În ultimele câteva luni, Apple a ținut un lung lanț de lansări de produse noi sau actualizate. După un nou iPad Pro, un MacBook Air și un nou iPhone, a venit rândul generației MacBook Pro de 13” să primească o mult așteptată actualizare. La exterior, diferențele sunt minore față de generațiile 2016, 2017, 2018 sau 2019, însă la interior, noile modele MacBook Pro primesc îmbunătățiri substanțiale. De altfel, acesta este primul model MacBook Pro cu ecran de 13”, echipat cu noua tastatură „Magic”, după eșecul variantei cu switch-uri Butterfly.
De fapt cel mai mare și mai important upgrade pentru acest model este chiar tastatura. Aceasta folosește noul format, care a debutat pe MacBook Pro-ul de 16” la sfârșitul anului trecut, fiind echipată acum cu switch-uri în „foarfecă”, mult mai rezistente și cu un buton „ESC” fizic, în stânga ecranului OLED TouchBar.
Design-ul general, dimensiunile și toate celelalte aspecte ale noului model MacBook Pro sunt identice. Ba chiar câteva aspecte care ar fi trebuit probabil actualizate, precum camera web 720p, sau marginile din jurul ecranului, care sunt destul de groase în comparație cu cele ale concurenței, au rămas la fel. Astfel, vorbim mai degrabă despre un „refresh” hardware decât despre un „upgrade” complet.
Dar dacă ne uităm pe lista de specificații hardware, unele modele nici măcar hardware nou nu au primit. Într-adevăr, modelul de bază, cu două mufe Thunderbolt 3, vine acum echipat cu procesoare quad-core, față de cele dual core din trecut. Totuși, acestea sunt din generația Inte Core 8, adică cea de acum doi ani. Din fericire însă, modelul de bază vine acum echipat cu 256 GB stocare, față de cei 128 GB de pe modelul de anul trecut, care devenea neîncăpător foarte rapid. Upgrade-ul de la Core i5 la i7 se face tot cu un model din generația a 8-a, în timp ce stocarea poate atinge maximum 2 TB.
Noutatea adevărată vine însă începând cu modelul al treilea din gamă, cu 4 mufe Tunderbolt 3. Acesta este echipat cu un procesor quad-core din generația a zecea de la Intel, cu cip grafic Iris Plus din generația mai nouă și cu 16 GB RAM standard. Desigur, pentru această variantă, prețul de bază crește de la 1.500 la 2.130 euro. Această variantă are și opțiuni de configurare de procesor i7 din generația a zecea, până la 32 GB RAM și până la 4 TB stocare.
Astfel, Apple a lansat de fapt cam două variante de MacBook Pro 13”: unul cu o tastatură nouă și unul cu tastatură nouă, dar și componente noi, mai performante și cu mai multe opțiuni de configurare. Configurarea vine însă contra cost, saltul la un procesor i7 fiind încă 250 de euro peste prețul standard, upgrade-ul la 32 GB RAM fiind 500 euro iar un SSD de 4 TB adăugând încă 1.250 euro la prețul final, adică costul modelului de bază. În consecință, cel mai scump MacBook Pro 13” poate ajunge la 4.379 de euro.