Asus U38N – un ultra-portabil surprinzător, cu procesor AMD

15.03.2013
Asus U38N - un ultra-portabil surprinzător, cu procesor AMD

La prima vedere, Asus U38N este un ultrabook. Formele seriei Zenbook sunt copiate perfect, iar dimensiunile par identice. Din păcate, ai fost păcălit. Asus U38N nu este un ultrabook în adevăratul sens al cuvântului. Arată ca un ultrabook, este la fel de uşor ca un ultrabook, rulează acelaşi sistem de operare, însă nu corespunde definiţiei. Singura sa problemă? Are un procesor AMD.

Asus U38N te poate face să crezi că este un ultrabook

Construcţie

Ultra-portabilul Asus U38N are o nuanţă diferită pentru carcasa metalică. Ea este însă foarte similară cu cea a ultrabook-ului Zenbook UX31A pe care l-am testat anul trecut. Diferenţele principale sunt la grosimea din partea din faţă a laptopului şi la greutate. U38N este cu aproximativ 250 g mai greu decât UX31A. Producătorul a fost drăguţ şi i-a adăugat un port USB 3.0, iar conectorul microHDMI s-a transformat într-unul HDMI.

O altă diferenţă notabilă între cele două laptopuri este prezenţa ecranului tactil pe modelul U38N. Nici nu se poate altfel pe o piaţă plină de laptopuri subţiri şi uşoare ce rulează Windows 8. Vom discuta însă la momentul potrivit despre utilitatea lui. În ciuda tuturor aparenţelor, Asus U38N este puţin mai gros şi mai greu decât ultrabook-ul din seria Zenbook. Asta nu înseamnă că nu arată bine. Din contră, ţinând cont de ceea ce se află în carcasă, laptopul este unul dintre cele mai atractive de pe piaţă.

Asus U38N - o carcasă metalică bine construită

Cum spuneam, Asus a fost generos cu noi. Trei porturi USB sunt suficiente, chiar şi pentru cei mai pretenţioşi. Dacă nu, cumpăraţi un mouse cu modul Bluetooth şi aţi mai eliberat unul. Porturile USB de pe latura din dreapta sunt puţin cam înghesuite. În cel mai gros punct, Asus U38N măsoară 18,6 mm.

La ora actuală există un trend a producătorilor de portabile de-a elimina LED-urile de stare. Asus a integrat trei dintre ele în butoane din tastatură. Cel pentru HDD a rămas de-o parte. El se află în dreapta tastaturii, în spatele unor perforaţii fine. LED-ul care indică faptul că Asus U38N este pornit se află pe latura din dreapta, lângă jack-ul audio.

Tastatura şi touchpad-ul

Pe scurt, Asus U38N are o tastatură bună. Butoanele au o cursă peste medie şi oferă un feedback bun la apăsare. După un timp de acomodare, scrisul rapid este foarte uşor. Singurele mici neajunsuri ar fi faptul că ea flexează puţin şi are butonul de pornire în colţul din dreapta sus. Veţi învăţa să-l ocoliţi după ce veţi pune accidental laptopul în Sleep mode de câteva ori. Iluminarea butoanelor este un plus pentru Asus U38N şi va fi apreciată când veţi lucra cu laptopul într-o cameră slab iluminată.

Touchpad-ul ultra-portabilului nu a lăsat o impresie prea bună. În ciuda faptului că are o rezoluţie decentă, nu m-a convins să-l apăs pentru click, iar scroll-ul cu două degete este greoi uneori. Am folosit de mult multe ori ecranul tactil pentru selectare, interfaţa lui Windows 8 fiind foarte utilă în acest sens.

Asus U38N - tastatura şi touchpad-ul mare

Ecranul

Singura problemă a ecranului lui Asus U38N este faptul că reflectă sursele de lumină din spatele utilizatorului. Altfel, producătorul merită o medalie pentru că foloseşte astfel de panouri IPS de calitate. Unghiurile de vizibilitate sunt excelente, iar culorile sunt foarte vii, fără a fi exagerate însă. Ţineţi cont de faptul că ultra-portabilul are un ecran full HD şi nu oricine apreciază elemente grafice mici. Pe de altă parte, suprafaţa de afişare este mare, iar productivitatea creşte odată cu ea.

Specificaţii

  • Ecran: 13.3”, 1920×1080, IPS, touch, filtru glare
  • CPU: AMD Trinity APU, A10-4655M, 2 GHz, 4 MB L2 cache, 2,8 GHz Turbo, quad core, 32 nm, 25 W TDP
  • Chipset: AMD A70M
  • GPU integrat: AMD Radeon HD 7620G
  • GPU dedicat:
  • RAM: 4 GB DDR3, 1 slot liber
  • HDD: 128 GB, SSD, SanDisk U100
  • Unitate optică:
  • Reţea: LAN, 802.11a/b/g/n, Bluetoot 4.0
  • Conectori: 3 x USB 3.0, HDMI, miniVGA, 1 x audio
  • Altele: B&O ICEpower, webcam HD
  • Sistem de operare: Windows 8 64 bit
  • Baterie: 48 Wh, Li-polimer
  • Dimensiuni: 326 x 226 x 5,5-18,6 mm
  • Greutate: 1,55 kg

Asus U38N - o etichetă care explică multe

Dotări

Funcţia Instant On este prezentă şi în portabilul de faţă, oferind un timp de stand by de până la 15 zile, cu posibilitatea de-a porni sistemul în două secunde. SSD-ul de la SanDisk nu este unul din cele mai rapide de pe piaţă, dar asta nu contează prea mult. El se comportă mult mai bine decât cel mai rapid HDD cu platane ce-ar putea fi montat pe un laptop. În pachet găsim un încărcător compact. Cei care doresc să folosească ieşirea video VGA au nevoie de un adaptor. Ieşirea audio poartă sigla SonicMaster şi Bang & Olufsen. Difuzoarele se aud mai bine decât ne aşteptam de la dimensiunile lor, iar ieşirea prin jack-ul de 3,5 mm este foarte curată.

Performanţe

Eram foarte curios să văd cum se comportă un ultra-portabil cu APU de la AMD. Producătorul de procesoare nu a reuşit să impresioneze până acum în segmentul mobil, iar lansarea unor modele ce ar trebui să concureze cu ultrabook-urile susţinute de Intel este o mutare foarte ambiţioasă. A10-4655M este un procesor construit pe 32 nm cu chipset grafic şi controller de memorie integrate. Fosta platformă Llano a fost îmbunătăţită atât la capitolul performanţă, cât şi la eficienţă.

În testele de performanţă, procesorul lui Asus U38N reuşeşte să stea alături de un Intel Core i3 cu voltaj normal din seria Sandy Bridge. Dacă îl comparăm cu procesoarele ULV din ultrabook-uri, el se apropie de modelele Intel Core i5 ULV din gama actuală Ivy Bridge. În practică, asta înseamnă că Asus U38N se mişcă foarte bine în sarcini relativ uşoare. Când ai nevoie de putere de procesare brută, modelele Intel sunt mai bune.

Asus U38N - grila unui difuzor integrat

Pe de altă parte, AMD A10-4655M are o placă video integrată performantă. Doar Intel HD 4000 din modelele Ivy Bridge reuşeşte să se comporte mai bine în unele teste, deşi per ansamblu soluţia AMD este mai bună. Numărul aplicaţiilor care suportă plaforma OpenCL este în creştere. Acestea pot să folosească puterea combinată a procesorului şi plăcii video pentru realizarea unor sarcini.

PCMark Vantage 64 bit – 6746 (Productivity – 8311)
PCMark 7 – 2425
3DMark Vantage Entry – 8694 (GPU 12037 / CPU 4742)
3DMark Vantage Performance – 3183 (GPU 2852)
3DMark Vantage High – 2153 (GPU 1962)
3DMark11 – E 1609 / P 1015 / X 309
Cinebench R11.5 – 16,54 fps / 1,73 pts

Jocuri

Plăcile grafice dedicate au început să-şi facă apariţia în ultrabook-uri, în ciuda faptului că ele nu sunt dedicate pasionaţilor de jocuri. Se poate spune că Asus U38N are deja o placă grafică integrată destul de capabilă. Nu este chiar indicat să rulezi jocuri cu acest ultra-portabil, însă dacă vrei s-o faci s-ar putea să ai o surpriză plăcută, atâta timp cât înţelegi limitările hardware-ului. Am rulat CoD Modern Warfare 3 cu setările High şi AA 2x, obţinând un framerate mediu decent de 27 fps. Laptopul nu s-a încălzit foarte tare şi nici sistemul de răcire nu a devenit extrem de zgomotos. Singura problemă a fost aceea că panoul IPS al ecranului nu are un timp de răspuns îndeajuns de mic pentru un astfel de titlu de acţiune.

Asus U38N - linii elegante şi un profil subţire

Autonomie

Ultra-portabilul de faţă se comportă acceptabil la testul de autonomie. APU-ul de la AMD nu reuşeşte să concureze cu procesoarele Intel la capitolul eficienţă şi aceasta se observă imediat. În testul de autonomie în mediul office am obţinut o performanţă de trei ore şi 30 minute, iar la redare video 1080p bateria s-a descărcat în trei ore şi 20 minute.

Pentru cele două teste am folosit profilul Power4Gear Battery Saving. În testul office am redactat documente, am navigat pe Internet folosind placa de reţea wireless şi am ascultat muzică în fundal folosind o pereche de căşti. Pentru testul multimedia am rulat un film full HD cu ajutorul unui player ce suportă decodare hardware. Redarea sunetului s-a făcut tot cu ajutorul unei perechi de căşti, iar placa de reţea wireless a fost dezactivată. Luminozitatea ecranului a fost de 40% pentru testul office şi de 70% pentru testul multimedia.

Alte aspecte

Laptopul se încălzeşte doar în zona tastaturii şi foarte puţin în jumătatea dreaptă a restpad-ului. Sistemul de răcire este eficient şi nu lasă temperatura procesorului să treacă de 70 de grade în testele de performanţă. Într-o cameră fără zgomot de fond, ventilatorul sistemului de răcire se aude, dar nu este foarte deranjant. În sarcină, zgomotul devine mai pregnant, însă rămâne în limite decente.8

Preţ şi disponibilitate

Asus U38N este disponibil pe piaţa românească în versiunea testată mai sus la preţul de 4.400 lei. Contra sumei de 4.000 lei veţi primi acelaşi pachet, dar cu un HDD de 500 GB în locul SSD-ului. O a treia versiune a laptopului include SSD-ul de 128 GB, dar este motorizată de un procesor mai lent, AMD A8-4555M. Ea costă aproximativ 4.050 lei.

Concluzie

Asus U38N nu este un ultrabook, dar este o alternativă viabilă la acest tip de ultra-portabile. Producătorul a folosit o carcasă similară cu cea a seriei Zenbook tocmai pentru a indica faptul că U38N este un văr ceva mai accesibil. Din punct de vedere al dotărilor, laptopul stă foarte bine şi a lăsat la final o impresie foarte bună. Unitatea APU A10-4655M readuce AMD în cursa pentru segmentul ultra-portabil şi ne face să credem că în viitor am putea găsi o alternativă bună la soluţiile Intel.

Asus U38N - subţire, uşor, bine dotat şi cu un preţ atractiv

Cu un SSD de 128 GB, Asus U38N se mişcă bine, dar nu este recomandat celor care doresc putere de procesare cât mai mare în acest format. Pe de altă parte, amatorii de jocuri în weekend s-ar putea să aibă nişte surprize plăcute din partea ultra-portabilului la rularea unor titluri mai puţin pretenţioase. Autonomia lui Asus U38N putea fi mai bună, iar greutatea sa este puţin mai mare decât a ultrabook-urilor similare.

Din punct de vedere al dotărilor, Asus U38N este similar cu modelul Zenbook UX31A. Ultra-portabilul cu AMD este însă mai ieftin cu aproximativ 500 lei, ceea ce-l face destul de atractiv în acea zonă de preţ.

Părţi pozitive

un ecran full HD superb
carcasă metalică bine construită
are o tastatură bună, iluminată
configuraţie cu SSD şi APU capabil

Părţi negative

puterea de procesare brută este modestă
autonomia putea fi mai bună

Urmărește Go4IT.ro pe Google News