Lansat în luna mai a acestui an, ultrabook-ul Lenovo U310 ar putea părea o evoluţie a modelului U300s, testat anterior de Go4it, însă acesta este de fapt o reorientare de direcţie către segmentul ieftin al acestei game de produse. Făcând rabat la volum, greutate şi materiale de construcţie, dar îmbunătăţind dotările şi scăzând preţul la 3412 lei, Lenovo U310 este unul dintre acele ultrabook-uri accesibile pe care Paul Otellini ni le promite de ceva vreme.
Cu o grosime de 18 milimetri, la limita superioară a specificaţiilor Intel, şi o greutate de 1,7 kilograme, Lenovo U310 nu este nici cel mai subţire şi nici cel mai uşor Ultrabook, însă recuperează cu o carcasă frumoasă şi bine clădită. Atât partea inferioară cât şi capacul sunt confecţionate din aluminiu, acestea cuprinzând între ele partea centrală a carcasei, confecţionată din material plastic mat, dar ranforsată în interior de un schelet metalic. Design-ul este similar celui folosit de modelul anterior, şanţul părţii centrale, care prelungeşte curbele feţelor din aluminiu, dând senzaţia unei agende închise sau a unei cărţi subţiri.
Ca aspecte pozitive, am remarcat capacul rigid şi suprafaţa de protecţie a ecranului, care nu permit apariţia valurilor pe panou decât atunci când acesta este apăsat foarte puternic, ranforsarea bună a suprafeţei largi a tastaturii, calitatea bună a materialului plastic al corpului central şi rigiditatea carcasei, care are un unic punct unde flexează, în zona fantei de evacuare a aerului. Pe de altă parte însă, materialul plastic al ramei ecranului este lucios şi repede acoperit de amprente, şi nu există nici o modalitate de acces la componente fără desigilarea carcasei.
Din punct de vedere al design-ului interior, Lenovo U310 este impresionant. Folosind două fante de admisie, una ascunsă pe capacul inferior şi cealaltă după balamaua ecranului, şi o fantă de evacuare vizibilă amplasată în partea stângă, acesta s-a încălzit insesizabil în timpul activităţilor de birou efectuate la o temperatură ambientală de 26 de grade. După rularea timp de 20 de minute a testului FurMark cu setările sale cele mai agresive, carcasa s-a încălzit în partea stângă, afectând nederanjant jumătate din restpad şi un sfert de tastatură, iar zgomotul a devenit sesizabil, fără a fi însă şi deranjant.
Spre deosebire de generaţia anterioară, Lenovo a fost mai darnic cu dotările. Astfel, modelul U310 oferă trei porturi USB, din care două de tip 3.0, un port HDMI, un slot pentru carduri SD/MMC, o ieşire audio jack de 3,5mm şi un port Fast Ethernet.
Amplasarea porturilor USB 3.0 şi HDMI din partea stângă nu este perfectă, spaţiul dintre acestea fiind cam mic şi putând pune probleme stickurilor USB mari, modemurilor 3G sau conectorilor HDMI voluminoşi, însă cel de-al treilea port USB, amplasat în dreapta, salvează situaţia.
Din păcate, adaptorul Intel Wireless-N 2200 este compatibil doar cu standardele 802.11 b/g/n, lipsind suportul 802.11n în banda de 5Ghz şi 802.11a. În schimb, platforma este compatibilă cu standardul WiDi (Intel Wireless Display) pentru streamingul simplu al fluxurilor video către adaptoarele sau televizoarele compatibile.
U310 oferă doar stocare internă HDD, discurile venind în versiuni de 320GB şi 500GB la 5400 rotaţii pe minut. Toate modelele includ însă şi o memorie SSD internă cu o capacitate de 32GB, 8GB din aceştia fiind utilizaţi pentru stocarea fişierelor create de funcţia Hybernate, în timp ce restul de 24GB sunt folosiţi pentru cache.
Oferind taste doar cu puţin mai mici decât cele ale unei tastaturi desktop standard, tastatura oferită de Lenovo U310 este excelentă. Tastele cu forma tipică uşor rotunjită în partea de jos oferă o suprafaţă mare de contact, interstiţii largi care provoacă mai puţine accidente, o cursă de circa 2,5mm şi un răspuns elastic. Singurele reproşuri ar putea fi aduse tastelor Right Shift şi Backspace, care sunt prea mici şi pot fi apăsate accidental, şi layout-ului care ascunde tastele funcţionale după comutatorul Fn, comportament care poate fi modificat doar din BIOS.
Touchpad-ul are dimensiuni mari, suprafaţă plăcută la atingere, fricţiune mică şi sensibilitate ridicată, însă prelungirea suprafeţei multitouch şi în zona butoanelor, mascate în partea inferioară, generează multe declanşări accidentale ale gesturilor de zoom sau derulare cu două degete. Utilizatorul va putea dezactiva anumite funcţii din aplicaţia de control, ameliorând parţial această problemă, dar tot va trebui să se lupte cu sărituri ocazionale ale cursorului.
Ţinând cont de preţ, Lenovo U310 nu putea oferi mai mult decât majoritatea modelelor cu ecran de 13,3″, adică o rezoluţie de 1366 x 768 pixeli, nici celelalte caracteristici ale sale neieşind prea mult în evidenţă. Acesta foloseşte un banal panou TN, din fericire cu culori frumoase şi contrast bun, dar care are unghiuri de vizibilitate mediocre, subminate şi pe stratul reflexiv prea lucios, şi o luminozitate modestă, care devine optimă doar undeva pe la 75%. Trebuie subliniat totuşi că, deşi este foarte lucios şi reflectă aproape tot chiar şi în interior, stratul protector al ecranului are o polarizare bună care-l face suficient de lizibil chiar şi în lumina solară directă.
Cele două difuzoare ascunse sub tastatură oferă un sunet cu o claritate mulţumitoare pentru filme sau audiţii muzicale ocazionale, dar au un volum modest şi sunt lipsite de orice urmă de bas. Lenovo oferă un modul de procesare Dolby Home Theater, care include un egalizator şi opţiuni de virtualizare 5.1, ultima fiind destul de neconvingătoare în condiţiile unei separaţii stereo de la bun început mediocră.
Bazat pe un procesor Core i5 din noua generaţie Ivy Bridge, Lenovo U310 oferă performanţe îmbunătăţite faţă de cele ale modelelor dual-core bazate pe Sandy Bridge, precum Lenovo U300s sau ASUS UX21, fiind penalizat doar de rezultatele testelor HDD. Impactul unităţii SSD de 32GB, deşi nu se remarcă mereu în teste, este suficient de mare pentru a oferi o pornire a sistemului de operare în 23 de secunde, o revenire din Suspend în 2,5 secunde şi un lucru cu swap-ul foarte rapid.
PCMark 7 basic: 3621
PCMark Vantage 64 bit: 5845
3DMark Vantage (entry): 9160
3DMark Vantage (performance): 2287
Cinebench R11.5 OpenGL: 13,02 fps
Cinebench R11.5 CPU: 2,38 fps
Pornire Windows: 23 secunde
Pornire din stand-by: 2,5 secunde
Bateria, cu o capacitate de 44Wh, a asigurat o autonomie de 5 ore şi 10 minute pentru lucru în mediul office, în condiţiile utilizării profilului de putere „echilibrat”, a conexiunii wireless şi a ecranului cu luminozitatea setată la 75%. Redarea unui fişier H.264 cu rezoluţie 720p în Media Player Classic Home Cinema cu accelerarea DXVA activată s-a oprit după exact 4 ore.
Pe lista produselor software preinstalate se numără doar aplicaţia Cyberlink YouCam, OneKey Recovery, o aplicaţie de backup a întregului disc care poate fi apelată şi prin intermediul butonului hardware amplasat în partea stânga a carcasei, aplicaţia Absolute Data Protect, care permite utilizarea tehnologiei Intel Anti-Theft, un client pentru serviciul online de stocare SugarSync particularizat pentru Lenovo şi suita Microsoft Office 2010 în versiune trial.
Pe lângă acestea, Lenovo mai oferă un utilitar pentru controlul profilurilor de putere, care este sincronizată cu setările modulului Power Options din Windows, şi o aplicaţie pentru securizarea sistemului de operare cu ajutorul rutinelor de recunoaştere facială. După cum se remarcă, Lenovo nu a aglomerat discul portabilului cu prea multe produse inutile, ceea ce este meritoriu.
Lenovo şi-a propus să ofere un Ultrabook bun şi accesibil şi, ignorând unele compromisuri precum ecranul sau touchpad-ul, s-a onorat bine de sarcină. La un preţ de 3400 de lei, care poate fi scăzut prin optarea pentru un procesor Core i3, Lenovo U310 oferă o carcasă frumoasă şi solidă, performanţe bune şi o autonomie mulţumitoare, fiind totodată unul dintre cele mai ieftine Ultrabook-uri disponibile pe piaţă.
Carcasă solidă şi răcire eficientă
Performanţe bune
32GB SSD pentru caching
Tastatură tăcută şi confortabilă
Preţ
Ecran lucios cu unghiuri slabe
Touchpad uneori problematic
Greutate şi grosime
Carcasa sigilată