şi utilizare în regim „office”. Această soluţie poate fi bună pentru cei care folosesc acelaşi laptop şi la birou şi acasă, iar la serviciu nu rulează jocuri sau aplicaţii complexe, care să necesite un adaptor de priză mai puternic. De altfel, adaptorul mic este foarte uşor şi portabil, faţă de cel performant, care cântăreşte cam cât jumătate din întregul laptop.
ASUS a reuşit să realizeze prin ROG Zephyrus GX502G un laptop de gaming „aproape” perfect. Acesta este echipat cu unele dintre cele mai performante componente de pe piaţă, vine cu un design bun şi o construcţie premium, poate fi silenţios atunci când este nevoie şi oferă destule port-uri de conectivitate pentru a satisface nevoile multor utilizatori. Lipsa unui DisplayPort este dezamăgitoare pentru cei care doreau să conecteze un monitor extern cu refresh rate mare, însă acesta nu este obligatoriu un caz de utilizare foarte comun între cei care aleg să cumpere laptop-uri de gaming. Există posibilitatea de a folosi port-ul USB Type-C pe post de DisplayPort, însă neavând la dispoziţie un cablu Type-C to DisplayPort nu am putut testa dacă acesta oferă într-adevăr acces la afişare 240 Hz externă.
După cum spuneam, tastatura s-a dovedit a fi un mare avantaj al acestui laptop, butoanele fiind bine poziţionate, chiar dacă puţin îngrămădite în partea din dreapta. Cei obişnuiţi să folosească butoanele Home, End, Pg Up şi Pg Dn vor avea nevoie de puţin timp de acomodare. Desigur, nu există un numpad, spaţiul pe un laptop de acest gen fiind limitat. Butoanele F1-F12 au funcţii secundare pentru control multimedia, pentru controlul ventilatoarelor luminozităţii sau pentru închiderea ecranului şi/sau a trackpad-ului, utile atunci când nu vrei să navighezi prin meniuri pentru a le activa/dezactiva.
Din punct de vedere al zgomotului produs, la turaţie maximă, ventilatoarele pot fi într-adevăr zgomotoase. Din fericire, acestea nu ajung pe cont propriu niciodată la turaţie maximă. ASUS a realizat în cadrul aplicaţiei Armoury Crate trei profiluri numite Silent, Performance şi Turbo, fiecare oferind acces la un nivel mai înalt de turaţie şi implicit la performanţă mai bună. În timp ce modul Silent preferă să lase componentele să se încălzească mai mult, accelerând turaţia ventilatoarelor mai târziu, modul Turbo porneşte coolerele la o turaţie mare orice ai face. Alternativ, există şi opţiunea de a lăsa Windows-ul să controleze răcirea. În full load, pe modul Turbo, GX502G face un zgomot destul de mare, care nu este acoperit în totalitate de difizoarele sale. O pereche de căşti este obligatorie în acest caz.
Pe baterie, doar modurile Silent şi Performance sunt disponibile, în timp ce ecranul are o luminozitate semnificativ scăzută. De altfel, monitorul, la luminozitate maximă, alimentat de la priză este foarte luminos, ceva ce nu aşteptam de la un monitor de laptop IPS de 240 Hz. Reproducerea culorilor este foarte bună pentru un panou fără HDR, profilul implicit fiind neutru, potrivit pentru toate cazurile de utilizare, însă în special pentru gaming. Faptul că laptop-ul este echipat şi cu tehnologia G-Sync asigură şi faptul că indiferent dacă framerate-ul scade, timpul de răspuns va rămâne mic.
Boxele integrate sunt un alt aspect care au reuşit să impresioneze. Acestea reuşesc să ofere un sunet puternic şi bogat, în ciuda faptului că avem de a face cu un laptop destul de subţire, care nu oferă prea mult spaţiu pentru incintele difuzoarelor. La fel ca în cazul monitorului, difuzoarele oferă un sunet „plat”, care reprezintă clar toată plaja de frecvenţe (joase , medii şi înalte) fără să le „amestece”. Sunetul este clar chiar şi la volum maxim, fără distorsiuni şi vibraţii ale carcasei.
Cei de la ASUS şi-au făcut destul de bine temele atunci când vine vorba despre răcirea acestui laptop. Computerul „trage” aer printr-o fantă rabatabilă din partea de jos, şi îl scoate folosind cele două ventilatoare pe laterale şi prin partea din spate dreapta. Rezultatele nu sunt obligatoriu impresionante din punct de vedere al temperaturilor, sistemul rulând la aproximativ 80 de grade Celsius în full load, însă există foarte puţin „throttling”, ceea ce asigură performanţe susţinute mai mult timp. Singura zonă în care se simte căldură în utilizare ar fi pe la jumătatea tastaturii, unde cel mai probabil este poziţionat cipul grafic. Această zonă nu este însă folosită de cele mai multe ori în jocuri, mâna utilizatorului fiind ţinută deasupra tastelor WASD.
GX502G este un laptop de gaming, iar performanţa lui ridicată înseamnă că este realizat din componente care consumă mai multă energie electrică decât modelele „office”. Astfel, autonomia este un capitol la care modelul de faţă nu poate să exceleze. Folosind laptop-ul în modul „silent” pe baterie, poţi primi aproximativ două ore de autonomie, în funcţie de cazul de utilizare. Rularea unui joc video 3D sau a unui software de editare foto sau video pe baterie va duce la scăderea duratei de utilizare.
Când vine vorba despre performanţă în jocuri video, ROG Zephyrus GX502G pare să se comporte în limitele aşteptărilor pentru un computer echipat cu un cip grafic RTX 2070 şi un procesor Core i7 performant cu şase nuclee. Multe dintre jocurile testate sunt extrem de solicitante, în special Assassin’s Creed Odyssey şi Metro Exodus. Toate aceste jocuri au fost testate folosind cele mai înalte setări în rezoluţie 1080p, fără opţiunea de antialiasing activă.
Având în vedere performanţa din multe dintre aceste titluri, am putea trage concluzia că monitorul la 240 Hz nu este utilizat la adevărata sa valoare, însă adevărul este că un astfel de monitor nu este tocmai dedicat celor care se joacă titluri AAA cu campanii single player. În jocuri de tip eSports, unde afişarea mai multor cadre pe secundă este importantă, iar timpul de răspuns crucial, acest laptop poate cu siguranţă să atingă valori apropiate de 240 de cadre pe secundă. Dacă sunteţi jucători de Counter-Strike Global Offensive, DOTA 2, League of Legends, Overwatch, Fortnite sau alte titluri similare, sunt şanse mari ca GX502G să ofere nivelul de performanţă ridicat pe tot parcursul sesiunilor de joc. De asemenea, tehnologia G-SYNC va asigura că timpul de răspuns va rămâne scăzut, chiar dacă framerate-ul scade sub 240 FPS.
ASUS a reuşit să creeze un computer portabil de gaming care face foarte multe lucruri bine, cu mici scăpări atunci când vine vorba despre integrarea unui card reader, de exemplu. Tastatura şi trackpad-ul sunt printre cele mai plăcute pe care le-am folosit pe un laptop de gaming până în prezent, în timp ce ecranul excelent şi sistemul audio performant au reuşit să ne impresioneze.
Da, este un laptop foarte scump (peste 10.000 de lei), dar laptop-urile ROG de top nu au fost niciodată ieftine. Cei care vor atât performanţă, cât şi portabilitate, au acum o alternativă nouă pe piaţă, care în comparaţie cu concurenţa directă, are un preţ chiar competitiv.
Design şi construcţie de calitate
Display foarte bun
Tastatură şi trackpad plăcute în utilizare
Are multe port-uri de conectivitate
Performanţă foarte bună, având în vedere dimensiunile
Nu are card reader
Nu are webcam
Autonomia pe baterie este limitată