În lipsa unei avalanşe de telefoane mobile, CES 2009 a fost gazda unor inovaţii de perspectivă, cum este şi Toshiba Internet Viewer, un prototip de notebook ce funcţionează cu energie generată prin catalizarea alcoolului metilic. Tehnologia poartă numele de DMFC (Direct Methanol Fuel Cell), iar marele ei avantaj este că oferă o autonomie excelentă. Deşi încă nu s-a demonstrat în faţa publicului larg, se spune că o asemenea sursă de energie poate alimenta un netbook timp de o săptămână, fără încetare.
Pe lângă autonomie, se observă clar că tastatura şi monitorul sunt separate şi comunică între ele prin unde radio. Întrebarea este “unde se află componentele ce motorizează sistemul, în display sau în tastatură?”. Personal înclin să cred că în display, dar cam în egală măsură Toshiba ar fi putut realiza o tastatură cu componente de notebook integrate în ea, ca şi Asus Eee Keyboard. Deocamdată, niponii ne lasă să speculăm în fel şi chip. Singurul lucru cert legat de prototip şi totodată cel mai puţin interesant este că are instalat sistemul Windows XP.
Toshiba Internet Viewer va stârni dacă nu cumva a pornit deja o adevărată frenezie în rândul producătorilor şi consumatorilor ce au auzit de existenţa lui. Lăsând la o parte designul care va fi mereu discutabil, autonomia rămâne cel mai important factor în evoluţia calculatoarelor portabile şi singurul care până acum nu a cunoscut salturi spectaculoase. De astăzi însă, o nouă eră începe – epoca autonomiei în IT. Tehnologia DMFC va ajunge cu siguranţă să alimenteze şi alte produse, nu doar laptop-uri.