Anunţate la COMPUTEX 2014 şi lansate în toamna anului, procesoarele Core M de la Intel sunt interesante deoarece au fost primele care au beneficiat de procesul de fabricaţie pe 14 nanometri specific micro-arhitecturii Broadwell. Până acum, cele mai economice procesoare Intel au fost cele din gama ULV, însă Core M coboară mai jos frecvenţele de tact, foloseşte unele trucuri suplimentare de design pentru controlul dinamic al frecvenţei şi se laudă cu un consum de numai 4,5W care permite utilizarea unor soluţii pasive de răcire. Concepute să fie implementate în laptopurile foarte subţiri şi uşoare sau în tabletele foarte puternice, procesoarele Core M fac însă şi concesii atunci când vine vorba de puterea de calcul.
Primul laptop cu Intel Core M testat de noi a fost Yoga 3 Pro de la Lenovo, acesta folosind un procesor tactat la 1,1 GHz care beneficiază de răcire activă, însă ASUS a optat pentru un model inferior tactat la 800 MHz şi un sistem de răcire pasiv. După cum ştiam deja, Intel Core M nu este impresionant din punct de vedere al puterii, iar implementarea ASUS este penalizată suplimentar de frecvenţa redusă de tact.
În testele single-core, soluţia Core M este superioară celor Atom cu nuclee Silvermont datorită arhitecturii superioare, însă este totodată inferioară soluţiile Intel Core ULV din cauza frecvenţei reduse de tact. Atunci când vine vorba de multiprocesare, avansul faţă de soluţiile Atom moderne se micşorează, iar UX305 oscilează practic undeva între un Intel Atom quad-core şi un Intel Core i3 ULV. Acest aspect face ca Zenbook UX305 să fie bun pentru lucrul cu aplicaţii uzuale de birou, browsing sau redare multimedia UHD, însă în mod clar acest laptop nu este o soluţie pentru cei care folosesc aplicaţii pretenţioase. Interfaţa grafică HD 5300 este suficient de puternică pentru aplicaţiile care folosesc OpenGL sau DirectX şi depăşeşte mai vechile HD 4000 pe care le ştim de la Core i3 sau Core i5, însă performanţa acesteia este penalizată în schimb de un alt factor: răcirea.
ASUS a ales un sistem de răcire pasiv, iar acest aspect este bine-venit în cazul unui laptop ultraportabil care va fi plimbat mult prin bagaje deoarece utilizatorul scapă de grija prafului care se adună prin fantele de răcire şi de zgomotul enervant al ventilatoarelor. Atunci când nu este folosit, procesorului de pe UX305 are o temperatură de 45-50 de grade, iar căldura degajată de partea inferioară a carcasei este suficient de mare pentru fi sesizabilă. Într-un regim normal de lucru, procesorul se opreşte undeva în gama 60-65 de grade. Într-un regim intensiv de lucru însă, temperatorul procesorului a urcat la 87-88 de grade, iar carcasa laptopului a devenit de-a dreptul fierbinte în partea inferioară şi suficient de caldă pentru a fi deranjantă în zona tastaturii.
Poate că temperaturile ceva cam ridicate nu ar fi chiar deranjante ţinând cont de beneficiul indiscutabil al unui laptop complet tăcut, dacă eficienţa discutabilă a sistemului de răcire nu ar afecta performanţele unui procesor de la bun început cam anemic. După cum se observa din graficul ataşat, procesorul Core M 5Y10 nu a avut nici o problemă să utilizeze frecvenţa maximă de tact de 2 GHz în timpul testelor de productivitate, iar acest lucru este valabil şi în utilizarea normală de zi cu zi.
Atunci când vine însă vorba de sarcini 3D complexe, procesorul devine prea cald, coboară la neimpresionanta frecvenţă nominală de 800 MHz, performanţele sunt penalizate vizibil, iar ideea de a te distra cu un joc pe un astfel de sistem poate fi exclusă din start. Puterea grafică este suficientă pentru utilizarea jocurilor Modern Ui din Windows Store, însă cum acestea sunt în general optimizare pentru controlul tactil iar ZenBook UX305 nu dispune de aşa ceva, utilizatorul nu se va putea bucura nici de acestea.
ZenBook UX305 foloseşte o baterie cu o capacitate de 45W şi ne-am fi aşteptat ca aceasta să ofere o autonomie îndelungată ţinând cont de consumul redus al procesorului Core M. În condiţiile în care luminozitatea a fost reglată la 50 de procente, o valoarea suficient de ridicată pentru a oferi o imagine luminoasă cu nuanţe curate de alb, ZenBook UX305 a oferi 4:55 ore pentru redarea video şi 4:10 ore pentru browsing. Valorile nu sunt deloc impresionante pentru o platformă hardware cu un consum de numai 4,5W, iar acest aspect este un dezavantaj major dacă ţinem cont că ar fi trebuit să fie unul dintre avantaje. În cazul în care alegeţi versiunea cu ecran Full HD, ASUS promite un spor de circa 20 de procente, însă impresia negativă nu poate fi ştearsă.
Un laptop destinat celor care îşi doresc un laptop frumos, uşor şi subţire pentru lucru, ZenBook UX305 este impresionant din multe puncte de vedere. Ultrabook-ul ASUS oferă o carcasă solidă şi bine construită care este fabricată integral din aluminiu, un ecran IPS frumos cu rezoluţie mare şi strat protector mat, un sistem audio bun şi o tastatură confortabilă. Puterea de calcul nu impresionează, însă aceasta este mai mult decât suficientă pentru un regim obişnuit de lucru. Laptopul dezamăgeşte însă prin eficientă scăzută a sistemului pasiv de răcire şi prin autonomia cam mică pentru un produs care ar fi trebuit să strălucească tocmai la acest capitol, preţul de 4000 de lei (sau 3500 lei în cazul versiunii cu ecran Full HD) fiind astfel prea ridicat pentru ce ni se oferă.
dimensiuni şi greutate
ecran IPS QHD+ mat de bună calitate
carcasă metalică solidă
conectivitate bună
design şi finisaje
autonomie sub aşteptări
temperaturi ridicate
preţ mare pentru performanţele Core M
tastatură fără iluminare