Lenovo YOGA 920 review: ce înseamnă 2-in-1 premium cu Windows

04.05.2018
Lenovo YOGA 920 review: ce înseamnă 2-in-1 premium cu Windows
Experienţa de utilizare, performanţă şi concluzii

Experienţa de utilizare

Yoga 920 de la Lenovo este un computer realizat pentru cei care ştiu ce cumpără, care preferă să dea nişte bani în plus pentru un design aparte şi construcţie solidă, dar care totodată nu vor să facă rabat la performanţă. Astfel, fiecare element din 920 pare să fi primit o atenţie deosebită, rezultând într-o experienţă de utilizare foarte plăcută.

Desigur, laptop-ul nu este dedicat celor care au nevoie de „forţă brută”, editarea de clipuri video la rezoluţii mari fiind posibilă, însă nu tocmai recomandată, deci majoritatea resurselor sale vor fi investite în rularea de browsere, aplicaţii de birou, Photoshop sau alte aplicaţii pentru editarea fotografiilor şi diverse aplicaţii de design care nu necesită un GPU foarte puternic. Întrucât avem de a face cu un ultrabook, un GPU dedicat nu putea fi integrat în corpul subţire al acestuia, aşa că trebuie să ne mulţumim cu Intel UHD Graphics 920 din procesorul Intel Core i7-8550U (pe arhitectura Kaby Lake-R).

În utiliare normală, coolerele laptop-ului pornesc la un nivel mic, sunetul fiind aproape imperceptibil, mai ales într-un spaţiu de lucru comun. Într-o cameră liniştită, unde nu sunt alte sunete, ventilatoarele pot fi simţite, însă nu este vorba despre un sunet deranjant. Este de ajuns să pornească o sursă de sunet la un volum minim pentru a acoperi ventilatoarele. Nici atunci când sunt rulate aplicaţii mai complexe, ventilatoarele nu ating un nivel deranjant, însă temperatura capacului metalic din jurul tastaturii creşte semnificativ.

Fiind vorba despre un laptop cu design unibody, fără fante de aerisire vizibile, căldura este degajată din carcasă prin tastatură. Astfel, tastele şi partea de sus a acestora se vor încălzi destul de mult în utilizare, însă nu la un nivel la care computerul să nu mai poată fi folosit. De fapt, zonele în care mâinile utilizatorului se află în utilizarea normală nu se încălzesc, întrucât partea electronică este poziţionată la interior în zona de sus, jos fiind găzduit acumulatorul.

Display-ul 4K ales de Lenovo este unul dintre cele mai bune pe care le-am văzut pe un laptop. Vorbim despre un panou UHD (3.840 x 2.160 pixeli), bazat pe tehnologia IPS, cu o diagonală de 13,9”. Acesta redă culorile foarte natural, fiind foarte bine calibrat din fabrică şi putând fi utilizat fără probleme în aplicaţii de design şi grafică. Având în vedere că un stylus se găseşte în pachetul laptop-ului, practic Lenovo invită utilizatorii să facă asta. Din păcate, acesta are o luminozitate bună doar pe nivelul maxim. Astfel, nu numai că acumulatorul va fi taxat de rezoluţia în plus a ecranului, ci şi de ridicarea luminozităţii în utilizare atunci când laptop-ul nu este conectat la priză.

Lenovo spune că acesta ar trebui să ofere 11 ore de utilizare, conform testelor MobileMark 2014, însă acele teste sunt realizate probabil cu ecranul la 50% din luminozitate. Această valoare poate scădea până pe la 6-7 ore în utilizare scăzută, fără taxarea procesorului prea mult şi cu ecranul pe setarea maximă. Aceste valori sunt atinse pe profilul de utilizare „Better battery”, adică al doilea din patru pe scara Best Battery Life, Better Battery, Better Performance şi Best Performance. Desigur, performanţa scade semnificativ pe cele două profile orientate către eficienţa în consumul de energie. Când sunt folosite profilele de performanţă şi aplicaţii „pretenţioase”, autonomia poate scădea şi mai mult, pe la 3-4 ore. Desigur, fiecare utilizator în parte are un alt stil de utilizare, aşa că aceste valori pot varia. Cert este că display-ul va necesita urcarea pe la 75 sau 100% din luminozitate pentru utiliare confortabilă.

Ai crede că un sistem audio stereo bazat pe două difuzoare mici nu vor putea face mare lucru, dar cele de pe Yoga 920 sunt surprinzător de bune. Nu numai că oferă un nivel de volum destul de ridicat, însă acestea nu distorsionează la volum maxim. Desigur, pot reda în mare parte doar frecvenţe înalte şi medii, frecvenţele joase fiind redate la un volum destul de scăzut. Difuzoarele sunt de ajuns pentru redarea de muzică pentru a avea ceva care „cântă” pe fundal, dar nimic mai mult şi pentru a vedea un film de pe Netflix sau un clip de pe YouTube alături de încă o persoană.

Stylus-ul va fi util celor care folosesc capabilităţile „Ink” din Windows, acesta putând identifica presiunea cu care este apăsat, fiind dedicat în special celor care lucrează în aplicaţii de design. În afară de modul în care acesta se ataşează de laptop, pe care l-am acoperit la capitolul design, nu sunt multe de spus despre el. Design-ul şi forma sunt standard, iar funcţionalitatea este similară cu cea a altor modele de pe piaţă.

La capitolul software, Lenovo a ales să nu aglomereze Windows 10 cu prea multe aplicaţii proprietare sau de la parteneri. Desigur, avem aplicaţia Dolby Atmos pentru configurarea sunetului pentru căşti, diverse aplicaţii pre-instalate de Microsoft şi Sketchbook, pentru desenat, însă Lenovo oferă doar trei aplicaţii proprii: Vantage, Settings si Account. Settings a fost scos din funcţiune între timp, iar capabilităţile sale integrate în Vantage, iar Account este dedicat contului personal Lenovo, unde pot fi stocate diverse informaţii.

Aplicaţia Vantage este însă cea care este cu adevărat utilă tuturor celor care vor folosi un Yoga 920. Aceasta oferă acces la actualizări de driveri, BIOS şi software Lenovo, dar poate facilita şi acces mai rapid la actualizările de Windows, fără navigarea meniurilor standard. Mai mult aici pot fi configurate mai toate funcţiile laptop-ului, de la modul în care acumulatorul se încarcă şi starea acestuia (există un mod care protejează acumulatorul prin încărcarea lui până la maximum 60% pentru prelungirea vieţii acestuia), până la temperatura de culoare afişată de display. Totodată, de aici este controlată activarea şi dezactivarea microfoanelor, camerei web şi touchpad-ului şi setările „smart” precum oprirea sunetului din alte aplicaţii atunci când apare un apel printr-o aplicaţie VoIP.

În afară de display-ul prea puţin luminos şi autonomia foarte variabilă în funcţie de setările alese şi modul de utilizare, sunt puţine lucruri pe care le poţi reproşa lui Lenovo Yoga 920. Lipsa unui slot pentru carduri SD poate fi considerată o problemă, însă în această categorie de dispozitive premium, puţine încă mai oferă aşa ceva. Faptul că există însă un USB Type-A este un avantaj pentru cei care încă au multe dispozitive care folosesc acest standard, aici putând fi ataşat şi un card reader extern, la nevoie. La birou, un dock Thunderbolt ar putea rezolva lipsa pentru restul de port-uri precum ethernet, HDMI şi mai multe USB-uri.

Performanţă

Computerele care vin în carcase mici şi uşoare nu promit în general performanţă foarte ridicată. Generaţia a opta de procesoare mobile Core i de la Intel a reuşit însă să ne depăşească aşteptările, fiind echipate cu mai multe nuclee şi mai multe fire de execuţie, rulând la frecvenţe mai înalte, fără să crească consumul de energie. Modelul i7-8550U de faţă reuşeşte să atingă performanţele aşteptate, chiar şi atunci când este folosit pe baterie, fiind greu de crezut că nu poate să facă faţă chiar şi unor scenarii de utilizare mai complexe precum editarea video. Desigur, timpii de randare nu vor fi impresionanţi, însă nici cu mult în spatele modelelor cu procesoare din gama 2017 din laptop-uri „de gaming” de exemplu.

Lenovo chiar a exagerat puţin cu SSD-ul integrat în 920, acesta fiind un model foarte puternic, Samsung EVO, folosit în general de către cei care lucrează cu cantităţi mari de date, precum în editarea de materiale video 4K. Acesta asigură însă o experienţă de utilizare foarte plăcută, accesarea oricărei aplicaţii sau fişier fiind instantă. De altfel, şi cu un SSD mai puţin puternic, experienţa ar fi fost comparabilă.

Cei 16 GB RAM sunt de ajuns pentru cam orice s-ar putea face cu acest model, însă construcţia sa internă nu permite adăugarea de RAM după cumpărare. Având în vedere că 16 GB este maximum de memorie care poate fi configurată pe acest model, dacă ştiţi că aveţi nevoie de mai mult pentru vreo aplicaţie foarte pretenţioasă, probabil că acest model nu vi se adresează.

Benchmarks

Test Scor
PCMark Creative 3.645 puncte
Cinebench R15 OpenGL: 44,76 FPS, CPU: 555 cb
WinRar 8.652 KB/s
HDTune SSD (Read) 1.670 MB/s
CrystalDiskMark SSD Seq Q32TI Read: 3384,9 MB/s Write: 2009,7 MB/s
CrystalDiskMark SSD 4K Q32TI Read: 709,9 MB/s Write: 350 MB/s


Concluzii

Lenovo Yoga 920 este unul dintre puţinele modele de ultrabook premium cu Windows de pe piaţă, iar experienţa de utilizare reuşeşte să se ridice la nivelul aşteptărilor. Din păcate, utilizarea lui la adevărata capacitate implică câteva adaptoare USB Type-C sau accesorii în plus precum card readere. Yoga 920 nu este însă pentru cei sensibili la preţ şi care nu pun accent pe portabilitate şi design. Modelul testat este listat în magazinele de specialitate din România la un preţ întreg de 9.300 lei, însă poate scădea până pe la 8.600 lei la promoţii. Alte variante cu configuraţii Core i5, mai puţin RAM şi mai puţină stocare pot ajunge pe la 7.300 lei şi reduse pe la 6.200, în timp ce modelul de top, cu stocare de 1 TB costă acum 10.150 lei, redus de la 10.700 lei.

Părţi pozitive

Design cu atenţie la detalii
Materiale premium
Performanţă peste aşteptări
Display 4K foarte bun la luminozitate maximă
Mufa USB Type-A
Autonomie decentă

Părţi negative

Sticla de pe capacul exterior este fragilă şi adaugă greutate
Suportul pentru stylus ocupă port-ul USB Type-A
Luminozitatea display-ului lasă de dorit pe setările medii

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult