Primul contact cu BlackBerry PlayBook a avut loc la Mobile World Congress, în luna februarie a acestui an. Impresia de atunci a fost una deosebit de plăcută, motiv pentru care am afirmat că tableta canadiană va ajunge un concurent serios pentru iPad. Nu s-a întâmplat chiar aşa, din motive ce ţin mai mult de marketing, promovare şi suport decât de calitatea produsului în sine.
PlayBook este una dintre puţinele tablete (şi unul dintre puţinele produse din ziua de azi, dacă e să generalizez) despre care pot să afirm că a fost proiectată cu o atenţie deosebită, o atenţie asociată cu pasiunea şi cu ingineria adevărată, nu cu mâna de lucru ieftină şi producţia la kilogram.
Designul compact (194 x 130 x 10 mm şi 425 de grame) face din PlayBook o tabletă comodă şi uşor manevrabilă. Finisajele sunt de cea mai bună calitate – materialul fin din care este realizată carcasa se simte foarte plăcut la atingere şi nu atrage amprentele, iar îmbinările sunt şi ele realizate cu măiestrie.
Amplasarea conectorilor şi a butoanelor de control este foarte bună (butonul de Power şi tastele multimedia în marginea superioară, interfeţele în partea de jos), cu menţiunea că butonul de Power se apasă un pic cam greu din cauză că nu iese deloc în relief. Acest lucru nu reprezintă însă deloc o problemă, deoarece deblocarea se poate face mult mai elegant, printr-un swipe (orizontal sau vertical) cu degetul pe ecran.
Jack-ul audio de 3,5 mm este poziţionat tot pe marginea superioară, dar undeva în extrema dreaptă.
Partea frontală este dominată de ecranul capacitiv de 7 inch şi 1024 x 600 pixeli, încadrat de o ramă neagră, lucioasă. Deasupra ecranului se află obiectivul primei camere, una de 3 MP potrivită pentru video-chat. A doua, de 5 MP, este amplasată pe spatele dispozitivului. Mai jos aveţi câteva poze realizate cu camerele tabletei.
Interiorul carcasei găzduieşte o platformă hardware performantă, cu procesor dual core la 1 GHz (Cortex A9) şi 1 GB RAM.
Spaţiul de stocare pentru aplicaţii este de 16 GB şi nu poate fi extins deoarece Playbook nu dispune de slot pentru memorii externe. Cei care au nevoie de mai mult pot opta pentru versiunea de mijloc, cu 32 GB memorie, sau cea de top – cu 64 GB.
Să trecem acum la lucrurile cu adevărat importante, şi anume cum se comportă Playbook-ul în utilizarea de zi cu zi.
Interfaţa originală s-a dovedit nu doar practică, ci şi plăcută din punct de vedere estetic. Pe ecranul principal suntem întâmpinaţi de o matrice de iconiţe grupate pe categorii: All, Favorites, Media şi Games.
Iconiţele pot fi grupate după bunul plac, prin apăsarea prelungită a acestora şi apoi trasarea cu degetul pe poziţia dorită.
Ecranul trebuie privit ca o fereastră cu obloane. Dacă tragi „obloanele” de sus în jos obţii accesul la setările dispozitivului, în vreme ce dacă trasezi cu degetul de jos în sus poţi vedea ce aplicaţii sunt deschise în fundal.
Acelaşi mod gestual de control se aplică şi în cadrul aplicaţiilor. De jos în sus rezultă minimizarea lor, iar în sens invers se obţine accesul la meniul contextual.
Cât despre performanţe, jos pălăria! Platforma este excelent optimizată şi rulează fără probleme clipuri 1080p de pe YouTube. Înregistrările cu camerele au şi ele rezoluţie Full HD, indiferent pe care din ele o alegem.
Navigarea pe Internet se face de asemenea în condiţii de nota 10, mulţumită atât suportului Flash cât şi celui HTML5. Păcat că nu avem decât Wi-Fi la dispoziţie. Accesul folosind reţelele 3G se poate face totuşi prin conectarea unui smartphone BlackBerry ca modem.
Procesorul dual core îşi spune cuvântul şi în multitask: am deschis peste cinci aplicaţii simultan fără să observ o încetinire a sistemului.
Aplicaţiile preinstalate ne asigură un suport bun pentru toate activităţile de bază: browsing, e-mail, office, multimedia şi jocuri, socializare, hărţi Bing cu localizare prin GPS. Pentru descărcarea altor programe, accesaţi BlackBerry App World, magazinul online dezvoltat de RIM.
Magazinul de aplicaţii App World este din păcate sărăcăcios în comparaţie cu AppStore şi Android Market. RIM promite un suport mai bun începând din 2012, când vor lansa un emulator pentru aplicaţii Android.
Conectarea la PC este deosebit de facilă. Kit-ul de instalare a soft-ului de management (BlackBerry Device Manager) este stocat în memoria tabletei şi se instalează în mai puţin de un minut. După instalare, poţi accesa memoria internă din My Computer. Dacă doreşti o organizare mai minuţioasă, inclusiv backup de informaţii, ai la dispoziţie aplicaţia BlackBerry Desktop Manager, disponibilă pe Internet la adresa blackberry.com/desktop.
Autonomia tabletei se ridică undeva la 10 ore de funcţionare, o valoare comparabilă cu cea a iPad-ului.
Plusuri şi minusuri
[+] Design compact, construcţie şi finisaje impecabile;
[+] Interfaţă grafică superbă şi practică totodată;
[+] Performanţe de top: multitasking masiv, redare Full HD;
[+] Browser cu suport Flash şi HTML5;
[+] Interconectivitate facilă (microUSB, micro-HDMI, Bluetooth, kit software în memoria tabletei);
[+] Două camere cu înregistrare Full HD;
[+] Autonomie excelentă;
[-] Nu beneficiază de un suport software pe măsură (BlackBerry App World e modest în comparaţie cu App Store şi Android Market);
[-] Nu are 3G, accesul la Internet prin reţele 3G se poate face doar folosind un smartphone BlackBerry pe post de modem;
[-] Lipsă slot pentru card de memorie.
Concluzie: BlackBerry PlayBook, din punct de vedere al calităţii constructive, al optimizării resurselor, al performanţelor şi experienţei oferite este o tabletă desăvârşită, de nota 10! Păcat că sistemul BlackBerry Tablet OS nu se bucură de o popularitate mare în rândul dezvoltatorilor şi, prin urmare, suportul pentru aplicaţii este destul de modest. Altfel, tableta canadiană dă clasă asiaticilor care au îmbrăţişat Android-ul (chinezi, japonezi, sud-coreeni şi taiwanezi la un loc), un sistem mai slab din multe puncte de vedere (management şi consum de resurse, interfaţă, stabilitate şi performanţe) dar care este împins în faţă de o alianţă uriaşă cu Google în frunte.
BlackBerry PlayBook ne-a fost furnizată de magazinul evomag.ro. Tableta poate fi comandată online în schimbul sumei de 1900 de lei.