Cum pozele cu un singur dispozitiv pe fundal alb nu îţi permit să faci estimări legate de dimensiunile sale, Transformer Book T100 poate să treacă foarte uşor drept o altă tabletă de la Asus, dotată cu tastatură detaşabilă. Atunci când o vezi în cutie, îţi dai seama că este o tabletă mică, dotată cu tastatură detaşabilă. Asus Transformer Book T100 trebuie pornită pentru a înţelege că ai de-a face cu o nouă categorie de tablete. De fapt, aici avem chiar o nouă categorie de dispozitive portabil. Vom vedea în continuare de ce acestă tabletă este diferită de tot ce-am văzut până acum.
Vă mai aduceţi aminte de netbook-uri? Am testat suficient de multe şi sunt foarte familiar cu facilităţile pe care le ofereau. Am folosit timpul trecut deoarece era netbook-urilor a apus. Utilizatorii şi-au pierdut interesul, iar Intel a promovat un alt tip de ultra-portabile: ultrabook-urile. De ce vorbim însă despre ultrabook-uri în cadrul unui review la o tabletă? Deoarece Asus Transformer Book T100 poate fi considerat vărul lor. Prezenţa unui procesor Intel Atom nu este însă suficientă pentru a considera produsul de faţă un urmaş al netbook-urilor. În ecuaţie intră şi preţul, care este unul redus, dar şi autonomia de lucru.
Asus Transformer Book T100 pare să respecte o reţetă deja consacrată a producătorului taiwanez. Tableta se conectează la un un dock cu tastatură. De obicei, în dock găseam o baterie şi poate chiar un HDD pentru stocare suplimentară. În cazul de faţă, T100 are un dock aproape gol. Exceptând tastatura şi touchpad-ul, carcasa acestuia adăposteşte doar cablurile pentru o mufă USB 3.0. Despre conectori vom vorbi însă puţin mai jos. Sistemul de prindere al tabletei poate părea puţin similar cu cel întâlnit la Transformer Trio. Din păcate, el nu se comportă la fel de bine, însă nu-l vom depuncta.
Trebuie să conştientizezi că Transformer Trio TX201 este de aproape trei ori mai scump decât Transformer Book T100 şi inginerii de la Asus nu au putut pune şi aici magneţi de ghidaj. În plus, butonul pentru detaşare nu se apasă la fel de fin. Nu pot trece însă uşor peste jocul pe care-l are balamaua sistemului de prindere. Indiferent de unghiul în care este deschis, ecranul are un mic joc faţă-spate. În mod ciudat, în practică el nu este deranjant. Tableta este semnificativ mai grea decât baza, dar va sta într-o poziţie fixă chiar şi atunci când bruschezi biroul. Am mai observat faptul că balamaua în sine are un joc mic faţă de dock în partea dreaptă. În principiu, utilizatorii nu ar trebui să fie afectaţi practic de această problemă.
Când Transformer Book T100 este deschis pe birou, ecranul nu se apleacă prea mult spre spate. Inginerii de la Asus au fost nevoiţi să limiteze deschiderea pentru dispozitivul să nu dezechilibreze uşor. Trebuie să împingi tableta intenţionat pentru ca ea să cadă pe spate. Portabilul poate deveni instabil dacă este ţinut pe picioare sau pe suprafeţe uşor înclinate. Baza cu tastatură are patru picioare generoase din cauciuc, însă atunci când tableta este ataşată şi deschisă, cele din spate sunt ridicate de sistemul de prindere. El are două picioruşe înguste de contact cu biroul, însă ele sunt din plastic şi nu oferă niciun pic de aderenţă. Fixarea pe birou rămâne în seama picioruşelor din faţă.
Când veţi citi mai jos preţul lui Asus Transformer T100 veţi înţelege de ce carcasele tabletei şi dock-ului sunt construite exclusiv din plastic. Doar sistemul de prindere pare să aibă elemente metalice şi la exterior. Pentru tabletă, producătorul a ales o textură lucioasă, plăcuta la atingere, însă probabil sensibilă la zgârieturi. Amprentele sunt şi ele uşor vizibile. Fiind o tabletă creată special pentru Windows 8, mă aşteptam să văm măcar un buton tactil de Start pe rama ecranului, dacă nu unul fizic. El există, însă este ascuns. Fără a fi indicat în vreun fel, butonul se află pe latura stângă, lângă cel pentru volum.
Pe latura superioară a tabletei găsim butonul pentru pornire şi un LED de stare alături de el. Undeva în jumătatea din dreapta a acestei laturi se află un microfon. Pe latura din dreapta găsim conectorii lui Asus T100: un slot microSD, microUSB, micro HDMI şi jack-ul de 3,5 mm pentru headset. Aşa cum am spus mai sus, dock-ul cu tastatură oferă doar o mufă USB 3.0. Deasupra ecranului se află o cameră web şi un senzor de luminozitate.
Uitasem cum se simte tastatura unui portabil de 10”. Deşi se întind pe toată lungimea dock-ului tastele sunt mici şi necesită un timp de acomodare. Am ajuns să scriu destul de repede cu Transformer Book T100, însă nu la fel de bine ca în cazul unui portabil de 13.3”. Unele butoane sunt mai mici decât altele, dar am apreciat faptul că cele direcţionale nu au fost modificate. Tastele au o cursă decentă şi un feedback destul de bun, necesitând o apăsare puţin mai fermă decât la alte ultra-portabile Asus. Baza are o construcţie solidă, dar tastatura flexează foarte puţin în mijloc.
Touchpad-ul lui T100 nu este la fel de plăcut în utilizare. Suprafaţa sa este mică, iar atunci când faci scroll vertical cu două degete ajungi foarte repede în zona celor două butoane, unde gestul nu mai este acceptat. Acestea nu sunt însă cele mai problematice aspecte. Touchpad-ul se apasă integral, însă cu un zgomot sec şi destul de puternic. El este suficient de puternic pentru a fi deranjant într-o cameră liniştită. Din păcate, în lipsa unui mouse, este greu să nu-l foloseşti. Restpad-ul ultra-portabilului este îngust, iar cei ce au degete lungi vor avea probleme cu podului palmei.
Asus Transformer Book T100 poate fi folosit pe post de tabletă, aşa încât are nevoie de un ecran cu unghiuri bune de vizibilitate. Producătorul a folosit o matrice IPS, însă nu cu o rezoluţie full HD. Acest dispozitiv ar trebui să fie ceva mai accesibil decât altele din aceeaşi categorie. Acestea fiind spuse, ecranul este suficient de bun. Culorile sunt bine redate pentru ochiul utilizatorului de rând, fără vreo urmă de suprasaturare. Cei care au testat ecranul cu un colorimetru susţin că el necesită o calibrare. Rezoluţia de 1366 este potrivită pentru diagonala ecranului, iar senzorul tactil funcţionează perfect. Luminozitatea maximă nu este foarte mare, un aspect ce afectează lucrul în lumină naturală puternică. Contrastul este însă bun, depăşind în măsurători pragul de 1.000:1.
Aceasta este numele primului SoC de la Intel ce include noua arhitectură Silvermont. Ea reprezintă primul update major pentru segmentul creat în jurul Intel Atom. Cu alte cuvinte, Silvermont este răspunsul lui Intel la nucleele Krait de la Qualcomm şi Cortex A15 de la ARM. Nu vă miraţi că vedeţi un SoC Intel Bay Trail într-o tabletă cu Windows 8. Producătorul vrea ca el să ajungă în tablete, smartphone-uri, laptopuri şi chiar desktop-uri, indiferent de sistemul de operare rulat.
Dacă am menţionat mai sus cuvântul Atom, vă întrebaţi poate ce performanţe oferă acest chipset. Construit cu procesul de 22 nm, cu tranzistori tri-gate, anunţaţi cu doi ani în urmă şi implementaţi pentru prima dată în procesoarele Ivy Bridge. În configuraţia de faţă, Intel a reuşit să obţină un consum de energie foarte scăzut şi performanţe îmbunătăţite faţă de arhitecturile sale anterioare. Nucleele nu mai vin acum cu Hyper-Threading şi îşi pot ajusta individual frecvenţa. Dacă ar trebui să compărăm performanţele per nucleu ale lui Intel Atom Z3740, atunci ele ar fi similare cu ale unui procesor Intel Core 2 Duo (Penryn) la frecvenţa de 1 GHz.
Pe scurt, Intel Atom Z3740 este un chipset ce va fi folosit atât pentru dispozitive ce rulează Windows 8, cât şi pentru tablete ce rulează Android. Performanţele sale nu sunt excepţionale în cazul sistemului de operare semnat de Microsoft, însă ele sunt suficiente pentru lucru eficient în mediul office. Mai mult, Atom Z3740 permite crearea unui dispozitiv fără sistem activ de răcire. Un mare avantaj al acestei soluţii îl reprezintă consumul extrem de redus, aşa cum vom vedea atunci când vom vorbi despre autonomie.
BrowserMark 2.0 – 2.723
PCMark 7 – 1.906
PCMark 7 Productivity/Storage – 827 / 3.560
3DMark 11 – P 216
3DMark 2013 Ice Storm / Cloud Gate – 15.544 / 1.198
Cinebench R11.5 – 6,08 fps / 1,2 pts
Asus Transformer Book T100 foloseşte pentru stocare o memorie nouă pentru sistemul de operare Windows 8. Iniţial am crezut că este vorba despre un SSD cu format special, suficient de mic pentru a fi inclus în carcasa tabletei. Sistemul de operare îmi spunea că am de-a face cu o unitate semnată Hynix şi am văzut că acest producător asiatic are în ofertă şi SSD-uri mSATA. De fapt, Asus T100 foloseşte o memorie de tip eMMC, similară cu ceea ce vedem în majoritatea tabletelor de top cu Android. Performanţele sale sunt la nivelul unui SSD accesibil din generaţiile anterioare. Mai jos găsiţi măsurătorile făcute cu CrystalDiskMark.
Asus Transformer Book T100 reprezintă un pas important pentru tabletele cu Windows 8. Poate că performanţele nu sunt la cote înalte, însă din punct de vedere al autonomiei, tableta poate sta alături de cele cu Android. În testul de autonomie office prin care trecem toate portabilele ce rulează Windows, Asus T100 a funcţionat timp de 8 ore şi 20 minute. Luminozitatea ecranului a fost redusă la 70%, iar profilul de sistem folosit a fost Balanced. Testul a constat din redactarea unor documente, navigare pe Internet folosind placa de reţea wireless şi redare audio în fundal, folosind o pereche de căşti.
Pentru testul multimedia am folosit un film cu rezoluţie full HD, redat de o aplicaţie cu suport pentru decodare hardware. Folosind aceleaşi setări de sistem menţionate mai sus, autonomia obţinută a fost de aproape 6 ore. Această performanţă ar putea fi influenţată de driverele video pentru Windows 8.1, aflate la prima generaţie.
Dacă tot suntem la capitolul autonomie, să vorbim puţin şi despre încărcarea tabletei. Aici am avut parte de o experienţă inedită şi puţin neplăcută. Transformer Book T100 se încarcă cu ajutorul unui alimentator cu mufă USB. Acesta oferă curentul maxim recomadat pentru standardul USB: 2 A. Puterea de 10 W oferită astfel de încărcător nu este suficientă pentru încărcarea bateriei atunci când tableta execută sarcini complexe. În timpul unui test de compresie video, procentul indicat pentru baterie nu s-a schimbat.
Dacă este utilizată pentru sarcini uşoare, tableta se va încărca în 7-8 ore, o perioadă de timp extrem de lungă din multe puncte de vedere. Atunci când este pusă în modul Sleep, prin apăsarea scurtă a butonului de pornire, bateria se încarcă integral în 4 ore şi jumătate. Şi această perioadă de timp este mult prea mare pentru o tabletă. Asus ar fi trebuit să adauge o mufă specială pentru încărcare, însă cred că din considerente de cost ea nu a ajuns în produsul finit. Autonomia generoasă reuşeşte să atenueze puţin această problemă, însă producătorul va trebui s-o rezolve o dată cu lansarea generaţiei următoare.
Memoria internă a tabletei va fi o problemă pentru utilizatorii de rând. Modelul testat a venit cu un modul eMMC de 64 GB, din care de-abia au mai rămas aproape 30 GB după instalarea aplicaţiilor folosite pentru testare. În magazinele din România va fi disponibil un model cu 32 GB, memorie în care de-abia încape Windows 8 şi o suită Microsoft Office. O altă versiune vine cu un HDD de 500 GB în tastatură, o soluţie bună, însă puţin mai costisitoare, aducând preţul lui Asus Transformer Book T100 aproape de cel al unor laptopuri decente (15.6”, procesor Intel Core i3).
O soluţie pentru problema memoriei interne ar fi folosirea unui card microSD. Tableta T100 acceptă un card cu cel mult 32 GB, ce poate costa aproximativ 130 lei. El va creşte astfel costul de achiziţie al tabletei şi nu va oferi aceleaşi performanţe la scriere şi citire precum memoria din carcasa tabletei. Mă veţi întreba de ce nu poate fi folosit un HDD extern pentru extinderea memoriei interne. Utilizarea lui nu este posibilă în orice scenariu, iar prezenţa unui singur port USB nu ajută deloc.
Ieşirea audio a tabletei nu este excelentă, însă cei mai mulţi nu vor sesiza vreo problemă. Difuzoarele de pe spate au o calitate relativ slabă a sunetului. Volumul ajunge să fie suficient de tare într-o cameră obişnuită, însă difuzoarele distorsionează la volum maxim. Camera web ar trebui să fie utilă pentru conversaţii prin Skype, însă avem o mică problemă şi aici. Ea are un unghi de deschidere foarte îngust şi trebuie s-o ţii cam departe de faţă pentru a o transmite integral partenerilor de conversaţie.
Tableta de la Asus nu dispune de un sistem activ de răcire. Chipset-ul Intel Atom nici nu are nevoie de aşa ceva. În timpul rulării testelor de performanţă, tableta s-a încălzit foarte uşor pe spate, în jumătatea dreaptă. Ea poate fi ţinută pe picioare fără reţineri, indiferent de aplicaţiile rulate.
Asus Transformer Book T100 este disponibil pe piaţa românească, însă în mai multe versiuni. Prima şi cea mai accesibilă vine cu memorie de 32 GB şi costă 1.700 lei. Ea este foarte greu de recomandat, deoarece utilizatorii vor avea la dispoziţie prea puţin spaţiu după instalarea sistemului de operare, iar un card de 32 GB se poate dovedi prea lent pentru unele aplicaţii. Versiunea recomandată este cea testată aici, cu memorie de 64 GB şi care costă 1.800 lei. Am spus deja că tableta de faţă are nevoie de memorie adiţională, iar producătorul oferă o a treia versiune, cu suficientă memorie pentru toată lumea. Alături de cei 64 GB din carcasa tabletei, în carcasa dock-ului găsim un HDD cu capacitate de 500 GB. Desigur preţul trebuie să crească şi ajunge la 2.100 lei.
Asus Transformer Book T100 ne introduce o nouă generaţie de dispozitive portabile. Implementarea Intel Bay Trail de aici este foarte importantă deoarece este realizată pe o platformă ce rulează Windows 8.1. Dacă tableta ar fi rulat Android, ea s-ar fi pierdut într-o mare de dispozitive similare. Cu sistemul de operare de la Microsoft, ea deveni o soluţie foarte portabilă pentru cei ce doresc să lucreze într-un mediu cu aplicaţii familiare. Transformer Book T1000 nu este o tabletă perfectă, însă reuşeşte să balanseze foarte bine utilitatea sistemului de operare Windows 8, performanţele şi autonomia, având în acelaşi timp un preţ atractiv.
Da, pe piaţă se găsesc portabile cu dotări mult mai bune la acelaşi preţ, însă ele nu cântăresc 550 g. Autonomie bună în Windows 8 găseşti şi în altă parte, însă nu la fel de bună şi nu în acest format foarte compact. Sunt sigur că mulţi vor aprecia o soluţie foarte portabilă, cu o autonomie excelentă, cu un preţ care nu se învârte în jurul sumei de 1.000 €. Există unele compromisuri, iar cei interesaţi le vor găsi în textul de mai sus. Conectorii nu sunt suficienţi pentru utilizatorii de rând, iar memoria internă este foarte limitată. Producătorul oferă mai multe opţiuni, însă utilizatorul va trebui să-şi facă un management foarte bun al sistemului de operare.
Ecranul lui Asus Transformer Book T100 nu este perfect, dar nici nu putem avea pretenţii prea mari. Cu mai puţin de 2.000 lei nu puteţi cumpăra un IPS de calitate. Nici construcţia dock-ului nu este excelentă, însă el serveşte foarte bine scopului pentru care a fost creat. În ciuda micilor probleme menţionate, tableta de la Asus este uşor de recomandat celor ce au nevoie de o autonomie de 8 ore de la un portabil cu Windows.
foarte compactă şi uşor, chiar şi cu dock ataşat
ecran cu unghiuri bune de vizibilitate
autonomie excelentă
performanţe bune pentru mediul office
preţ atractiv
prea puţine porturi
încărcătorul nu este potrivit pentru nevoile tabletei
memorie internă limitată