Întrucât ZenBook 3 este un produs premium din toate punctele de vedere, experienţa de utilizare ar trebui să fie la cel mai înalt nivel. Aruncând însă un ochi peste lista de componente hardware din care este asamblat, probabil că v-aţi dat deja seama că performanţa nu este o problemă, singurele neajunsuri putând fi cauzate doar de designul compact. Din fericire, cel puţin în experienţa mea, nu a fost cazul.
Utilizat ca un computer de birou, pe care cea mai mare parte din zi este folosit pentru scris articole şi navigat pe internet, ZenBook 3 este un dispozitiv excelent. Tastele care beneficiază de o cursă foarte scurtă sunt foarte confortabile odată ce te obişnuieşti cu faptul că degetul nu trebuie să coboare foarte mult pentru a activa butonul, iar display-ul de 12,5” deşi destul de mic la prima vedere este de ajuns pentru funcţii de bază pentru birou. Recomand însă utilizarea opţiunii de scalare a interfeţei din Windows la 125%, chiar dacă panoul afişează doar rezoluţia Full HD şi una mai mare.
Plăcerea în utilizarea lui ZenBook 3 este dată însă de dimensiunile sale reduse. Acesta poate fi cărat în orice ghiozdan sau geantă, iar greutatea de sub un kilogram îl face practic insesizabil. Poţi avea cu tine un computer cu procesor i7, 16 GB memorie RAM şi 512 GB spaţiu de stocare pe un SSD rapid fără să îţi rupă umărul şi fără să fie nevoie să fie conectat în permanenţă la o priză. Autonomia lui ZenBook 3 pare să fie la un nivel ridicat, fiind echipat cu un acumulator cu 6 celule, însă pentru unii cele 5 ore de utilizare continuă ar putea să nu fie de ajuns. Din fericire, încărcătorul este destul de compact pentru a fi cărat lângă laptop cu uşurinţă.
Deşi în general un astfel de laptop ar fi utilizat în special pentru funcţii simple de birou, hardware-ul oferă posibilitatea şi de a edita fotografii în Photoshop, de a edita clipuri video în Premiere Pro şi alte astfel de funcţii mai avansate. Desigur, un laptop echipat cu un procesor quad-core din gama Core i va oferi performanţă mai bună, însă nu trebuie să uităm că vorbim despre un laptop de 900 de grame cu grosiume de 1,19 cm în cel mai gros punct.
Două elemente care mi-au atras atenţia în utilizarea lui UX390U au fost display-ul şi sistemul audio. În ciuda rezoluţiei neimpresionante, la 12,5”, panoul IPS folosit de ASUS este impresionant. Nu numai că este la limita dintre prea mic şi prea mare, însă beneficiază de o retroiluminare LED puternică şi afişează culori vii, cu unghiuri de vizibilitate foarte largi (179 de grade). La capitolul sunet, ASUS a apelat la harman/kardon pentru realizarea difuzoarelor, acestea oferind un sunet foarte puternic având în vedere dimensiunile laptop-ului. Acestea nu distorsionează sunetul nici la nivelul maxim, însă acestea pot fi cu uşurinţă acoperite, fiind poziţionate în partea de jos a laptop-ului.
Lipsa port-urilor USB standard sau a unui cititor pentru card-uri îi va dezamăgi pe mulţi dintre posibilii cumpărători, însă ASUS a realizat ZenBook 3 privind către viitor. Camerele foto moderne sunt deja echipate cu antene WiFi pentru transfer de date, iar pentru a trimte fişiere de pe un computer pe altul nu mai avem de mult nevoie de stick-uri. Pentru proximitate există Bluetooth sau WiFi, în timp ce pentru transferuri de la distanţă avem servicii cloud precum OneDrive, Google Drive, Dropbox şi iCloud, care oferă chiar şi în variantele de bază, gratuite, spaţiu de stocare generos pentru câteva clipuri video sau fişiere office.
O ultimă menţiune la capitolul experienţă de utilizare ar fi sistemul de răcire, echipat cu probabil cel mai subţire cooler activ dintr-un laptop de până acum. Acesta îşi face simţită prezenţa în special atunci când este folosit profilul „High Performance” din Windows, însă este destul de silenţios cât să nu deranjeze, indiferent de tipul activităţii. Sunetul din boxe în timpul ascultării unei melodii sau vizionării unui clip video acoperă chiar şi la volum mic cooler-ul din ZenBook 3.
La capitolul performanţă, ZenBook 3 se descurcă onorabil pentru un dispozitiv din categoria ultrabook, însă nu va câştiga niciun premiu special când vine vorba de rulat aplicaţii foarte complexe. Motivul este GPU-ul integrat care nu poate să ruleze aplicaţii şi jocuri 3D care au nevoie de procesare grafică mai performantă. Mai jos am ataşat rezultatele câtorva teste sintetice rulate pe ZenBook 3 UX390U, care nu spun însă povestea completă. Procesorul, chiar dacă este un i7 din gama Kabby Lake, nu este foarte performant când vine vorba de randare video, însă în utilizare normală nu întâmpină niciun fel de probleme. De asemenea, în ciuda diferenţelor infime faţă de generaţia Skylake, consumul de energie şi implicit căldura degajată au scăzut destul de mult. SSD-ul este însă extrem de rapid, ceea ce va asigura întotdeauna acces rapid la datele stocate pe acesta.
Test | Scor |
PC Mark | 3130 puncte |
3D Mark Cloud Gate | 5091 puncte |
Cinebench R15 OpenGL | 32,31 FPS |
Cinebench R15 CPU | 233 cb |
WinRAR | 3742 KB/s |
CrystalDiskMark 5.2.0 Seq Q32T1 | Read: 1757 MB/s, Write: 1315 MB/s |
CrystalDiskMark 5.2.0 4K Q32T1 | Read: 516,0 MB/s, Write: 441,7 MB/s |
Având în vedere preţul lui ZenBook 3, este destul de clar că nu este un computer pentru oricine. Acesta poate fi folosit pentru majoritatea funcţiilor uzuale ale unui computer, în special pentru munca de birou, însă nu este deloc potrivit pentru jocuri, întrucât nu beneficiază de un cip grafic performant. Cu toate acestea, ASUS ne oferă o privire către viitorul computerelor portabile, care în câţiva ani vor ajunge probabil la dimensiuni similare cu UX390U, dar vor costa mult mai puţin.
Desigur, cei care sunt obişnuiţi să cumpere laptop-uri scumpe pentru că îşi doresc să beneficieze de dispozitive premium care ţin foarte mult în timp, UX390U este alegerea perfectă pentru un utilizator de Windows. Având în vedere modul în care acest laptop performează, fiind lipsit de orice întârziere în cazul majorităţii funcţiilor normale precum browsing, editare fişiere office şi chiar editare foto, probabil că ani buni de acum înainte acesta nu va necesita să fie înlocuit. Din păcate, upgrade-urile sunt destul de complicate, fiind nevoie de dezasamblarea bazei, iar singura componentă care poate fi înlocuită este SSD-ul, întrucât procesorul şi memoria RAM sunt lipite pe placa de bază.
Design excelent
Realizat din materiale de calitate
Performanţă ridicată pentru un ultrabook
Foarte uşor de cărat în orice tip de geantă
Puţine port-uri pentru accesorii
Autonomie de medie
Preţ foarte mare