Laptopurile au devenit atât de populare încât un utilizator care vrea să-şi achiziţioneze un PC nici nu se mai gândeşte la un desktop mare, fixat de biroul de-acasă. În condiţiile în care folosim portabile atât acasă, cât şi la birou, n-ar fi rău să învăţăm câteva lucruri elementare despre îmbunătăţirea lor. Ca şi în cazul desktop-urilor, creşterea cantităţii de memorie RAM poate să aducă un spor de performanţă apreciabil şi chiar să dea un suflu nou unui portabil mai vechi.
Cât de dificil este să schimbi memoria RAM?
Răspunsul la această întrebare poate să difere în funcţie de persoana pe care o întrebi. Cred că este clar faptul că acest material nu se adresează celor care sunt familiari cu aceste practici. Ele se adresează unui utilizator de rând, care nu se sperie de un capac de plastic prins în şuruburi. Cu puţină atenţie, schimbarea memoriei RAM se poate face fără a afecta în vreun fel laptopul. Acest procedeu implică în general desfacerea unui capac de pe spatele laptopului, desprinderea modulelor de memorie din două cleme, montarea noilor module şi fixarea capacului de plastic la loc.
De câtă memorie RAM am nevoie?
Răspunsul depinde de performanţele portabilului pe care-l aveţi şi de aplicaţiile pe care le rulaţi. Dacă vorbim despre un model mai vechi, pe care-l folosiţi pentru browsing, Yahoo Messenger sau Skype şi pentru editarea unor documente, atunci 2 GB de memorie RAM ar trebui să fie suficienţi. Dacă rulaţi aplicaţii ceva mai pretenţioase sau mai rulaţi un joc modest din când în când, 4 GB RAM sunt recomandaţi. Cei care fac procesare foto sau video şi au un laptop mai performant, pot să ia în considerare creşterea cantităţii de memorie RAM la 6 GB sau 8 GB.
Cum aflu câtă memorie am şi cel fel de memorie este?
Aceasta poate să fie o problemă pentru cei care nu sunt familiari cu componentele unui PC. Din fericire, există un utilitar gratuit care vă poate ajuta să rezolvaţi acest mister. Se numeşte CPU-Z şi poate fi descărcat de aici sau de aici. După instalare, el oferă informaţii detaliate despre componente din sistemul vostru, cum ar fi procesorul, placa de bază, memoria RAM şi placa video.
Pe noi ne interesează momentan doar informaţiile pe care le găsiţi în tab-urile Memory şi SPD din aplicaţia CPU-Z. În tab-ul Memory veţi afla ce tip de memorie aveţi şi ce cantitate totală se află în sistemul vostru. În plus, dacă dublaţi cifra din căsuţa DRAM Frequency, veţi afla la ce frecvenţă rulează memoria. În tab-ul SPD veţi afla cum este distribuită memoria RAM pe slot-urile din carcasă.
Tipuri de memorie
Dacă aveţin calculator mai vechi de 5-6 ani, atunci este posibil ca memoria RAM din laptop să fie de tip DDR. O cantitate mai mare de 2 GB RAM nu este recomandată deoarece memoria DDR este cea mai scumpă la ora actuală şi nici performanţele calculatorului nu justifică o cantitate mai mare. Frecvenţele la care rulează memoria DDR sunt de cele mai multe ori 400 MHz sau 333 MHz. Dacă veţi cumpăra o memorie la 400 MHz, ea va rula şi la 333 MHz. Invers nu se poate.
Un calculator vechi de 2-4 ani poate fi dotat cu memorie DDR2. Ea rulează pe majoritatea laptopurilor la frecvenţă de 800 MHz sau 667 MHz. În funcţie de valorile furnizate de CPU-Z, puteţi achiziţiona modulul potrivit. Dacă nu găsiţi un modul la frecvenţa de 667 MHz, atunci unul de 800 MHz va funcţiona la fel de bine la acea frecvenţă. Un modul cu frecvenţa de 667 MHz nu va rula la 800 MHz.
Laptopurile noi folosesc memorie DDR3. Aceasta este cea mai ieftină la ora actuală şi rulează de obicei la frecveneţele de 1066 MHz şi 1333 MHz. Ca şi în celelalte cazuri, două module de memorie cu frecvenţe diferite vor rula la frecvenţa cea mai lentă.
Cum diferenţiem modulele de memorie?
Nu vă speriaţi. Nu veţi putea monta memorie DDR3 într-un slot de memorie DDR2. Toate cele trei tipuri de memorie menţionate până acum sunt construite în aşa fel încât să nu poată fi montate pe un alt slot. Mai precis, ele vin cu o tăietură pe latura care intră în slot-ul de memorie. Această tăietură este amplasată diferit şi nu veţi putea monta memoria greşită decât dacă distrugeţi fizic slot-ul de memorie. În plus, pe fiecare modul de memorie sunt menţionate tipul de memorie RAM, cantitatea şi frecvenţa la care rulează.
Probleme legate de garanţie
Dacă laptopul pe care-l deţineţi este în garanţie, vă recomand să citiţi certificatul cu care a fost livrat. În principiu, schimbarea memoriei RAM nu ar trebui să invalideze garanţia, dar cel mai bine este să vă asiguraţi de asta. Dacă nu sunteţi siguri cum stau lucrurile, aţi putea să daţi un telefon sau să trimiteţi un email la magazinul de la care l-aţi cumpărat.
Cum montăm memoria RAM?
După ce oprim laptopul, îl aşezăm cu partea inferioară în sus. Opţional putem să decuplăm şi bateria. Construcţia laptopurilor diferă de la un model la altul şi de la un producător la altul. Vă spunem de pe-acum că este posibil ca memoria RAM să nu fie accesibilă la unele modele, în special la cele subţiri şi uşoare. Din fericire, majoritatea laptopurilor oferă acces la slot-urile de memorie şi la harddisk.
De multe ori, capacul prin care aveţi acces la slot-urile de memorie RAM este indicat printr-un simbol al unui cip de memorie. Cu o şurubelniţă potrivită, desfaceţi acel capac. Dacă sunt mai multe slot-uri, ele pot fi dispuse unul lângă altul sau unul deasupra celuilalt. Fiecare modul de memorie este fixat cu două cleme. Ele se desfac uşor. Extrageţi memoria, în cazul în care doriţi s-o schimbaţi. Altfel, introduceţi modulul de memorie RAM într-un unghi ascuţit, apoi culcaţi-l paralel cu placa de bază pentru a-l fixa cu clemele. Memoria ar trebui să intre destul de uşor în slot şi acea tăietură menţionată mai sus să pe potrivească perfect cu conectorul de date.
Alte aspecte
După instalare, puteţi verifica în sistemul de operare dacă memoria RAM este recunoscută cum trebuie de laptop. Menţionăm faptul că o versiune de Windows pe 32 biţi nu va folosi mai mult de 3 GB RAM. Dacă aveţi şi doriţi să folosiţi mai mult de 4 GB RAM, atunci aveţi nevoie de o versiune Windows pe 64 biţi. Laptopurile mai vechi de 4 ani pot avea limitări destul de importante, la nivel de platformă, pentru memoria RAM. Multe nu vor recunoaşte mai mult de 2 GB. Doar laptopurile din ultimii doi ani sunt sunt limitate la 8 GB sau, în rare cazuri, la 16 GB.