Laptopurile Macbook Pro și Air produse începând cu anii 2018-2020 sunt aproape imposibil de recondiționat pentru piața second-hand, echipamente în stare bună ajungând să fie distruse în centrele de reciclări din pricina unui cip de securitate creat de Apple.
Echipate cu de acum infamul cip de securitate T2, laptopurile Macbook Pro și Air produse începând cu anul 2018 nu pot fi accesate fără codul de acces setat de utilizatorul inițial. Deși, mecanismul a fost introdus în primul rând pentru a proteja datele stocate pe dispozitive împotriva accesării neautorizate, respectivul cod este solicitat chiar și după readucerea acestora la setările de fabrică, măsură ce implică ștergerea oricăror setări sau date lăsate în urmă de utilizatorul anterior. Apple ar putea explica și această practică, ca pe o măsură pentru descurajarea furtului de laptopuri Macbook, care astfel nu pot fi revalorificate pe piața neagră.
O explicație mai răutăcioasă ar fi aceea că Apple încearcă să submineze prin orice mijloace piața second-hand, în ideea că dispozitivele astfel revândute subminează profiturile viitoare ale companiei americane, prin vânzarea de echipamente noi.
Responsabil cu stocarea în formă criptată a parolelor și semnăturilor biometrice Touch ID, cipul de securitate T2 s-a dovedit imposibil de ocolit în mod direct. Astfel, dacă utilizatorul inițial nu a urmat întocmai recomandările Apple privind dezactivarea funcție de localizare ”Find My”, respectiv, folosirea utilitarului Erase Assistant înainte de predarea echipamentul, simpla folosire a opțiunii factory reset este urmată de blocarea la ecranul de login. Aceeași problemă apare și dacă parola este uitată sau rătăcită, din orice motiv.
Departe de a adresa problema deșeurilor electronice generate în mod inutil, Apple a integrat funcțiile cip-ului de securitate T2 la nivel de chipset, noile portabile cu procesor Apple M1 având un potențial chiar mai redus de recuperare a componentelor folosite.
În timp ce proprietarii individuali sunt ceva mai grijulii cu păstrarea codului de securitate setat la prima utilizare a dispozitivului și parcurgerea tuturor pașilor pentru revânzare, companiile private și instituțiile publice (ex. școli, ministere) sunt mult mai predispuse la a livra întregi loturi de echipamente în stare tehnică bună, dar inutilizabile din pricina „capcanelor” lăsate de Apple.