Intel a anunţat oficial procesoarele din familia „Ice Lake”, primele realizate folosind o arhitectură pe 10nm ale companiei. Pentru început, Intel va livra procesoare din seriile U şi Y, pentru computere portabile de tip laptop sau 2-in-1, în trei variante: Intel Core i3, i5 şi i7. Modelele i9 pentru laptop-uri vor fi prezentate mai târziu, probabil în cadrul seriei H, în timp ce procesoarele pentru desktop ar putea să apară semnificativ mai târziu.
Primele dispozitive echipate cu procesoare Ice Lake de la Intel vor fi cele din gamele ultrabook, dispozitivele hibride şi laptop-urile de tipul MacBook Pro de 13”, care oferă atât performanţă, cât şi design subţire. Modelele din familia Ice Lake vor fi recunoscute în ofertă după codul de cifre de după modelul „Core iX”. De exemplu, în seria U, cel mai puternic model este „Intel Core i7-1058G7”, cu 4 nuclee şi 8 fire de execuţie, cip grafic Intel Iris Plus integrat, 8 MB Cache, consum de 28 W şi frecvenţă de bază de 2,3 GHz, cu boost la 4,1 GHz pe un singur nucleu şi 3,6 GHz susţinut pe toate nucleele. Toate modelele de procesoare din seria Ice Lake încep cu cifra 10, reprezentând a zecea generaţie de procesoare Core i.
Iată întreaga selecţie de procesoare Intel Core „Ice Lake” în ordine descrescătoare, de la cel mai puternic la cel mai „modest”, din cele două serii: U şi Y.
Acestea pot părea la o primă privire ciudate şi confuzante, însă diferenţierea se face interpretând ciferele de după 10. Modelele cu prima cifră 6 sunt modele i7, cele cu prima cifră 3 sunt i5, iar cele cu prima cifră 0 sunt i3-uri. De asemenea, cifra de la final de după G indică puterea cipului grafic. Dacă acolo se găseşte cifra 1, înseamnă că procesorul are un cip grafic generic Intel UHD Graphics de putere scăzută. Cifra 4 sugerează că există un cip grafic de medie, Iris Plus Graphics, iar cifra 7 indică modelul cel mai puternic.
Modelele din seria Y vor putea fi găsite în dispozitive ultraportabile, subţiri, cu sisteme de răcire nu foarte performante. Acestea sunt optimizate pentru consum mic, putând rula fie în configuraţie de 9W, fie în configuraţie de 12W. Frecvenţa de bază pentru acestea poate fi chiar sub 1 GHz, însă poate creşte la nevoie până la 3,2 GHz.
În cazul modelelor U, frecvenţa de bază este mai ridicată, anumite modele putându-se apropia chiar şi de 4 GHz în boost. Acestea consumă însă mai multă energie şi vor fi integrate în laptop-uri care vor beneficia de acumulatori mai mari şi sisteme de răcire activă mai performante.
Intel pregăteşte alături de partenerii săi 35 de laptop-uri pentru lansare în această toamnă, toate echipate cu noile procesoare Ice Lake pe 10nm. Un mare avantaj al acestei generaţii faţă de cea precedentă ar fi consumul de energie, care ar putea fi semnificativ îmbunătăţit.