În ultimii câţiva ani am avut plăcerea de a testa laptop-uri de gaming produse de diverşi producători cu renume pe piaţă precum ASUS, Acer sau Lenovo. În ciuda faptului că MSI este un jucător important pe piaţa internaţională, în România are o prezenţă mai pronunţată pe partea de componente decât pe laptop-uri sau periferice de gaming. Se pare însă că producătorul taiwanez plănuieşte să mărească eforturile în această regiune, acum primind şi primul laptop MSI la test, modelul GS65 Stealth Thin 8RF, un veritabil ultraportabil de gaming.
Am descris GS65 de la MSI drept un ultraportabil, întrucât acesta este unul dintre cele mai subţiri laptop-uri de gaming de pe piaţă. Acesta este construit într-o manieră nu foarte diferită de modelele ASUS Zephyrus sau Acer Triton 700, fiind echipat cu un cip grafic NVIDIA din gama superioară cu design Max-Q, lucru care asigură performanţă înaltă chiar şi într-un format compact.
La exterior, MSI GS65 Stealth Thin este realizat aproape în totalitate din aluminiu negru mat, care nu iese în evidenţă şi care nu este împopoţonat cu tot felul de luminiţe RGB sau alte detalii de design care să distragă atenţia. Avem de a face cu un laptop elegant, al cărui capac este teşit pe margini. Marginile sunt accentuate cu o culoare rose-gold, asemeni logo-ului MSI Gaming de pe capac. Zona din jurul tastaturii este de asemenea metalică, însă spre diferenţă de alţi producători care au realizat laptop-uri subţiri de gaming, tasatatura este aşezată în centrul dispozitivului, iar trackpad-ul sub aceasta.
Deasupra tastaturii sunt poziţionate fante de aserisire, această zonă devenind foarte fierbinte în timpul utilizării. Tastatura în sine este foarte interesantă însă. Aceasta nu integrează un numpad, însă vine cu taste destul de mari şi bine spaţiate pentru a asigura precizie în utilizare, în timp ce cursa acestora deşi nu este foarte lungă, beneficiază de un răspuns tactil satisfăcător. Aceasta este retroiluminată cu LED-uri RGB şi beneficiază de scurtături pentru anumite funcţii prin butonul FN. Trackpad-ul este însă ceva mai plictisitor, fiind de dimensiuni medii (nici prea mic, nici prea mare), cu acţionare mecanică pe întreaga suprafaţă şi compatibil cu gesturi multitouch. Acesta are în jurul său aceleaşi accente aurii pe care le-am întâlnit şi pe capac.
Partea de jos este în mare parte plictisitare, aici fiind vizibile doar picioruşele de stabilizare din cauciuc şi alte fante de aerisire, fără compartimente dedicate upgrade-urilor. Practic, pentru schimbarea memoriei RAM sau a SSD-ului, este necesară înlăturarea întregului capac.
Ecranul atrage atenţia imediat datorită ramei foarte subţiri pe trei dintre laturi, cu partea de jos mult mai pronunţată. Acesta este acoperit cu o protecţie din material mat, care nu atrage reflexii nedorite.
Ciudat este însă la un laptop de aproximativ 10.000 lei (sau mai mult, în funcţie de configuraţie) faptul că acesta poate să scârţâie atunci când este manevrat. Există posibilitatea ca unitatea testată să fi fost dezmembrată în trecut, întrucât sigiliul era rupt , însă chiar şi în asemenea situaţii, un laptop atât de scump ar trebui să fie mai bine „închegat”.
Ce nu dezamăgeşte însă este atenţia dedicată port-urilor de conectivitate. Gamerii au la dispoziţie cam tot ce şi-ar putea dori: trei USB-uri 3.1 pe format Type-A, un USB Type-C cu compatibilitate Thunderbolt, un mini DisplayPort, un HDMI 2.0, un port Ethernet şi mufe separate pentru căşti şi microfon. Poate că un card reader ar fi fost de asemenea necesar pentru cei care îşi doresc laptop-uri de gaming pentru a lucra în domeniul foto sau video, însă pentru gaming nu este o componentă atât de importantă.
MSI pare să fi acordat o atenţie mai mare design-ului decât întâlnim de obicei în cazul laptop-urilor de gaming. De exemplu, capacul are pe muchia de sus o mică excrescenţă care să facă deschiderea laptop-ului mai uşoară cu o singură mână. De asemenea, balamaua este foarte solidă şi stă întotdeauna în poziţia în care a fost pusă. Un alt aspect interesant, pe care rareori îl întâlnim pe laptop-uri de gaming este faptul că ecranul poate fi rabatat la 180 de grade, până într-o poziţie orizontală.
Design compact
Configuraţie puternică
Construit din materiale de calitate
Ecran rapid pentru gaming
Multe port-uri de conectivitate
Nu are card reader
Carcasa se încinge foarte tare în gaming
Construcţia putea fi puţin mai solidă
Ecranul nu este foarte luminos