Framework, companie care vinde deja de peste un an laptop-uri modulare, care pot fi actualizate în timp din punct de vedere hardware sau al port-urilor de conectivitate, asemeni unui PC desktop, a anunțat primul său model de laptop de gaming. Acesta se numește Framework Laptop 16 și va permite utilizatorilor să își upgradeze computerul portabil în timp, cu module de procesor, GPU, tastaturi sau port-uri de conectivitate.
Framework Laptop 16 este semnificativ diferit față de modelul Framework 13 din trecut. Acesta vine cu un ecran de 16”, dar în rest poate fi personalizat după bunul plac. Vor exista module de diverse dimensiuni, care permit atașarea și detașarea de pe „scheletul” de bază asemeni pieselor de lego. De exemplu, vei putea personaliza laptop-ul pentru a găzdui o tastatură cu sau fără numpad, sau poți adăuga în spațiile goale noi module care să ofere funcționalitate în plus sau să poarte rol decorativ.
Întrucât Framework va oferi planurile și codul sursă către parteneri, compania va vinde doar câteva module proprii, urmând ca partenerii să dezvolte alte atașamente pentru laptop. Compania va livra însă tastatură și numpad ca module separate, cu iluminare albă sau RGB.
Modularitatea permite și modificarea poziției trackpad-ului, de pe centru pe stânga sau dreapta, mutând doar spațiatoarele din laterale. Desigur, vor putea fi cumpărate și alte module care modifică acea zonă sau înlocuiesc complet trackpad-ul. Pe fiecare laterală a laptop-ului există trei module interschimbabile care reprezintă conectica computerului. Poți pune astfel doar mufe USB-A, sau doar mufe USB-C, un jack de căști, cititoare de carduri, HDMI sau orice alt port și le poți organiza după preferințe în ordinea sau poziția dorită. Spre diferență de Framework 13, modelul 16 are 6 astfel de module, în loc de 4, dar nu mia integrează un jack de căști intern, ci acesta trebuie adăugat sub forma unui modul.
Cea mai interesantă este însă posibilitatea de a schimba cipul grafic. Vor exista module mai mici sau mai mari, în funcție de performanța cipului ales, iar atunci când apare o nouă generație, vei putea face trecerea fără să schimbi întregul laptop. Deja laptop-urile Framework au demonstrat că upgrade-ul este posibil pentru modele ultraportabile, prin upgrade-ul la o placă de bază cu un procesor mai nou, iar acum Framework 16 va face asta și pentru partea de GPU. Dar fiind vorba despre o interfață PCI-Express, vor putea fi realizate și module cu slot-uri M.2 pentru stocare, de exemplu, putând renunța la GPU în favoarea stocării.
Momentan nu au fost însă confirmate specificații pentru astfel de module, deci nu știm dacă vor exista cipuri AMD sau NVIDIA pe aceste module. Abia recent, Framework a adăugat în oferta de upgrade și configurare plăci de bază cu cipuri AMD pentru modelele ultraportabile, deci ne putem aștepta să vedem astfel de opțiuni de procesor și pe modelul 16.
Laptop-ul de gaming va fi disponibil pentru comandă în următoarele câteva săptămâni, înainte de începerea verii. Astfel, nu avem informații despre preț sau specificații hardware. Totuși, o animație Framework sugerează că acest laptop va fi extrem de modular, iar dezvoltatorii independenți vor putea dezvolta orice tip de module pentru acesta, care să înlocuiască tastatura, sau alte elemente, precum console de DJ, controller-e MIDI pentru producție de muzică, ecrane tactile secundare, încărcătoare wireless pentru telefon și orice altceva. Sursele software vor fi disponibile pe GitHub, iar modulele sunt bazate pe microcontroller-e de la Raspberry Pi.
sursa: ArsTechnica