ASUS ROG Zephyrus: ultraportabil de gaming cu „de toate” [REVIEW]

27.02.2018
ASUS ROG Zephyrus: ultraportabil de gaming cu „de toate” [REVIEW]
Experienţa de utilizare, software, performanţă şi concluzii

Experienţa de utilizare

ROG Zephyrus este unul dintre laptop-urile foarte plăcute în utilizare în special în gaming. În timp ce multe alte modele de laptop-uri de gaming pot fi folosite şi în alte activităţi mai complexe (nu că acesta nu ar fi), faptul că este echipat cu un display cu frecvenţă mare şi cu hardware de top îl recomandă în special pentru rularea de jocuri video. Alte activităţi nu vor avea prea multe de câştigat de pe urma acestora.

Atunci când laptop-ul este utilizat fără palmrest, marginea portocalie poate fi deranjantă în timp, aceasta fiind puţin cam ascuţită. De asemenea, faptul că trackpad-ul este mai înalt decât este lat duce la câteva situaţii în care simpla mutare a cursorului dintr-o parte în cealaltă a display-ului poate fi mai greoaie decât în mod normal.

Când vine vorba despre temperaturi de operare şi zgomot, Zephyrus este undeva la mijlocul spectrului. Laptop-ul atinge nişte temperaturi destul de înalte în utilizare, iar carcasa poate deveni foarte caldă la atingere, în special în zona de deasupra tastaturii. Cele două coolere fac zgomot perceptibil, însă nu la fel de deranjant ca în cazul altor modele similare. Totuşi, performanţa este afectată în anumite cazuri de temperaturile ridicate, însă chiar şi aşa, aceasta este în limitele pe care ne-am obişnuit să le primim de la laptop-uri de gaming.

Componenta audio este de departe cea mai dezamăgitoare, sunetul difuzoarelor stereo fiind lipsit de volum, lipsit de bas şi la putere maximă pot chiar distorsiona. Fiind vorba despre un laptop de gaming, cu siguranţă acesta a fost gândit pentru utilizare alături de o pereche de căşti, însă este dezamăgitor faptul că difuzoarele folosite pe un computer atât de scump nu sunt nici măcar la un nivel mediu şi nu pot fi recomandate nici măcar pentru redarea de muzică prin streaming.

Software

ASUS livrează toate laptop-urile sale de gaming cu două pachete software. Primul este ROG Gaming Center, vechiul AEGIS cu o nouă denumire, loc în car e putem vedea configuraţia hardware a computerului, starea sa, temperatura curentă şi putem seta câteva profile de utilizare.

Cea de-a doua aplicaţie este AURA, care controlează sistemul de iluminare. Aceasta nu poate însă decât să seteze o singură culoare pe întreaga tastatură sau să coloreze diferit zonele ASD şi QWER. În ciuda faptului că tastatura are LED-uri RGB, iluminarea nu poate fi configurată individual pentru fiecare tastă. Trackpad-ul şi LED-urile care iluminează zona din jurul sistemului de răcire nu sunt configurabile.

Cele două aplicaţii oferă astfel doar funcţionalitate de bază, Gaming Center fiind mai mult o soluţie pentru monitorizare, nu şi pentru configurare, în timp ce funcţionalitatea AURA este foarte limitată.

Performanţă

Zephyrus de la ASUS ar putea fi apreciat de către mulţi utilizatori chiar şi dacă nu ar fi foarte performant, doar din prisma design-ului, însă fiind vorba despre un laptop ROG, avem aşteptări ridicate atunci când vorbim despre puterea sa brută.

Am rulat testele obişnuite pe acest model, cu setări pe cele mai înalte profile, atât în rezoluţie Full HD, cât şi în 4K (avem de a face totuşi cu un laptop echipat cu GTX 1080, totuşi), iar rezultatele sunt în limitele aşteptărilor. Fiind vorba despre un model cu GPU NVIDIA din seria Max-Q, era de aşteptat ca performanţa sa să nu se ridice chiar la nivelul unui 1080 normal, ci să fie mai degrabă apropiată de cea a unui 1070. Adevărul este că modelul Max-Q de 1080 este undeva între un 1070 de laptop şi un 1080 de laptop.

Majoritatea jocurilor vor depăşi 100 de cadre pe secundă pe setări maxime în Full HD, display-ul de 120 Hz putând oferi o experienţă foarte bună în utilizare, în special datorită funcţionalităţii G-Sync, în timp ce în 4K (pe un ecran extern) multe vor fi jucabile, însă vor necesita scăderea nivelului de detalii. Pentru un computer atât de portabil, astfel de performanţă este ieşită din comun, ceea ce ne oferă speranţe mari pentru generaţiile următoare de laptop-uri de gaming, care ar putea fi la fel de portabile, însă mult mai performante şi mai eficiente din punct de vedere al consumului de energie.

 

Gaming

Joc 1080p 2160p
Ashes of the Singularity 59,60 FPS 41,30 FPS
BioShock: Infinite 142,76 FPS 58,20 FPS
Deus Ex: Mankind Divided 65,00 FPS 23,70 FPS
Dirt: Rally 99,97 FPS 76,18 FPS
Dragon Age: Inquisition 106,1 FPS 36,40 FPS
FarCry: Primal 88,00 FPS 39,00 FPS
Gear of War 4 110,40 FPS 37,70 FPS
Grand Theft Auto V 108,46 FPS 50,84 FPS
Hitman 88,74 FPS 47,37 FPS
Middle-Earth: Shadow of Mordor 139,85 FPS 53,30 FPS
Rainbow Six: Siege 117,80 FPS 35,30 FPS
Rise of the Tomb Raider 105,08 FPS 38,83 FPS
The Division 90,60 FPS 33,80 FPS
Thief 103,90 FPS 44,30 FPS
Total War: Warhammer 77,40 FPS 39,40 FPS

Testele sintetice dezvăluie însă alte câteva lucruri interesante, legate în special de stocarea lui ROG Zephyrus. Avem de a face cu un SSD extrem de rapid, care poate atinge viteze de transfer de peste 1,5 GB/s. Dacă ar fi ceva ce ţine acest model de laptop în urmă este procesorul Kaby Lake i7-7700HQ, care ar fi putut fi înlocuit cu un Coffee Lake mai nou, cu mai multe nuclee, care l-ar fi recomandat pentru utilizare în domeniul editării video şi, de ce nu, în streaming live pe Twitch sau YouTube.

Benchmarks

Test Scor
3DMark Fire Strike 14.062 puncte
3DMark Fire Strike Ultra 4.144 puncte
3DMark Time Spy 5.690 puncte
3DMark Sky Diver 31.046 puncte
Cinebench R15 OpenGL: 95,03 FPS, CPU: 746 cb
WinRar 7.542 KB/s
HDTune SSD (Read) 1.485,9 MB/s
CrystalDiskMark SSD Seq Q32TI Read: 3.096,2 MB/s Write: 1.679,5 MB/s
CrystalDiskMark SSD 4K Q32TI Read: 484,3 MB/s Write: 391 MB/s

 

Concluzii

ASUS ROG Zephyrus pare să fie momentan o demonstraţie de forţă. Cu un preţ atât de mare, este posibil ca acesta să nu fie produs în multe exemplare şi nici să nu existe o cerere foarte mare pe piaţă. Totuşi, acesta, asemeni lui Triton 700 de la Acer, setează un exemplu pentru laptop-urile de gaming din viitor. Cei care vor o mică bucată din acel viitor, au posibilitatea să o cumpere chiar acum. Restul cu siguranţă vor aştepta modelele de laptop-uri de gaming ultraportabile şi accesibile.

Părţi pozitive

Design impresionant
Performanţă de top
Accesorii incluse în pachet
Portabilitate

Părţi negative

Sistemul de răcire este destul de zgomotos
Trackpad-ul putea fi mai bun
Iluminarea RGB a tastaturii lasă de dorit

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult