Evolio Neura este produsul companiei româneşti Televoice, cunoscută pentru oferta variată de tablete şi sisteme de navigaţie GPS, distribuite în ţara noastră sub brandul Evolio.
Descriere
Evolio Neura reprezintă prima încercare a companiei de a ţinti către gama tabletelor premium, în care se încadrează modele ca Apple iPad 2, Asus Transformer, Acer Iconia Tab A500 şi alte tablete cu Android Honeycomb, sistemul de operare Google creat special pentru tablete.
Din punct de vedere estetic, Evolio Neura este o tabletă elegantă, cu un design asemănător produselor din seria Apple iPad, însă cu finisaje nu chiar atât de sclipitoare. Chiar dacă nu a primit finisaje lucioase din abundenţă sau suprafeţe din aluminiu şlefuit, carcasa este prezentabilă şi bine închegată.
Ecranul cu diagonală de 9.7 inch foloseşte formatul 4:3 şi afişează rezoluţia 1024 x 768 pixeli. În dreapta acestuia găsim butoanele Home, Back şi un al treilea buton care oferă acces la opţiuni suplimentare în aplicaţii, respectiv permite deblocarea ecranului.
Deasupra ecranului avem o cameră frontală cu rezoluţie de 1.3 MP, pe care o putem utiliza pentru apeluri video şi la nevoie pentru poze.
Pe latura superioară a carcasei găsim o clapetă pentru ajustarea volumului, microfonul integrat şi un comutator pentru blocarea funcţiei de autorotaţie. Latura dreaptă ascunde butonul Power şi un buton ascuns pentru funcţia Reset. În stânga avem conectorul pentru căşti şi cel de alimentare, un conector micro USB pentru ataşarea la PC şi un conector USB 2.0 de mărime normală pentru periferice. Tot aici putem insera card-ul de memorie microSDHC.
Sunetul este redat cu ajutorul unui set de difuzoare stereo, instalate în partea de jos a carcasei, sub ecran. Poziţionarea difuzoarelor pe muchia carcasei nu este chiar inspirată, acestea putând fi acoperite relativ uşor în timpul utilizării.
Plasticul argintiu ales pentru partea din faţă a carcasei lasă loc unui finisaj cauciucat pentru cea din spate. Ales probabil din raţiuni de reducere a costurilor, finisajul cauciucat are totuşi avantajul unei rezistenţe foarte bună la zgârieturi şi murdărire, nu se toceşte prea repede odată cu trecerea timpului şi previne alunecarea tabletei din mâini. Dacă achiziţionăm versiunea cu suport 3G a tabletei Evollio Neura, pe spatele carcasei găsim şi un capac detaşabil, sub care se ascunde slotul pentru card SIM.
Detalii tehnice
Evolio Neura este bazată pe platforma NVIDIA Tegra 2, aceiaşi folosită şi de tablete ca ASUS Transformer, Acer Iconia Tab A500 sau alte modele cu Android Honeycomb.
Procesorul instalat este un model dual-core la 1 GHz, asistat de 1 GB memorie RAM DDR2. Memoria flash integrată totalizează 16GB, din care aproape 2 GB sunt disponibili pentru instalarea de aplicaţii şi 12 GB sunt oferiţi ca spaţiu de stocare. Ataşarea unui card microSDHC permite extinderea suplimentară a spaţiului de stocare, cu până la 32 GB.
Ecranul cu diagonală 9.7 inch este bazat pe o matrice de tip IPS şi oferă rezoluţia 1024 x 768 pixeli. Interfaţa touchscreen este de tip capacitivă şi suportă tehnologie multitouch, putând interpreta gesturi realizate cu până la patru degete simultan.
Opţiunile pentru conectivitate includ un conector USB de mărime normală şi unul mini USB, port pentru staţie de andocare şi conector pentru căşti (jack 3.5 mm). Lista accesoriilor continuă cu un slot pentru card microSD, senzor de lumină ambientală, accelerometru, difuzoare stereo integrate cu putere 2×1 W, microfon integrat şi cameră frontală de 1.3 MP.
Accesul la internet este facilitat prin conexiune 3G HSDPA (dotare opţională), sau conexiune Wi-Fi 802.11 b/g/n. Pentru transferuri de date şi conectarea diverselor accesorii mai avem la dispoziţie şi un modul Bluetooth 2.1 + EDR.
Tableta Evolio Neura măsoară 25 x 19 x 1,4 cm şi cântăreşte 780 grame. Acumulatorul Li-Ion este nedemontabil şi promite un timp de utilizare continuă de 6 – 10 ore, în funcţie de regimul de lucru ales.
Accesorii
Pachetul cu accesorii include un adaptor AC, cablu mini USB pentru conectarea la PC şi husă de protecţie pentru transport.
La capitolul accesorii opţionale merită menţionate husa pentru transport prevăzută cu tastatură QWERTY completă, stylus-ul util pentru folosirea mai eficientă a interfeţei tactile şi setul de căşti prevăzut cu funcţie de atenuare a zgomotului.
Platforma software
Pentru a-şi merita locul printre jucătorii cu greutate din lumea tabletelor, Evolio Neura trebuie să ofere nu doar o platformă hardware de ultimă generaţie, ci şi un pachet software capabil să-i pună în valoare performanţele. Date fiind specificaţiile hardware, Evolio Neura este o tabletă din generaţia Android Honeycomb, bine pregătită pentru folosirea acestui sistem de operare. În practică, sistemul de operare livrat este Android 2.2 Froyo, parte din generaţia anterioară a platformei Android şi creat iniţial pentru dispozitive smartphone.
Cei de la Evolio încearcă să ne tempereze cumva dezamăgirea şi promit că vor oferi upgrade-ul la Android Honeycomb înainte de sfârşitul acestui an. Amânarea este pusă pe seama imaturităţii versiunii actuale a platformei Android Honeycomb, ce creează probleme de compatibilitate multor modele de tablete. Problemele par să afecteze în special acele modele care nu folosesc rezoluţia 1280 x 800 pixeli, devenită standard printre tabletele cu Android Honeycomb, categorie în care din păcate se regăseşte şi Evolio Neura.
Până când problemele software vor fi remediate, Evolio Neura ne întâmpină cu interfaţa demodată a platformei Android 2.2, optimizată prin adăugarea de suport pentru rularea de conţinut Adobe Flash şi redarea celor mai comune formate audio şi video.
Evolio Neura oferă acces la Android Market, astfel încât extinderea colecţiei de aplicaţii nu va pune probleme.
Lista aplicaţiilor preinstalate include clienţi pentru reţelele Facebook, Skype şi Yahoo Messenger, client RSS pentru răsfoirea presei online româneşti, un înregistrator de voce şi utilitar pentru gestionarea funcţiilor camerei integrate, aplicaţia Documents To Go pentru răsfoirea documentelor text (DOC, XLS, PPT şi PDF), player YouTube şi jocul Angry Birds.
Performanţe
Platforma hardware NVIDIA Tegra 2 nu pare să ajute prea mult sistemul de operare Android 2.2, după pornirea tabletei fiind nevoie de aproape un minut şi jumătate pentru afişarea meniului homescreen. Din fericire odată pornită, tableta Evolio Neura nu pune probleme la utilizarea funcţiilor de bază, iar performanţele resimţine sunt la un nivel satisfăcător.
Paginile web sunt redate corect, iar afişarea de conţinut multimedia cum ar fi animaţii şi secvenţe video redate prin tehnologie flash nu aduce penalizări prea mari asupra performanţelor resimţite. Dacă alegem să folosim versiunea pentru desktop a serviciului YouTube, putem viziona în condiţii optime secvenţe video până la rezoluţia 480p, dar pentru rezultate mai bune va trebui să apelăm playerul YouTube dedicat.
Chiar dacă formatul 4:3 nu este ideal pentru filme de cinema, nuanţele de culoare sunt redate corespunzător iar unghiurile de vizibilitate şi timpul de răspuns oferit de ecranul bazat pe tehnologie IPS sunt în limite confortabile pentru activităţi multimedia. Când vine vorba de navigare web, lizibilitatea textului redat pe ecranul de 9.7 inch este excelentă, însă imaginile nu sunt chiar atât de strălucitoare pe cât aş fi dorit, având un aspect ce aduce mai degrabă cu monitoarele obişnuite pentru PC şi nu o tabletă de ultimă generaţie.
Interfaţa capacitivă este sensibilă şi precisă, fiind un bun ajutor pentru navigarea interfeţei cam înghesuită, pusă la dispoziţie de platforma Android 2.2. Oricât de precisă ar fi interfaţa tactilă, folosirea tastaturii virtuale este problematică, butoanele afişate fiind prea mici şi înghesuite, lăsând neutilizată o porţiune mare din suprafaţa ecranului. Din fericire acest neajuns va fi cu siguranţă remediat, odată ce actualizarea la platforma Android Honeycomb va deveni disponibilă. Difuzoarele integrate oferă un volum rezonabil şi performanţe similare versiunilor pentru laptop, astfel că va trebui să apelăm la un set de căşti dacă vrem să ascultăm muzică în condiţii optime.
Performanţele camerei frontale de 1.3 MP sunt similare unui webcam pentru PC dacă ne limităm la funcţia de captură video, însă pozele obţinute în spaţii bine iluminate de soare arată mult mai bine.
Stabilitatea semnalului Wi-Fi nu pune probleme, indiferent de modul în care ţinem tableta în palme.
Autonomie
În condiţiile unui regim de utilizare moderat, utilizând conexiunea Wi-Fi pentru sesiuni ocazionale de navigare pe internet şi alte activităţi multimedia, tableta Evolio Neura a reuşit să ofere un timp de mobilitate de aproximativ două zile.
Capacitatea acumulatorului este în general suficientă pentru o autonomie de cel puţin o zi, chiar dacă ne ocupăm timpul cu sesiuni prelungite de jocuri, vizionarea de filme YouTube sau răsfoind colecţia de fişiere MP3.
Odată epuizată, capacitatea acumulatorului este refăcută în mai puţin de trei ore, astfel că nu va trebui să zăbovim prea mult în preajma adaptorului AC.
Concluzie
Evolio Neura este o tabletă care nu dezamăgeşte, dar nici nu reuşeşte să impresioneze cu ceva atunci încercăm să o comparăm cum alte modele similare, echipate cu Android Honeycomb. Comparaţia nici nu prea îşi are rostul de fapt, atât timp cât vorbim încă despre o tabletă cu Android 2.2, un sistem de operare învechit, pe care ne-am fi aşteptat să-l mai întâlnim doar pe tablete din gama entry-level, bazate pe o platformă hardware de generaţie mai veche şi încadrate la un nivel de preţ pe măsură. Evolio Neura nu este o astfel de tabletă, platforma hardware NVIDIA Tegra 2 şi ecranul generos dimensionat poziţionând-o în aceiaşi ligă cu modele ca Asus Transformer şi Apple iPad 2.
Chiar dacă la prima vedere Evolio Neura ne aminteşte de gama tabletelor Apple, asemănările se opresc la aspectul exterior, experienţa oferită în timpul utilizării având prea puţine lucruri în comun cu acestea.
În ciuda lipsurilor întâlnite, Evolio Neura are mult potenţial rămas nedescoperit şi nu trebuie exclusă încă din lista de cumpărături. Upgrade-ul la Android Honeycomb va sosi cu siguranţă, schimbând în bine experienţa oferită în timpul utilizării.
În prezent, tableta Evolio Neura costă doar 1499 Lei în versiunea cu Wi-Fi, având potenţialul de a deveni cea mai ieftină tabletă cu Android Honeycomb disponibilă în ţara noastră. Din păcate nu acelaşi lucru poate fi spus şi despre versiunea cu suport 3G, un bonus pentru care trebuie să scoatem din buzunar 1899 Lei.
Tableta Evolio Neura ne-a fost oferită pentru testare prin amabilitatea Evolio.
[+] ecran IPS de calitate, cu unghiuri bune de vizibilitate
[+] finisaj cauciucat pentru spatele carcasei
[+] 16 GB memorie internă şi slot pentru card microSDHC
[+] jocuri şi aplicaţii preinstalate
[+] acces la Android Market
[+] preţ atractiv pentru versiunea cu Wi-Fi
[-] tableta este livrată cu Android 2.2
[-] nu avem cameră dedicată pentru poze
[-] versiunea cu suport 3G este semnificativ mai scumpă decât cea cu Wi-Fi
[-] greutate cam mare